Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ügyes, eszterga takarítás 190eFt-ért

hostya

290eFt-ért csak letakarította.  
Mennyi lenne ha le is festi..?

suzgepk8a

"vjanos"-nak:szétkaptam a keresztszánt,volt köszörülve,
azt hiszem meghagyom,...minden elég frankó...kivétel az ékes feszítőléc felülete kicsit gáz,
gondolom nekik sem sikerült köszörülni.Lehet ezt a kis lécet frankón szögben köszörülni?
Esetleg hántolni érdemes?(Tintával passzitva)
Köszi az infót.Üdv:Pupak

Kicsa

Sziasztok! Most tudtam csak visszajönni,látom sok segítséget kaptam néhány órán belül. A kés életem első köszörülése,amint a munkahelyemen csináltam. Jelenleg itthon nem tudok köszörülni,épp most nézek itthonra 1-200 W-os asztali köszörűgépet. A munka szerencsére nem égetően sürgős,de holnap megpróbálom a módosított felállásban. Megigazítom az alátétet,adok neki kenést is. A fordulat  
minimális volt,egyébként szenvedés árán,de sikerült egy tesztdarabot készítenem svejk javaslata alapján. Holnap rakok fel képet.
Az alu elvileg jól forgácsolható,AlMg4,5Mn. Először nem volt a homloklap alászedve,de a jobb eredmény érdekében csapos kővel (tokmányba fogva szükségmegoldásként ) 'megpiszkáltam'.

595852ar

Lefestve 1 000 000. :D

595852ar

Szerintem köszörülni, hántolni elég macerás lenne. :)

Kicsa

Az első próbadarabról az ígért kép. Nem a legjobb a minőség,de a lényeg látszik. A szíj is elég jól illeszkedik a helyére.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Esztergakes/4.jpg" border=0>

Illetve kérdeznék a köszörűvel kapcsolatban is : 230 V-os kétkorongos asztali köszörűt szeretnék barkács célra.
A fordulatszámuk az aszinkron motornak köszöhetően körülbelül 2950 1/perc.
Egyedül akkor a korongátmérővel lehet variálni,jól sejtem,hogy a nagyobb vágósebesség miatt célszerű a 200 mm átmérőjű kővel szereltet megvenni?
Straus és Güde márkákat nézegettem,van belőlük kisebb és nagyobb teljesítménnyel is. Esetleg használ valaki ilyen gépeket? Tapasztalatokat szívesen olvasnék róluk.

KBalázs

200-250W asztali köszörût felejtsd el. Legalábbis amit nagyáruházit (Straus) kapsz ennyiért, az csak "felvett" teljesítményben fogja hozni a párszáz vattot, és leginkább melegedésként adja azt le. Gondolj bele, egy kôlehúzóval nekimész a kônek, és a gép megáll!! Azonkívül ha megfogod és beteszed a bevásárlókocsiba, érezni fogod, hogy nincs súlyuk. Azért nincs, mert nincs bennük anyag, a védôburkolat hitvány lemezbôl van, és erre csavarozták rá a tárgyasztalt. Az egész úgy berezonál hogy használhatatlan lesz. Lehet utólag normális tárgyasztalt csinálni hozzá, de a motorja akkor se lesz erôsebb, pár perc és szinte fústöl üresjáratban is.

KBalázs

4d52ifwte

Köszörűvel kapcsolatban mondanám, hogy felejtsd el a kínai kis gépeket.  
A 200-as kő az már jó lenne, de az olcsóbb kategóriában kb.400W körül vannak, ami gyenguska... Ami meg már combosabb az nem olcsó, de ráadásul szinte mind egy határ szemét, mindene rossz.
Ha nincs más lehetőséged, vegyél de inkább ne.
Még az orosz kétkorongos 550W körüli használtan az elfogadható.
Vagy vegyél régi magyar ipari gépet, azok jók, szépen fut, nem melegszik, lehet vele dolgozni.
De hosszú távon nem ártana egy 200mm feletti gép sem.

iiidyyiy3

Jók ezeke a köszörűk arra, amire kitalálták. Foglalkozni kell vele, hogy ne üssön nagyot a kő, de utána kiválóan lehet vele Wolfram elektródát hegyezni, illetve bicikliküllőből célszerszámot csinálni. Másra nem igazán használható. Gyorsacélt már nem kezdenék el vele köszörülni.
http://www.weiss-machine.hu/hun/WEISS_asztali_koszorugepek.htm" TARGET=_fnew>Ezek elfogadható minőségűek szerintem, de sokszorosa egy straussznak.

iiidyyiy3

És valóban igaza van sunnynak, ipari hulladékok. Pénzt nem adnék érte, csak össze tudtam kukázni 5 darabból egy használhatót, de ha már követ kellett vna rá venni, akkor elgondolkodtam volna rajta, hogy megér-e annyit.

ysc3kmx9v

Kicsi, gyenge gépen, nagy ékszíjtárcsát is lehet készíteni, csak nem alakkéssel, hanem a kéziszán elállításával. A művelet lassabb, de így könnyebb, kevésbé merev gépen. Nagyon jó, erős gépnek kell lenni,ahhoz, hogy  teliben alakkéssel elvigyen egy nagy átmérőjű, nagy hornyú ékszíjtárcsát.

smalla

Kellen kis segítség rozsdamentes anyagra menetesztergálás témában. Az a bajom, hogy a végeredmény nagyobb átmérőjű mint a kiinduló anyag: 6mm->6,5mm s ez már kívül esik az m6 menet elfogadható méretén. Mi a bevett eljárás, hogyan csinálják ezt a hozzáértők? Vagy mit csinálok rosszul? 250 es fordulat 0,1mm fogás.
Köszi

Csuhás

Felgyűrődik az anyag a menet tetején. Talán a legegyszerűbb ha ráhajtasz egy menetmetszőt a kész menetre, az leszedi a sorját.