Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

A kúpba dugj egy jóval vékonyabb hengert és egy fadarabbal ékeld be úgy hogy a tengelyvonallal azonos magasságban legyen, így "kitoldottad" félkúpszöget. Erre már sima órával, vagy ha hosszabb a pálca akkor szemre is elég pontosan rá tudsz állni. ( A kés hegye szinte érintse a pálcát miközben végigtekered a pálca mentén az elfordított kéziszánt )

Csuhás

Az ötletem akkor jó ha van etalon kúpod, de ezt feltételeztem mert a szögtapintó hiányát panaszoltad.

6rk75uezn

Köszönöm szépen a válaszokat,nagyon jól hangzik a "lekövetős" és a "kitoldott félkúp"-os megoldások.[#confused][#worship]

6rk75uezn

Igen,a "kitoldott félkúp"-os megoldáshoz természetesen kell egy belső kúp,itt az előző ékszijtárcsa jól jön!!

grekon

mÈG annyit tennèk hozzà hogy a pontos àllitàs ezutàn következne : huzol 2 csikot az ellendarabra tusirfestèkkel ( esetleg krètàval ) megforgatod a darabban ; megnèzed hol dörzsöli le (elöl vagy hàtul ) s ahhoz kèpest àllitod àt a kèziszànt ( ilyenkor csak perceket szinte csak egy csavart lazitasz ki s ràkoppintassz ) . Mikor jo a szög akkor esztergàlod mèretre a kupot .
Igy csinàltunk 2-es Morse=t a furogèpembe .

000000000

Nekem egy Lombardini stabilmotoromra kellett egy kúposillesztésű ékszíjtárcsát készíteni.Segítségemre volt hogy letöltöttem a dokumentációját a motornak ahol megvolt adva a főtengely végén a kúp szöge 5 fok 21ཐ" ami 1:5-ös emelkedésű.Mivel a kéziszánon a perceket csak saccra lehet állítani csak többszöri finomítás után lett elfogadható.Nyilván ha van párdarab kúpos idom a beállítás lényegesen könyebb.Ha készítesz ékszíjtárcsát akkor tartalékba is egyet amibe legalább a kúpot megcsinálod egy beállítással.

6rk75uezn

Köszi szépen neked is,igen pontosan ilyesmi járt elősször a fejembe,hogy jelöléssel,megfestéssel látni lehet hogy hogy igazodik az egyik a másikhoz darabhoz.Azt hiszem jelen esetben egy ékszijtárcsánál (ami Danamidból lesz) nem kell marhapontosnak lennie a kúpnak.Persze a te Morse 2-es eseted azért már más.

6rk75uezn

Igen igy könnyebb hogy neked meg volt a kúpod szöge,de akkor is ahogy mondod többszöri finom rá állitás szükséges.(Egy Rába kompresszor főtengely végére lesz az ékszijtárcsa)

ysc3kmx9v

A lekövetéses módszer is jó, de nem mindig lehetséges. Nem árt, ha ki tudjuk számítani a kéziszán elállításának szögét.
D-d/2xL. A két átmérő, és a hossz az L.A kapott értéket megnézzük a tangens táblázatban,és oda állítjuk a kéziszánt/ a szakmai könyvekben szerepel a táblázat/ Ha csak egyszeres kúphosszal osztunk , akkor a teljes kúpszöget kapjuk meg, annak a fele az elállítás szög. Ezen kívül a pontos beállításhoz az ellendarabjához illeszteni kell a kúpot, a kéziszán kisebb elmozdításával, vagy csiszolgatással ha nagyon kicsi az eltérés.

595852ar

Leírták neked az okosságokat, használd őket egészséggel, sokszor. De azért szerezz be egy szögtapintót. Nem nagy befektetés, de nagyon hasznos. :)

595852ar

r2u4n063m

Ennek a műveletnek ugye nem célszerű nekiállni egyből élesben? Nem videóztad véletlen le? [#fejvakaras]
Az ember nem figyel, aztán már össze is törte a gépet.

ysc3kmx9v

Ennél a műveletnél, talán nem is a gép összetörését tartom problémának/ kellő gyakorlattal elkerülhető/, hanem a lakatanya terhelés alatti bontását/hosszabb távon/

000000000

Hogy a profik hogyan csinálják, azt nem tudom.
Én az orsó átmérőjét úgy csinálom, hogy a leendő orsó átmérőjét nem a névleges méretre veszem.
Hanem a menetemelkedés egytizedével "alá" veszem.
Úgy is fel fog gyűrődni.
Esetleg, finom reszelővel egy kicsit még sorjázom forgás közben, mielőtt kivenném a kész munkadarabot.

000000000

Üdv.
A hétvégén találkoztam egy ilyen eszközzel a vásárban,de nem volt rajta semmi adat feltüntetve ezért is kérném a segítségeteket,hogy a képen szereplő eszköz tusírozáshoz használatos-e vagy sem mivel mindegyik oldal közepén van egy széles horony és emiatt bizonytalan vagyok a használatát illetően.
Ő lenne az a bizonyos gyári tusírléc?http://kepfeltoltes.hu/view/141223/2014-12-14_12.21.29_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/141223/2014-12-14_12.21.29_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu