Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jgg8y2a4g

értem amit írsz. Találtam itt videót E1N-es gépen vágnak modelmnetet. 4 foásból rá van vágva, szerintem nem rossz idő alatt.  
https://www.youtube.com/watch?v=kKizRc2ko4Y

Szirtimorc

Szerintem nem. A kis kínai esztergán az előtolást meg a menetvágást ugyan az az orsó végzi, sebességváltó nincs. Mivel hobby cuccról van szó, általában egyedi dolgok készülnek. Pl. múltkor csináltam egy alkatrészt, 10-es menet egyik oldalról, 6-os a másikról, egy simított meg egy recés felület. Ha egyedi menetek kellettek volna amihez nincs metsző, 4x szedhettem volna le az összes ékszíjat meg fogaskereket (amik csak metrikushoz vannak), fél nap elment volna vele.

ANTAL GÁBOR

Az én esetem egy kicsit más kategória 2.3/8 collos 1/4 kúposságú belső menet ,emelkedés 5 menet / coll. A sugárirányú fogás 3 mm !!!  
 ( USA regular )  
De a 4 me/ coll is gyakori ( 6.35 mm)  Mint említettem kifutásos  menetvégződéssel

fisrcxuk3

Ezzel most megleptél.Nálam mindkét tárcsa gallérig húzható.

s7manbs8

Lehet 74-ben is megvolt már az a technika, csak a NASA nem mutogatta akkor még. :)

fisrcxuk3

Nagyon jó!Tetszik. Én  hülye vagyok ezekhez a technikákhoz ,leragadtam a hagyományos esztergánál. Kiváncsivá tettél,utánajárok,kösz.
Látom másokat is érdekel .

ANTAL GÁBOR

Tibor ! ha publikus akkor ide , ha csak kicsit akkor a magánlevelezőmre küldd már el  ennek a menetnek a Robsy kódját !
  G0Z10 X63.5
  G76 X69.5 Z-64 Q0 P5.08 L60 H0.4 I29 B0.1 C5
T 14.25
 Minthogy nincs tőled programon nem tudok visszaélni vele  de érdekelne hogy hány sorból tudod megcsinálni ( Vagy egy alkalmasan szerkesztett táblázat kitöltésével a program maga legenerálja  több  G32 es sorból ? ) Ha a módszer titkos akkor  akkor ragadj ki egyet középről   ( egy  G32 es sor )  
PS : reklámnak sem rossz !!!!

Csuhás

Nekem az emu esztergám volt hosszú kúpos, ott maradt kb 3 mm a tokmánytárcsa homloka és a főorsó hollandijának tárcsája között. De ez is a logikus, hiszen ez nem úgy működik mint a rövid kúpos orsófej.

jgg8y2a4g

Én esztergáról beszéltem nem a kinai ceruzahegyezőkről. Mondjuk nekem van mindkettő de kizárólag az E1N-el vágok menetet. A beállítás nem több 4-5 percnél még akkor sem ha kell a táblázat mert valami extra menet amit nem tudok fejből. (col vagy modul).

Csuhás

Cserekerék átrakással kiléphetsz a megadott tartományból ( persze figyelve a terhelésekre ) Pl az emu-n elvileg 3.5 a legnagyobb menetemelkedés de a csere kerekkel egy kettes szorzót beiktatva simán vágtam hármas menetbeállítással hatos trapézmenetet.

000000000

A Robsy esztergavezérlőnél lehet nálam is egy darab hasonló sor, mint a Te példádban, csak a betűkódok mások. Ebben az esetben a ciklus változót és fogásvételi stratégiát külön kódok írják le.
Sima G32 sorban ezek elmaradnak, viszont akkor ahány fogás, annyi új X adat sor kell (a többi adat az elsőből öröklődik). Ennek meg az az előnye, hogy bármilyen fogásvételi stratégiával operálhatsz.

fisrcxuk3

Véleményem szerint ugyanúgy működik,csak hosszabb megvezetést alkalmaztak.Egy nagy átmérőjű, galléros ütköztetéssel ,ékkel megvezetve,mindig ugyanoda ül fel,ha a kúp a helyére vezeti.Viszont egy hosszú kúp 75x85 átmérővel 50 milli hosszban....hát nem tudom.Itt igen nagy hajlítóerő keletkezik forgácsoláskor.Szerintem a gallérral megtámasztott erősebb .

Csuhás

Szinte biztos vagyok benne, hogy nincs igazad, de még nem találtam rajzot a kapcsolatról. Szvsz ez az orsóvég inkább a meredek kúpos maró befogásra emlékeztet, ott is csak a kúp adja a pozíciót.

ANTAL GÁBOR

A Robsy tud kúpos menetet állandó forgács keresztmetszetű fogásvétellel és pl egy 60 fokos champferrel kiléptetve ?
 Ilyen feltételekkel az hány sor ? Ebből mennyi amit kézzel kell bevinni ?   A sima G32 es szisztémánál az X adatokat nekem kell biztosítanom vagy azt a program csinálja ? Nem törekszem arra hogy lehetőleg egy sorban le legyen írva a menet program   ( sőt azt szeretem ha minden lépést látok ) de ha kézzel kell az X eket bevinni a horror! ( és egy óriási hibaforrás is )  

fisrcxuk3

Kéznél van egy sk 40;a hossz kb 70 mm ,és jóval meredekebb .Ott egy kb.150mm-re kilógatott szerszám azonos hajlító erőt ébreszt,mint az esztergatokmányba fogott, tőben oldalazás.