Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Komoly esztergályosnál nem láttam még frissen festett gépet . Pedig van ismerősöm akinek a hat gépéből 5 rendszeresen dolgozik .
Laslie-é sem volt összekenve ha jól emlékszem :)
Nem akarok senkit megsérteni , csak kicsit túl van  hajtva az esztétikai tuning a fórumon szerintem .
De megértem azt is aki fényesítgeti a kis kedvencét , nincs avval sem semmi baj .

hostya

"Ja és ez a gép is rövidkúpos ahogy elnézem . "

Nekem is ez tűnt fel hogy rövid kúpos, pedig eredetileg ez a típus(EAN 170) nem az..
Inkább az EAN 340-re jellemző a rövid kúpos főorsó fej kialakítás.

jani300

Kíváncsi is vagyok rá milyen főorsó lehet benne .
Mert nem egyforma a kettő .

vjanos

Nem a málló festéket akartam kiemelni... :(
Gondolom a felületi rozsda még lejön, de azért voltak más gondok is.
Ha sok szabadidőm lenne lehet máshogy állnék hozzá, de azért nem egy félév szereléssel akarok indítani.

vjanos

Ezt a kúposságot kifejtenétek?
Gondolom nem a furatban levő morse valahány?

jani300

Nem akartalak megsérteni . De veszek festéket az tuti ha még egyszer el akarok adni gépet . Fújtam már autót is csak sikerül :)
A jó gépet nem igen adják el . De erről nemrég írt más .

fisrcxuk3

Ez igy igaz ,az enyém is rövid kúpos  ,mert kicseréltem  az orsót,egy menet vágásos letekeredés miatt .De meg van a régi is az eredeti csapágyaival, összehasonlítható.

jani300

A tokmánytárcsa felfogása a főorsóra . A rövidkúpos az újabb egyszerűbb , kényelmesebb .
És az EAN ban nem Morse kúp van (elég baj )

Csuhás

Pedig egy öreg esztergánál számíthatsz egy két hónapnyi melóra, amíg megigazítgatod kipucolod kipótolod a hiányzó apróságokat. A te esetedben nagyobb lutri a zörgő váltó. Ha csapágy az nem gond, ha fogaskerék akkor az már nehezebben pótolható. A keresztszánt, késszánt magad is rendbe rakhatod, de számíthatsz anyák, és lehet hogy az orsók menetes részének cseréjére is. A szegnyereg hüvelyt is nehézkesebb cserélni ha nagyon lóg.

hostya

Hát ez az, hogy nem egyforma...  
A mellékhajtómű irányváltó-karjának a pozícionáló furataiból is több van a kelleténél.

jani300

Csak nem néztem be ennyire :( Van itthon mindkettő kiszerelve .  De az újabbnak szerintem a házban lévő rész külső átmérője is vastagabb .

fisrcxuk3

Ja..a kúpos a tokmánytárcsa fel fogatására vonatkozik,mert van az eredeti az menetes. Megvan  a rövid kúpos(bajonettes ) ez a tuti számomra . Ilyen a   e 400 (a hoszzú kúpos kivételével ,amivel nem rég beszo.tam),cu 400, krasznaja proli ,amiken dolgoztam, és ismerem.

jani300

A kép nincs elfelejtve :( Csak csúszik :(

fisrcxuk3

hostya

" De az újabbnak szerintem a házban lévő rész külső átmérője is vastagabb ."

Erről beszélek..  
Ezért nem egyforma, ergo nem cserélhető csak úgy, hogy kiveszem a régi(típusút), és beteszem az újat.. [#wave]