Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ysc3kmx9v

A menetes végű főorsónál nem a menet a vezető hanem van egy illesztő átmérő, ha az pontos és derékszöges akkor nincs baj a visszaállással. Leginkább a lecsavarodás veszélye végett problémás, meg a levétel. A rövid kúpos főorsóknál is bezavarhat a pontatlan illesztés, érzékeny a hossz betartására is, mert amikor a kúp zár akkor a vállhoz is kell illeszkedni a hátlapnak.

svejk

Értem, köszönöm!

000000000

A tokmánytól eleve nem várunk el nagy pontosságot.
Inkább nagyoláshoz használt befogó.

jani300

A menetes főorsóvégnek is van azért javított változata . A tokmánytárcsa hengeres illesztőfelülete fel van hasítva (szimmetrikusan) , és ezt egy külön felhasított szorítógyűrű biztosítja . Gondolom szerelni is könnyebb . Tos gépen is alkalmazták ,ha jól tudom .

Révész Richárd

Bizony.Az SV18 is ilyen, lagalább is ami a havernak van.

empé13

Nem csak az illesztőfelület vezeti a tokmánytárcsát, hanem még az orsó válla is, amire fölfekszik, amikor föltekered a tárcsát, és az megszorul.
LASLIE MESTER szerint akkor lesz a legpontosabb, ha mindig egyféle pozícióban áll a főorsó, amikor fölteszed a tokmánytárcsát. Pl. mindig fölülre kerül egy a főorsón levő valamilyen jelölés, ami akár lehet a menet vége is.

jani300

Most hogy is mondjam :)
A tokmánytárcsára a tokmány felrakásakor igaz amit írsz .
A menetes főorsóra nehéz máshogy tenni a tárcsát .
Egybekezdésű nagy emelkedésű menet ,ott nincs mivel variálni . Legfeljebb a meghúzási nyomaték , de az is beáll a forgácsoló erőtől .

hostya

[#eljen][#wave]

fisrcxuk3

Értem.És az irányváltás ?az is a frekiváltón  keresztül mondjuk két nyomógombbal történik?

jani300

Átgondoltam . Arra gondolsz hogy esetleg néhány század különbség lehet az illesztőperemek között és ezt a lógást mindig egy irányba állítod ?
Így van értelme a dolognak :(

fisrcxuk3

Sajna nincs róla adatom ,de nem emlékszem különösebb bajra,söt ha észrevettem a tokmány lelazulást,visszahúzással folytattam a menetvágást.

fisrcxuk3

Feltéve ,ha meg felelően fel van húzatva ,a'gallérnak'ütközik;Ezt szúrtam el a hosszú kúpos e400-on .Bár ott egy hollandi húzza fel a gallérig.Csináltam hozzá egy 800 millis körmös kulcsot ,azóta érzem a határozott felütközést.
A többit már leírták az előttem szólók.

jani300

Azért ez egy érdekes probléma . Ha az illesztőperemek nem is a legpontosabbak , maga a menet is központoz , két 30 fokos kúp találkozik .
Ha központosan fut minden .
Szeretek ilyen dolgokon filózni :)

jgg8y2a4g

Én naponta szedem le és rakom fela tokmányt egy E1N-es padon. (menetes) Egyszer kióráztam 3-4 századra fut, azóta semmi néha megmérem, de látszódna ha elmenne. kell a pontosságmert partonba is meg tokményba is extrafutáspontos alkatrészeket gyártok max 10mm- ig.

Csuhás

A hosszú kúpnál a körmös kulccsal jól érzékelhető határozott "ütközést" a kúpok összezárása adja. Ha a kúpon kívül máshol is van ütközés ( gallérnál, vagy a tokmány hátulján ) akkor baj van, azt meg kell igazítani pl a tokmánytárcsa rövidítésével.