Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vadember

A 15. sorszám alatt találod.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt" TARGET=_fnew>Csuhás

vadember

Zoltán01-nek szántam.

000000000

Ftomi

Sziasztok!

Nem tudom volt e már az is lehet a linkek között lenne a helye, de mivel nagyon sok(ha nem mind) eszterga ezért gondoltam itt is megállja a helyét
https://onedrive.live.com/?cid=547fe296ecfd561f&id=547FE296ECFD561F!2224" TARGET=_fnew>leírások

mex

Köszönöm Tomi!

vjanos

Esztergatokmány dióját biztosító csavar kéne nekem. Lehet ilyent kapni készen?

35mm hosszú "hernyócsavar", ebből 5mm M6 menet, a többi része 4.7mm átmérőjű.

M6 csavarból meg lehetne csinálni, csak egyrészt olyan felületet nem tudok, másrészt valami kemény anyag kéne.

Vettem egy használt tokmányt, két dió eléggé szorult. Elrágták a csavarjaikat, alig tudtam kiszedni...

laca

Végy egy M6-os 8.8-as csavart, ami kiadja, és szedd le magméretre. Vagyis kettőt....

vjanos

Ez oké :)  
Csak azon aggódok, hogy ha valami gyengébb anyagból készül, mint az eredetiek, akkor nem fogja sokáig bírni.

Csuhás

Bőven jó lesz oda a javasolt csavar. Elvileg nincs terhelésnek kitéve, csak a kiesés ellen biztosítja a diót. Ha aggódsz akkor a csavar anyagot megpróbálhatod megedzeni egy kicsit, feltételezem hogy edzhető.

Révész Richárd

BKNY csavarból van 12.9-es is.
Az már bőven sok.

Bicska

Igen, pont javasolni akartam, hogy akkor végy még szilárdabbat.. Fabory vagy talán a kende utcai barkácsboltba is hoznak rendelésre.

7cim5mm0

Veszel egy 6-os  edzhető anyagot (C45, "ezüstacél" stb.) elkészíted a csavart, majd felmelegíted forrasztólámpával, vagy lánggal és olajba mártod. Kopásálló lesz, és elég szilárd is. Lehet BKNY csavarból is, de mondjuk egy 12.9-es csavart már körülményes esztergálni, és ha el is készül, attól az még mindig lágy marad. Egyszerűbb a csavarból kialakítani, csak vigyázz, hogy ki ne forduljon a tokmányból.

7cim5mm0

Számottevő terhelés valóban nincs, de a dió kemény mint az üveg (jó esetben), és általában a nút ahova a rögzítő csavar megy nincs is rendesen lesorjázva, így szereti megenni a csavarokat. A gyári csavarok a legtöbb tokmányban sajnos elég hitványak...

vjanos

Kösz a tippeket!
Este majd lefotózom a régi csavarokat szemléltetésképp.

Azt álmodtam meg, hogy mehetne egy külön kemény csap a dió mellé, és egy sima hernyócsavar biztosíthatná kiesés ellen.
Csak ha netán az is megrágódik, akkor hogy piszkálom ki? :S

ysc3kmx9v

Számomra hihetetlennek tűnik ez a csavart faló dió. Normális esetben a csavar hozzá sem ér a dió elforgatásakor a dió hornyához, tehát terhelés nincs, csak a kiesést biztosítja. Valószínű, hogy a horonyhoz képest vastag a csavar, vagy a menetek ferdék. A csavarok minősége átlagos, nem indokolt a nagy szakítószilárdság.