Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jgg8y2a4g

A fogsléc nem lejebb hamem feljebb volt

jgg8y2a4g

Azt gondoltad, hogy annyira igénytelen vagyok, hogy nem állítom hozzá a többi részt? Hát tévedsz.

ANTAL GÁBOR

Szia Robi !
Nézegetem a rajzodat . A megoldás nagyon hasonlít a TOS esztergám gyári megoldásához. (ott a holtjáték kivevő anya alatt van egy nyomcsapágy ( pár?))Én kb 3 évvel ezelőtt sokat szívtam a kúpvonalzóval mert a bronz anyám lötyögött és menetelésnél volt olyan konfiguráció ( már nem emlékszem hogy külső vagy belső volt a menet ) amikor a fogás közben akaratlan mozgást csinált a szán . (Amikor az ébredő erö nagyobbá vált mint a surlódóerő az anyában ) Aztán bedühüdtem ( eladtam a vonalzót ) és CNC sítettem a gépet . Most semmi gond... Neked nem voltak ilyen tapasztalataid ?  

000000000

Mivel a gyári gépeknél a szegnyereg nem azon az ágyrészen fut, mint a nagy szán, így a főorsó és a szegnyereg egymáshoz képesti viszonya nem változott. Ha eddig jó volt, a hántolás után sem változik.
A szegnyereg vezetéke csak akkor kopik nagyon, ha sokat volt "összeakasztva" a szegnyereg és a nagy szán. (Így adnak gépi előtolást a szegnyeregnek fúráshoz.)

Ha hántoljuk az ágyat, még nem okvetlen fontos a lábrácsot is az új körülményekhez igazítani. [#rinya]
Lehet ugyan, ha valakinek ez az óhaja.

rocco33

Üdv! Egy kis érdekesség kúpvonalzó témában: https://www.youtube.com/watch?v=KdeDYfBRbds

ysc3kmx9v

Egy hántoló híd  legyártatásánál a legnagyobb problémát abban látom, sikerül leöntetni, megmunkálni, de az elvetemedés ellen az öntvényt kezelni is kellene, ha ez kimarad akkor a gyártás pillanatába még jó, pár hét múlva már nem tökéletes. Az öntvény jellege ilyen. Régebben a gép ágyakat leöntötték,és pihentették több évig, utána munkálták meg Ma már van más eljárás is.

hostya

Ha megnézted volna mikkamakka képeit,(#33101)  akkor látnod kellene hogy a szegnyereg vezetékeit, és a szegnyereg "talpát" is hántolta...

"Ha hántoljuk az ágyat, még nem okvetlen fontos a lábrácsot is az új körülményekhez igazítani."

Ha a lábrácsot nem is, de a szegnyerget talán igen... [#crazya]

Csuhás

Nagyon tetszik a megoldás, nekem eleve csak háromféle morse kúphoz kell így csak három sablont kell készíteni hozzá. Köszi!

rocco33

Szerintem ez szériában nagyon hatékony. De ha valami egyedi kell akkor nagy pö**ölős lehet a sablonokkal.

Csuhás

Nem feltétlenül hiszen lehet "V" alakú állítható sablont is csinálni. Vagy akár szinusz vonalzó kialakításút és akkor raporterrel nagyon pontos kúpszöget is lehet állítani.

iy567t72g

Köszönjük lényegre törő és minden részletre kiterjedő kioktatást. Ezek szerint fölöslegesen dolgoztam a lábrács alatti beton lemarásával.:-(((

iy567t72g

Mellesleg az ominózus gépen a képek szerint a szegnyereg vezetéki is hántolva lett.

595852ar

Mostantól két csúcs között már simán tudsz gyártani, pl. hasítókúpot. Mondom, hogy célgépet készítettél 1 nap alatt. :D

595852ar

Szépen leírtad. :) Most a hosszánod a prizma élén fut, vagy hogy?[#conf]

595852ar

Zsenikém! Ejj de nagyon ismerős vagy nekem valahonnan. :D