Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Engem is érdekelne egy darab, ha beindul a gyártás :)
Szerintem 1000-es lenne az univerzális méret, az még nem olyan nehéz, de elég az elterjedt kisebb gépekhez...

4d52ifwte

Körül kell járni a dolgot, jövő év elején megkérdezem személyesen az öntödét. Nekem a Polgárdiban lévő öntöde van a közelemben.
(Na megyek autót szerelni, mert természetesen most adta meg magát az ablakmosó, amihez le kell bontani a műanyag sárvédő dobot.:-()

jani300

Az én első , eszterga szerű képződményem még megvan  még megvan .[#eljen]
Két felfordított kisvasúti sín ,trabant kormánymű , a keresztszánt nagyon sokat reszeltem :)
Elrettentő példának fel kéne raknom , úgy látszódjon az egész műhely .  
Legalább egy hétig lenne mit fikázni ! :)))

VViktor

Szia. Egy képet dobhatnál fel az esztergádról,mert én is most építgetek egyet és ötletbörzének jó volna.

jani300

Az kb 40 éve készült :)
Nem igen jó semmire :)
Az ezermester egy régi számában írtak eszterga készítésről , az adta az ötletet .
Az óta lett néhány gyári , egy elég jó is .
Az oszlopos fúrógép amit csináltam az se szép , de legalább rendesen működik .
Az első esztergám kb 8 havi jó szakmunkás fizetésbe került .  
Most jobbak a lehetőségek a vételre .
Akármilyen leharcoltat is veszel , nem igen fogsz tudni jobbat csinálni .

iy567t72g

Tedd be, én kíváncsian várom! :-)
Ne tarts az "építőjellegű kritikától".:-))

iy567t72g

Én is lebeszélnélek az építésről.
Biztos többe fog kerülni mintegy leharcolt gyári és feleannyit se fog tudni.

jani300

Hát , meggondolom .
Tokmányt tudtam akkor szerezni , de pofákat kazánlemezből reszeltem .
Most automatizálni kell a fűtést , utána álmennyezet készül a régi háznál lévő műhelybe , ott a rettenet majd lefényképezem .

7cim5mm0

Szerintem az alá majd kerül precíziós hézagolólemez. :) Valahogy mindenki kiosztja itt a másikat, de egy kerek egész sehogy nem jött eddig ki belőle.  
A legtöbb esetben azt látom, hogy ha valaki egy kicsivel többet tud mint a másik, akkor már megy is a leszólás.
Megjegyzem, hogy az orsóház meg a szegnyereg azonos magasságba állítása nélkül (csak az ágy  és a szánok hántolásával) precíz munkát nem lehet végezni. Az egy dolog, hogy az ágy egyenes lesz.  
Ha szakszerű javítást akarunk végezni, akkor az orsóházat is le kellene venni, és mindent a megváltozott helyzethez igazítani.  
Minden egyéb esetben csak kapirgálás a dolog vége, jobb lesz, mint a kopott, de nem az igazi.
Biztos vagyok benne hogy mindjárt le leszek szólva. :)

7cim5mm0

Az előzőt erre szántam válasznak. :)

jani300

A vezér orsó , és a vonó orsó helyzetével mi lesz , arról nem igen szoktak írni .

7cim5mm0

Jogos a felvetés, mert ugye a szán magassági helyzetével az is változik, és ha nem nyúlsz hozzá, feszülni fog mind a kettő.
Géptípustól függően megvannak a bevált módszerek, de sajnos van néhány olyan konstrukció, ahol csak a szán eredeti helyzetbe emelése segít.
Persze a profik ebbe sem mennek bele, mert ez "lényegtelen". :)

VViktor

Gondolom ,hogy jobbat ehet már venni,de most valahogy nincs rávalóm :D

iy567t72g

Nem tudom miért, de abszolute megértelek. :-((

jgg8y2a4g

Feleslegesen feszegeted a témát, semmi geometria nem változik azzal, hogy lejebb kerül a szánszerkezet a föorsóházhoz képest.  
Az elején hántolásról volt szó, de akkor menjünk részletesebben.  
Először az ágy alján lévő fogaslécet tettem lejebb. (szerintem gyárilag sem volt jó. Kiszámoltam a foghézagot és 3 tizeddel eleve lejebb volt. Így bő 5 tizedet tettem lejebb
 Illesztőcsapok ki, 4 furat marás, felrak beállít illesztő újrafúr. Utána a két orsót kellett bűvőlni. Az orsók helyzetét nem változtattam. A lakatanya szárási pozícióját változtattam meg. Itt a két fél anyában lévő stifteket kellett arrébb tenni, majd sok méréssel számoással arrébbtenni. (gyárilag ez sem volt jó). Az orsót és az anyát vadi újra cseréltem. A másik orsóhoz nem nyúltam. A lakatszekrényben van hely a lötyögésének és a rajta csúszó csiga is tőbbet lógott mint 2 tized, így az maradt. Semmi nem feszül, nem szorul. Nem tudom kihagytam-e valamit.