Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Lassan írok :(
De akkor csak igazunk van :)

bundyland

Nem kell annak olyan réginek lenni, az egy éve vásárolt új gépemen is így volt megoldva.
(Amig le nem bontottam) HBM

000000000

Az én 100 éves gépemen is csak vezérorsó van ami úgy hajt keresztelőtolást hogy az előtolást kapcsoló kar egyik irányba a lakatanyát kapcsolja be ,a másik irányba megy egy kúpos réselt hüvelyt szorít meg  egy villás karral a vezérorsón.A külső gyürü van kapcsolatban a keresztelőtolás fogaskerekével ami külön karral kapcsolható be.

000000000

Na és hol van a gépeden a  keresztelőtolás fogaskereke?Mert ezen a gépen nehezen tudom odaképzelni...

000000000

A keresztszán orsóján van illetve belül a lakatszekrényben.Ez csak akkor látható ha teljesen behajtjuk a szánt.

000000000

Ezt értem,de a fogaskeréknek a keresztorsón kell lenni.
És ott ugye egy bizonyos átmérőnek megfelelő helyet elfoglalni! Itt nem látok semmi helyet a keresztorsó felett! Remélem érthetően írtam le.
Hacsak nem hátul van a fogaskerék...

jani300

A keresztszán eleje egy kis lemezzel van lezárva . Azt kell kihúzni , ott az orsón a fogaskerék .

000000000

Az enyémen a fogaskerék a tekerőfelőli oldalon belül van egy stiftel rögzítve az orsóra.Csak akkora hogy elfér a szán felette.Szétszedni pillanatok alatt lehet.Csap kiüt orsóvégén az anyákat levesz és kihajtható az orsó a fogaskerék meg szépen végigcsúszik rajta.Ha érdekel képet küldök róla.

000000000

Na most a képen én nem látok semmi helyet a keresztorsó felett,ezért nem tudom odaképzelni a fogaskereket. Könnyebb dolgom lenne,ha élőben látnám:)

jani300

A keresztszán elején felülről látszik a képen a lemez .  Azt hiszem le kell venni a tekerő alkatrészeit és a kezelőoldal fele kihúzható a vékony fecskefarkú lemezke . Pici a kerék átmérője .Az Ean is ilyen úgy emlékszem .

000000000

A gépemen 14 fogas 24 mm átmérőjű fogaskerék van,a szán mozgó része alul homorúra van képezve igy elfér .

000000000

24 mm-es átmérőjű fogaskerék már itt is elképzelhető.Akkora még talán elfér.

000000000

Vonó vagy vezér a lényegen mit sem változtat. (fél egykor már azt se láttam ki vagyok )  [#hehe]
Egy századfordulós gépen annyira jó dolgozni mintha kukoricán kéne térdepelni a sarokban.  
Lehet hogy vannak mazochisták, de én szeretek örömmel dolgozni, főleg ha már hobbyról van szó!
99%-ban jobb menetes a keresztszán orsója. (a többség tudja mit jelet ez)
Nóniusz semmi nincs rajta, tehát erősen javasolt alaptudás a százados nikkelezett szemmérték.  
A főorsó bronz csapágyai tuti tropára vannak kopva.
Megboldogult szomszédomnál volt egy hasonló gép ettől jobb állapotban.
Mondtam az örökösöknek ha valakivel nagyon ki akarnak baxni akkor adják neki vagy vigyék a MÉH-be.
Ők az utóbbit választották.
Ezek a rozsdakupacok munkára már túl öregek múzeumba meg túl fiatalok.  
Felújítva meg ugyan ott van az ember árban mintha egy modernebb gépet választott volna.  
Tehát ez az véleményem erről, de mazochistáknak szívesen ajánlom!
Babkaró hegyezésre teljesen ideális ebben az állapotban is.  

000000000

Ez a gép is Méh-ből lehet! Nézd meg a szegnyereg rögzítö karját,le van törve.ÉS a csavarja meg el van görbülve,gondolom nem direkt törték le nagykalapáccsal. Az ott fent mitől sérülhet meg??? És a többi letört karok?

000000000

Sajnos sok hozzá nem értő kihalássza a nagyolvasztó elől ezeket a roncsokat a busás haszon fejében és tovább nem érdekli a dolog.
A jóhiszemű vevő meg beleugrik akár látatlanba is mert az egekig magasztalják a gépet a hirdetésben miközben annyit se és mint amit nyom súlyban.
Az ilyen Qfárokat legszívesebben úgy tökön rúgnám, hogy elrepülne mint lufi !