Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

s7manbs8

Az egyik éle kintébb van, csak az vág kezdéskor szerintem.

PSoft

KoLa

Ha "kintébb van" az sugár vagy hosszirányban látszik?

KoLa

[#nevetes1]tizenhuszonötvenhárom!

s7manbs8

Hosszirányra gondolok.

Vetesi75

A körkés forgáspontját annyival helyezik a munkadarab forgáspontja felé, hogy a hátszög adódjon - ez legyen kb. 10fok. Már ezért is torzul a profil! A profil torzulása nélkül nem lehet a hátszöget kialakítani, így mindegy, hogy van homlokszög adva vagy az nulla fokos marad (persze a vágás szempontjából nem mindegy). Az eltérést a kés profiljának elkészítésekor kell figyelembe venni. Az élszögek ennek megfelelően az adott késhez "kódolva" vannak, utánélezni sem illik csak úgy hasra ütve.

jani300

Köszi az infót ! Nem használtam még körkést , lehet nem is fogok . A profil dolog valahonnét rémlett , lehet rosszul írtam .
Az hogy érzésre élezek ,kést , fúrót azért még nem feltétlen jelenti azt hogy teljesen rosszak lennének az élszögek :)

Vetesi75

Mára már csak egy kellemes sztori:
Másolóeszterga + jó pörgetős meló...
Foghiányos, ill. az összes spirálfog tövében berepedt tokmánypofa, a fogait vesztve elszállt a vállam felett (balforgású gép, munkadarab repült, szerszám tört, vészsop, stb.). Erre néhány méterrel mögöttem a kolléga összeesve bezuhant egy halom vas közé. Mire kerülővel odaértem már kezdett feltápászkodni - rendesen megütődött az eséstől és kicsit össze is szabta magát.  
Ez a azt hittem, hogy Őt érte valami, Ő meg azt hitte engem esete. Szerencsére csak az ijedtség volt komolyabb.  
Aznap nem is dolgoztunk tovább (esemény késő délelőtt), hanem mentünk ünnepelni a "születésnapokat". Ráadás, hogy este, hazafele
kerékpározási kísérlet közben sikerült neki (is) kényszer-leszállnia, így az addig ép könyöke sem úszta meg sérülés nélkül... :)

robroy007

nem túl régen kellett ilyen anyákat kívülről szabályozni, hogy csőbe lehessen hegeszteni őket

a 3. anyánál feladtam a reményt, hogy egytengelyűre csináljam a menetet és a palástot ismervén a későbbi feladatát

30 db-ból talán egy palást se volt helyzetbe a menettel pedig esztergált menetre kerültek

2 dolog vált újra biztossá bennem akkor

1. jó ha tudjuk mi lesz a későbbi funkciója  a darabnak, hogy érdemes-e annyi és olyan munkát befektetni rá
2. méret és alak szempontból nem szabad sokat elvárni az egyszerű szerelési segédanyagoktól

6rk75uezn

Ez kb olyan volt amikor én akartam 16-os menetes szár két végére csapágyat illeszteni két anyaa közé,sehogysem volt jó,mikor fent voltak a csapágyak házzal együtt és kézzel megforgattam a szárat akkor szépen ide-oda járkált a csapágyház,ha meg lefogattad őket akkor meg a szárat vitte el,vagy kissé szorulva ment!Szóval nem lett belőle semmi!Van ilyen.

sufnituning

Pedig megpróbálhatnád, én csak azt használom külső menetekhez, más késekkel nem tudok ilyen hatásfokkal dolgozni és még a felület is szép.

ywrxkjjky

Volt itt szó a hidegről és már akartam kérdezni a hűtőfolyadékok(emulzió) fagyállóságáról vagy simán megfagy a viz miatt nulla celzius alatt?
Egyébként ki milyen "márkájú" hűtőfolyadékot használ és kb. menyiért szoktátok beszerezni?

fpm64xtbb

A múltkori munkavédelmi kérdéssel kapcsolatos történt ma velem.Semmi extra csak ismét sikerült elkapnom egy elrepülő forgácsot a szememmel.
Így a mai napom mottója:Nem elég ha a védőszemüveg a fejeden van legyen inkább az orrodon ahogy annak lenni kell. :)

ANTAL GÁBOR

A fémipari fűrészgépem egy fűtetlen helységben van . Nem használom a gyári tartályt , egy fém vödör a pót tartályom . Pont tegnap olvasztottam ki. Gyakorlatilag 90% ban el volt fagyva. A mai emulzióképzők drágák és ócskák. A MOL termékét használom ( makromil ?) minden elolvastam : az olajat kell a vízbe rakni folyamatos kevergetés mellett  ( mindent mérek ) . Nekem napok alatt feljön az olaj a tetejére ( barna lepedék ) . Ma megpróbáltam a régi receptet és 100 gr mosószódát kevertem a vízbe . 30 éve nem cicóztunk ennyit . Egy kalocsai kannába bele a fúróolajat ( F1 ) és beleverettük a meleg vizet . No az 3 hónap alatt nyáron megbüdösödött . Ezek a mai szuper környezetbarát olajak ne büdösödnek meg mert félidőben cserélem mert mint említettem szétválik és utána korroziót okoz.  ( gondolom ez is a tervezett elavulás )Cigicsikk,fapor, kenyérmorzsa nincs a közelében sem az emulziónak . Lehet kemény a víz ( de 30 éve is az volt ) . Használjak Calgont ?