Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát persze hogy tudja ....
De egy picit többet is tud.
Egy sorból pl. leesztergálja az X tengely szinkron "rángatásával" ezt a szép kis csavart kúpos két pólusú alapfelületet, majd a következő egy sorból rávágja a menetet is.
De ezt már láthattad több Hobby CNC kiállításon is élő bemutató keretében.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/CNCeszterga/Robsy-CNC-Turning-d5b.jpg" border=0>

Csuhás

Valóban felkoppan a tárcsa? Nekem az emunál nem látszott, csak közvetve mértem ki hogy nem ütközik fel. A hollandi viszont olyan határozottan állt meg mintha tényleg a tárcsához ütközött volna a kúp vége.

fisrcxuk3

Azon a tárcsán, amelyiken a sérülés keletkezett,ott kivan kissé fényesedve,másodikat az eset után vettem sablonnak ezt is fel tudom koppintani. A síktárcsát még nem használtam.

jani300

Én ma véletlenül ugyan , de megtaláltam a rajzot .
Innét szedtem le régebben .
És aszerint sem ütközik fel .

7cim5mm0

Orsóvégződésekkel kapcsolatban:
A legelső megoldások a menetes főorsóvégződések voltak. Kialalkításuk olyan, hogy a menet meneszt, a hengeres rész központosít, és a hengeres rész válla adja a tengelyirányú helyzetet. gyárthatóság szempontjából a legegyszerűbb, és kellően jó gyártási minőség mellett a tárcsa felfekvése szempontjából is kiváló.  A hátránya, hogy mindig maradnia kell valamekkora játéknak a hegeres illesztett részen, tehát a szerelhetőség miatt nem lehet egy adott futáspontosság fölé menni. További szépséghibája, hogy áthágja az ökölszabályt, amely szerint a menet nem központosít, és nem meneszt! Valamint balesetveszélyes, mert a tokmány tárcsástul lecsavarodhat irányváltáskor, ha nincs kontraanya.
A hosszúkúpos orsóvégek az előbb említett futáspontossági problémák megoldására lettek kifejlesztve. Itt a kúp központosít, és meneszt.
A tengelyirányú helyzetet is a kúp adja. A hollander csak a kúpos felületek összehúzására, és rögzítésére való. A retesz tájolás céljából van. Emellett természetesen másodlagos menesztő szerepet is betölt. Pontos gyártás mellett kiváló futáspontosságot ad, de a szerelése nehézkes, és érzékeny a szennyeződésre.
A tárcsa válla nem ütközhet fel, a kúpon kell feküdnie a tárcsának. Ez némi szerelési érzéket kíván,könnyen lehet tévedni a megfelelő elhelyezkedéssel kapcsolatban.
Végül a rövidkúpos megoldásnál a kúp központosít, a tengelyirányú helyzetet is az adja. Ugyanakkor a rövid kúpon könnyen megmozdulna nagy terhelés mellett a tokmánytárcsa, így a támasztóvállnak kell nekifeküdnie azzal egyidőben, hogy a kúpon is fekszik. Aki volt géprajz oktatáson, az tudja, hogy ez túlhatározott felfekvés. Ennek köszönhetően nagyon szigorú tűréseket, és technológiai fegyelmet igényel. Futáspontossága semmivel sem jobb a hosszúkúpos végződésnél, csak könnyebben szerelhető. A menesztést, és a tájolást a menesztőcsap végzi. Véleményem szerint nem egy szerencsés megoldás, de egyszerű és gyors szerelhetősége miatt ez terjedt el.

ysc3kmx9v

A vaskukac fórumtárs pontosan leírta az orsóvégződések fajtáit, fogalmát. A rövid kúpos megoldáshoz annyit tennék hozzá, ha nem lenne pontos a hossz méret,és nem illeszkedne a kúp zárásakor a hátlap az orsóhoz, akkor a4db felfogó csavar félre húzhatná a hátlapot. A hosszú kúposnál ez nem történhet meg, mert a hollandi anya központosan húzza fel az orsó végre a hátlapot, itt nem is szabad az oldal ütköztetés.

Csuhás

A rövid kúpos előnye hogy egy kazánlemez tárcsából is könnyedén tudsz tokmányhátlapot készíteni, illetve a tokmány közelebb kerül a csapágyhoz mint a hosszú kúpos verziónál.

Szirtimorc

Szia!

Még mindig a tervezési fázis...
Ha később a keresztszánt is "motorizálnám", akkor 2db egytengelyes vezérlővel is megoldható, vagy akkor másik vezérlő kéne?

svejk

Nohát a könnyedén egy kissé túlzás, hacsak nincs egy főorsóval egyenértékű etalonod, vagy nagyon precíz vagy az esztergálás és méréstechnikában.

Csuhás

Mondjuk azt hogy az összes főorsóvégződés közül a rövid kúposra a legkönnyebb tokmánytárcsát készíteni.

svejk

Így már megállja a helyét!! [#worship]

jani300

Azért a menetes nem egy szerűbb ? Gyártani .
Ott csak az illesztett furatnak kell pontosnak lennie . Egy befogásból még nekem is sikerült :)
A nyersanyag két darabból hegesztve , némi előmunkálás után .
A rövid kúposnál a menesztőcsap helyét jól el kell találni . Vannak még menetek , pontos osztó körrel . Szerintem ez a bonyolultabb .

designr

sufnituning

Nem sok mindenre jó[#confused]

designr

Harmad árát talán éri..de én még komplett gépet nem láttam így eladót..Bár ennek sincs meg minden tartozéka szerintem..Tudod..univerzális..mindent meg lehet vele csinálni..de termelésre nem jó..
Polihisztor eszterga!!!