Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Elég ronda a munkája....

Csuhás

Nem rég csináltam én is gömbesztergálót. Saját tapasztalatom alapján, át kell gondolni hogy a mozgató kar hogyan fér el. Hogyan tudsz majdnem teljes gömböt esztergálni, azaz a kés hogy simul a tengelyhez. Illetve milyen rövid nyakkal tudsz gömböt készíteni. Szóval a neten leginkább elterjedt megoldás nem biztos hogy a legjobb.

000000000

Én még nem használtam ugyan menetórát, csak olvastam róla, hogy van ilyen.
A problémán elgondolkodva arra jutottam, hogy a menetórának nem a vágandó menethez kell igazodnia. Hanem a vezérorsó emelkedéséhez.
Ha a vezérorsó egyet fordul, akkor a menetórának is egyet kell fordulnia.
A nagy szánnak meg minden alkalommal ugyan abból a pozícióból kell indulnia.
Vezérorsónak és a nagy szánnak mindig azonos pozícióban kell lenni a laktanya lenyomásakor.
Nekem ez jött ki. Ez persze, csak spekuláció és nem tény!

Szirtimorc

Nekem újdonság volt :)

svejk

A látókörömben levő kínai eszterga menetórája 6 mm emelkedésű vezérorsóhoz passzol és 14, 15 valamint 16 fugú fogaskerék jár hozzá.  
Ezen kívül a forgó számlap is cserélhető.
Ezeken különböző, 3, 4, 5 , stb felosztás van.
A rajta levő táblázat szerint 0.8-9 mm menetemelkedés tartományban használható 24-27 féléhez (a tábla kissé sérült, ezért a bizonytalanság)

000000000

Akkor én tévedtem.
Bocsi!

rocco33

Üdv! Csuhásnak ajánlanám ezt a videót a régebben beszélt kúpvonalzóhoz: https://www.youtube.com/watch?v=iTCEK_KjTIE

Csuhás

Köszi! Tudnál esetleg a táblájáról egy fotót küldeni. Ez jó eséllyel használható lesz hiszen az e2n vezérorsó emelkedése ennek pont a fele.

Csuhás

Ezt is köszönöm, itt alaposan bemutatja a múltkor ajánlott szerkezetet. Véleményem szerint zseniális eszköz! Elöl van a készítendő eszközök listáján. Én egy picit módosítok rajta mert egy excenteres vagy rudas mechanizmussal és egy kézi karral kiegészítve kiad egy késkiemelős késtartót is menetvágáshoz.

svejk

Holnap körbefényképezem, sajnos ennek is csak egy táblája és csak a 15 fogú kereke van meg.

jani300

https://www.youtube.com/watch?v=kFXQlnH1du    Tényleg érdekes ez kúpvonalzó !
Találtam egy aktuális téli munkát is esztergára :)

KoLa

"Köszi, de ne fáradj vele!" minden rajta van a neten! minek itt bénázni?[#nevetes1]

Csuhás

KoLa ha nekem szántad a célzást, akkor elnézésed kérem! Eszemben sincs megbántani itt senkit.

KoLa