Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fisrcxuk3

Ha jól tudom ,ezt a gépet gyártották több helyen is több kivitelben,de talán az enyémben kocka eán orsó van ,csapágyával.

fisrcxuk3

meg van a régi,is csapágyastól,mi is a különbség? Az ujabbat nem feltétlen szerelném ki,azért hogy meg tudjam  azn eltérést.

jani300

Nem mennek rá a fogaskerekek . De létezhet valami köztes dolog is . Azért érdekes .

pistikeid

Szia jani300 próbáld csak bele az ean-ba a morse 5-ös kúpot, meg fogsz lepődni.
Üdv

svejk

Nemá', ez még a régi 6 sebességes, ezen mentes a főorsóvégződés és a tokmánytárcsa!

svejk

"Az előtolást nem sikerült bekapcsolni"

Ez jellegzetes, ha nem ismeri a gépet a koma.
A lakatanya karja a rázkódástól fél állásba lefittyen és ezért nem kapcsolható be az előtolás.

svejk

Hú, végigolvastam, no akkor ezeknél is volt kavarás rendesen a variációkkal...

svejk

A napokban vett a haverom egy ilyen 6 sebességest.
Tudom sosem fogja használni, de ha eladod az egyik futóbábot, megvetetem vele.  

svejk

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/EAN_regi.JPG" TARGET=_fnew>Itt vannak a régi 6 sebességes EAN műszaki adatai.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/EAN_%faj.JPG" TARGET=_fnew>Itt pedig az újabb 8 sebességesé.

Tehát eredetileg a régi az menetes (M60), az újabb pedig 4-es rövidkúpos tokmánytárcsájú.

Voltak ezen kívül más variációk is?
A siklócsapágyazás egyforma mind a kettőben?

A főorsó csökkentő kúpra azt írja mindkettőnél, hogy 1:20, tehát nem Morse, hanem metrikus.  
Az más kérdés, hogy lehet látszólag belepasszol az 5-ös Morse.  

jani300

Előkeresem . Ha tényleg kettő van adom az egyiket . De elég csúf azt hiszem , de rég láttam .  
Amikor sikerült szerezni megmutattam egy céges esztergályosnak aki fél életét ezen a gépen dolgozta (tmk) . Nem ismerte fel . De akkor már kíváncsi volt és elővette a szekrényből , és tényleg ean volt a futóbáb . Ezért is írtam ritkán van rá szükség , de akkor azért jó ha van .
Más . Csak most vettem észre a képen a keresztszán felsőrésze hosszú  , T hornyos .  Ezt komoly előnynek tartom .  

jani300

És ere a gépre akkor fel sem lehet tenni a tipikus EAN futóbábot . A hosszú keresztszán miatt .

ywathzay

Csak egy megjegyzés a hozzászóláshoz. Hűtőfolyadék szivattyúra minden forgácsoló gépen szükség van, főleg ha eszterga az a gép. A megfelelő hűtőfolyadék használata megnöveli a szerszám élettartamát, megkönnyíti a forgácsolást, és sok esetben javul a felületi minőség (már csak azért is mert kíméli a szerszámot, de alunál, bronznál is észrevehető a különbség) lecsökken a hőtágulásból adódó mérési pontatlanság....

000000000

jani300

Teljes mértékben igazad van . Termelésben még jobban . De hobbiról beszélünk , egy max 750 fordulatú öreg gépen .

4d52ifwte

"nem volt idő tető alá vinni, letakarni". Nem értem én ezt :(  
Én igen! Jó pár évvel ezelőtt én is jártam nála, ott rohadtak a gépek az udvaron...:-(
Nem a szívattyú és báb miatt aggódnék, de rozsdás prizma meg ilyenek????[#violent]