Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Mekkora lineáris tengelyek vannak ezen a gépen? Csúszó perselyes, vagy golyós megoldás?

Egy hasonló, de kisebb traub átalakításán agyalok épp...

jani300

Kerestem képet a gépedről . Nagyobb mint gondoltam volna . A súlyos előfeszítés is szépen látszik az y on . Tegyél fel képeket továbbra is , néhány negatív beszólás ne zavarjon .[#integet2]

4d52ifwte

Csuhás szerintem jól tippelt a másik fórumon. Azért természetesen nem ártana megnézni rendesebben, nehogy csak vasat vegyél...
Aztán minél kevesebbet adjál érte.:-)

fakukac

Szerintem se szánj rá sokat!

000000000

Például annak a kb fél négyzetméter 100-as gránitnak kellene egy pár géplábat kreálni legalább 100x100-as zártszelvényből.
Alá jó lenne még egy 2-es saválló anyagból egy hűtővíz gyűjtő tálca, esetleg még egy teljesen zárt burkolat plexi ablakokkal.  
Nagyjából ez a mechanikai hiányosság a főorsó motoron kívül.  
A vezérlőt ha a fél kezemet a seggembe dugom akkor is összedobom probléma nélkül, ahhoz 99%-ig szinte minden megvan.  
Kap egy 15"-os vandál biztos érintőképernyőt meg esetleg egy UC300-as mozgásvezérlőt.
A szerszámtárat pneumatika és SMC szelepek mozgatják.
Olyan minimális áramfelvételük van ezeknek a szelepeknek, hogy egy darlington tranzisztoros optocsatoló simán kiszolgálja.
Anno Béni írt rá egy szkriptet így a Mach-nak szerszámtár helyet megadva ugrik a legrövidebb irányból az aktuális pozícióra.
Röviden ennyi !

000000000

A 1.5kW-os AC pozíció szervónak kicsit sok volt az a tömeg amit az a 200-as tokmány jelent.
Majd ha jobb idő lesz akkor újra megpróbálkozok vele kicsit finomabb PID beállításokkal.  
Itt sajnos nincs váltó csak egy fix 1:2 bordás szíj áttétel.  
Viszont a szervó miatt a nyomaték akár percenkénti 1 fordulatnál is megvan.  

keri

Tudom hogy te jobban értesz ezekhez, de sebesség szervóra nem lehet ezt beállítani?

keri

Amúgy azok a kicsi SMC szeleptömb hogy található meg? Nézegettem én ilyeneket, de mindegyik amit találtam jó nagy bumszli.

000000000

63mm-es a szár ha jól emlékszem mert szinte az összes méret elbaxot amerikai colos a csavarokkal együtt.
Csúszóperselyes ami kb fél méteren hosszon egybe van benne dupla jobb bal spirál hornyokkal a kenőanyag számára.  
De hogy biztosra menjenek kapott egy pár mázsás gránit tömböt a rezonancia kioltására.
Nem hinném hogy ekkora tömeg magában is be tudna rezonálni. :)

000000000

Ez régi Sigma 1-es vezérlő, ha jól emlékszem ebből volt ami csak pozíció, volt ami csak analóg sebesség szervóként működött.
Rég nem foglalkoztam már ezekkel azóta inkább a 100 MHz feletti dolgokkal foglalom el magam. :)  

000000000

Például és lonlewolf-tól vettem hasonló szelepeket.
Az utóbbi alapterülete nem sokkal nagyobb mint egy gyufásdoboz, de nem a családi csomagolású! :D  

http://dioda.hu/pict09/d09064a.jpg" border=0>

http://dioda.hu/pict09/d09004b.jpg" border=0>

ywrxkjjky

Számolgatok én de arra lennék kiváncsi,hogy ti ,hogy számoljátok,mi a sorrend,bevált módszer stb.
"Jólenne" ha valaki elmagyarázná :)
Egyébként az osztófej 1:40,orsó 4 mm emelkedésű(azthiszem),fogaskerékből van "egy" pár!
Jobbos - balos menethez nem elég csak az osztófej forgásirányát változtatni + fogaskerék(ek)-el?

000000000

Pontosan !
Elég berakni egy plusz közlő fogaskereket és máris megfordul a menetirány.
De jobbat mondok , szerintem a villanymotoron egyszerűbb forgásirányt váltani ha már a rönkhasítóról van szó :D
Tehát tökmindegy hogy jobbos vagy balos a hasítókúp  

ywrxkjjky

Ha villanymotor lenne! :D  
Ha már hasitókúp esztergálásról beszélünk,hagyományos esztergagépen is elkészithető balmenettel,elég jó minőségben!
Majd most kapok! :)