Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywrxkjjky

Marót könyebb volna dönteni,habár mindegy fene...  :D
Egyébként a házilagos tusirlécet gondoltam a maró asztalához!

4d52ifwte

Bocs,természetesen csak vicc volt.:-)
Tényleg valaki, már nem emlékszem, itt a fórumon, hegesztett össze hidat( hidakat) és felhántolta őket. Kisebb géphez, úgy 1m -es méretben szerintem még járható, kezelhető a dolog.
Ugyan nem öntvényből volt, ha jól emlékszem kazánlemezből volt készítve.

jani300

Azt hiszem Kola .

s2k5ycubj

Nem feltétlenül jelent sokat,hogy ki,mit tanult. Én pont mechanikai műszerésznek tanultam,de láttam sok embert akiben a kellő érzék megvan és borzasztó hamar tanult és pillanatok alatt képes olyan dolgokat megtanulni ami másoknak sok év gyakorlattal sem megy fényesen. Mondjuk a szakmunkás vizsgán a 6. órás sikattyúnál szóltak,hogy most már be kéne fejezni,az enyém már rég kész volt. De hát akkor mos 6-al kevesebb műszerész lenne...

ywrxkjjky

Egyébként mekkora tusirléc kell egy bizonyos méretű ágy megmunkálásához,rövidebb mint az ágy,azonos méretű vagy hosszab?

Csuhás

A legjobb az azonos méretű. A hosszabb is jó de azt nehezebb emelgetni és jóval drágább. Lehet kicsivel rövidebbet is használni de az sokkal több festegetést igényel, és nagyon könnyen lehet hibázni.

jgg8y2a4g

Mindenképp nagyobb legyen, hogy átérje

4d52ifwte

Én csak tippelek:-)
Nyilván ha azonos, vagy hosszabb, az ok. De szerintem egy jó háromnegyedes hosszal is meg lehet csinálni. Ha az ágy elejét, hátulját,a "nem kopott" részét átéri az már elég jó...

jani300

Ha van olyan hosszú mint az ágy az már éppen elég :) Az más kérdés ha ügyes vagy .
De ne eszterga ággyal kezdjétek azért tanulni a hántolást!

Csuhás

A hegesztett híd az gondos feszültségmentesítés nélkül idővel elhúzódhat, másrészt az öntött vasat lényegesen könnyebb hántolni.

4d52ifwte

Hát ez elég baj...:-(

PITU

a fotóról nem sok látszana
csináltam egy skiccet
a lényeges különbség az eredeti keresztorsóhoz képest :
1, az orsó  két darabból van
2, az orsó a menet után hosszabb
3, nincs rajta fogaskerék

működés:
a tekerő kar tengely irányban fix,és egy hüvelyben végződik belső retesz horonnyal.
ebbe a hüvelybe illeszkedik egy reteszhornyos csap amely a keresztszán orsó vége.
ezek egymásban tengely irányban "szabadon" elmozdulnak
az orsó tapogató csapágy felőli végén  van egy illesztett persely , ami tengely irányban holtjáték mentesre van beállítva.
erre a perselyre rögzül egy bak amely alján van a tapogató csapágy.
a hossz szánoldalára a kereszt szán alá fel van csavarozva egy kengyel, ebben a kengyelben csúszkál a bak és ez a kengyel vezeti meg a bakot úgy, hogy a bak a tengely véggel ne csavarodjon el oldalra se , és  le-fel  se
ha a tengelyt teljesen összetolom , akkor egy kúpos illesztőszeggel lehet rögzíteni ,és ilyenkor lehet simán esztergálni (kereszt előtolás nélkül)
ha így nem  érthető elnézést...  akkor átjössz és megnézed személyesen  :)  

jani300

Az eu500 nak pont ilyen két darabos megoldású gyárilag a keresztszán orsója .
Nem tudtam volna igazán elmagyarázni .

RogerCo

http://www.kepfeltoltes.hu/141226/800x600_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>