Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Szia!
Kiegészíteném annyival, hogy a morse kúp esztergálása igazából csak nagyolás szintig kellene hogy történjen esztergán, mivel a kúpot edzés után illene köszörülni.
Egyébként is nagyon nehézkes lenne esztergán a kéziszánnal a morse kúpnak megfelelő pontosságot tartani, még nagyon jó állapotú gépen is. Otthoni felhasználásra persze láttam már én is esztergált kúpokat, de aki nem akarja tönkretenni a gépén a kúpos csatlakozó felületeket, az lehetőleg kerülje el ezt a megoldást.

ce93xphjd

Szia!
mi az egyik fórum társunkkal szoktunk kúpot esztergálni, utána csiszolásos illesztéssel és filctollas ellenőrzéssel nagyobb a felfekvő felület sokszor mint a gyári meglévő kúpoknak.

én csináltam 2 féle képen is esztergán. egyiknél a kézi szánt állítottam, másik esetben a szegnyerget és előtolással esztergáltam. Persze mind a két esetben etalonhoz órázva.

7cim5mm0

Az élszög a körkés profiltól, a hátszög a körkés homloklapjának a kés középpontjához viszonyított helyzetétől függ. Minél lentebb kerül a homloklap, annál nagyobb hátszöget lehet tartani, de a késprofil ennek megfelelően torzul is, így ezt figyelembe kell venni a körkés készítésekor. (kicsit előre kell gondolkodni)
A körkést mindig pontosan központba állítva kell használni.

7cim5mm0

Persze, meg lehet csinálni, ha esztergálás után csiszolással illeszted a kúpot, de önmagában, csak esztergálással illesztés nélkül nem lesz megfelelő. A rossz felfekvés meg futáspontossági gondokat okoz, rosszabb esetben a kúp elforog az orsóban, és összerágja a furatot. Én erre gondoltam, sajnos sok ilyet láttam már.
A gyári kúpokban is van sajnos némi igazság, főleg az olcsóbb szerszámok kúpjainál, találkoztam már olyan csigafúróval, ami csak néhány ponton feküdt fel az orsó kúpjában. Mindenesetre törekedni kell a megfelelő minőségben készült eszközök használatára, mert pl. az orsókúp javítása nem egyszerű, és nem olcsó mulatság.

keri

Persze hogy lehet, csak direktben esztergálni nem lehet valami jót. Végén köszörülni, vagy ahogy te is mondod összecsiszolással kell jó felületet csinálni.

Én is csináltam már ilyeneket a kínai ceruzahegyezővel.
A simítást szupport köszörűvel csináltam, egyből illeszkedett.

keri

Hajjaj, MZ kuplungagy ismerős?
Bár nem szerszám pontosság, de a szemét utángyártott kúpon még simító fogást sem vettek, és jó ha a kúpszög stimmel.
Aztán persze az MZ-t szidják, hogy leforog a kuplung.
Én szépen összecsiszoltam, azóta sincs gondom vele.

7cim5mm0

Ismerős, és ez sajnos más márkánál is előfordul.  
Nekem Simsonnal volt nem egy olyan problémám, hogy az új utángyártott alkatrész rosszabb volt, mint a kopott gyári.

595852ar

Jó hírem van! Laslie él és virul, de belefullad  sok melóba,(ez nem lehet véletlen)nincs ideje írogatni, de jönni fog. :)

595852ar

Csuhás

No ennek sokan örülünk. De jó volna ha a weboldalát is újra élesztené. A költségét percek alatt összedobjuk neki.

s7manbs8

Ingyenes oldal is van sok, az nem kerül semmibe, inkább az idő, amire megszerkeszti, ha nincs neki ideje.

nffab2gnr

A túrót kell weboldal.Az eszterga fölé egy HD kamera,'oszt online leshetjük az "okosságot".[#nevetes1][#nevetes1]

fpm64xtbb

A HD kamerával akkor van baj ha a szomszédasszonynak kell beszúrni :)

000000000

Sziasztok  járok egy munkavédelmi képzésre és van egy beadandóm az esztergálás kockázatelemzése témáról. Aki tud írjon már, hogy milyen balesetek, léphetnek fel esztergálásnál hátha az nekem nem jutott eszembe. pl tokmánykulcs a tokmányba marad

sufnituning

Az nem baleset, ha a tokmánykulcs a tokmányban marad, viszont balesetet idézhet elő.
Ha az agyadba marad, az már baleset.