Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Nálam igen.
1 kW- os a motor, omron J7-es frekiváltóval, fékáramkör nélkül, 1 sec a lefutási idő és máris forog a másik irányba.

jgg8y2a4g

Nálam ugyanaz csak a kar jobbra balra fordításával. Felfutás 1.4s.

000000000

Van azért más lehetőséged is.
Ne váltogass irányt, hanem használhatsz pl. Robsy 1 tengelyes univerzális vezérlőt és hozzá akár a késtartóba fogható kis stepmotoros, vezérelhető szánt. Így lesz egy majdnem igazi CNC-d, amivel bármilyen menetet vághatsz elektronikus szinkronnal, és esztergálhatsz előre beprogramozott hosszakra átmérőt.

empé13

Szia Jani!

Pontosan, ahogy mondod! :)

Üdv: P.

bundyland

Sziasztok !

Látott már valaki morse5-ös főorsóhoz  
patront (készletet), sehol nem találok.
Átmenő furatosra gondolok!  

s2k5ycubj

Erről a megoldásról lehetne egy kicsit többet tudni? Gondolom nem csak engem érdekel.
[#worship][#worship][#wave][#wave]

Szirtimorc

Szia!

Csak most vettem észre, hogy hasonló kérdésemre (Kezdő vagyok #8547) válaszoltál, köszönöm!
Idézet mások okulására (remélem nem baj):
"Szívesen megmutatom Neked, hogy a Robsy 1 tengelyes vezérlő miként oldja meg a problémádat, ha már van egy step/dir hajtás a hossz szánodon. Programozhatsz főorsó szinkront is, ha van encoder a főorsódon. Természetesen tetszőleges elmozdulásokat (gyorsulás megadással) lehet definiálni, I/O kezelésekkel közben vezérelhetsz más dolgokat, akár több száz soros programba szervezheted a folyamatokat. Ezután kényelmesen már csak a keresztszánt kell néha tekergetned, amikor ezt kijelzi a program.
Ez a Robsy applikáció osztófej alkalmazásoknál hagyományos marógépnél is sokat tud segíteni, vagy PLC feladatokat oldhat meg egy célgép vezérlése kapcsán."

Szóval még semmim nincs, csak az alap eszterga. Gondoltam először kialakítom a motoros hajtást, amit egy potival is tudnék szabályozni, és később léphetnék az automatizálás felé. Ez a motor szerinted alkalmas lehet később Robsy vezérlős hajtásra?  

http://www.dioda.hu/ads06/d06015.html  
Ez a doksi, az alap angol tudásommal, lehet, hogy értettem meg mindent róla:
http://motion.schneider-electric.com/downloads/manuals/MDO17_23_Plus.pdf

Szirtimorc

Egy helyen valami olyasmit írtak, hogy nem step/dir vezérlésű, de sneci féle előtéttel megoldható. Akkor mehet esetgleg Robsy-val? vagy túl sok a bonyolítás és a hibalehetőség?

000000000

Szirtimorc 32871-es beírásában leírta egy korábbi ismertetésemet. Gondolom Neked, mint komoly szakembernek ennyi alapinfó kapcsán minden világos így már, de ha nem nyugodtan kérdezzél.
Majd csinálok valamiféle Robsy demo videót is egyszer, de az ilyesmi "propagálás" nagy nyűg nekem, és időm se nagyon van rá.

000000000

Köszönöm, hogy észrevetted a válaszomat, mint megoldási lehetőséget az elképzelésedre.
Nulladik lépésként szerintem odáig kellene eljutnod (mivel írod még semmid nincs), hogy a hossz számod mozgató orsóját összekötöd egy megfelelő léptetőmotorral. A hajtás elektronikája pedig olyan legyen, ami alkalmas mikrolépésekre, és step/dir jeleket tud fogadni (a kinézett cuccot nem ismerem, hogy ezekre képes-e). Ha eddig eljutottál, egy pillanat alatt összhozható a Robsy-val is, és lesz egy félautomata CNC esztergád, amin még tetszőleges menetet is készíthetsz főorsó irányváltások nélkül, mindenféle cserekerék, norton mellékhajtás kihagyásával.

jgg8y2a4g

Ez nem túlvariálása a dolognak? Az esztergán azért van a nortonszekrény meg a cserekerek. Aki ért hozzá 2 perc sem kell hozzá hogy bármit beállítson.

s2k5ycubj

Ez így igaz,de azért ez sokkal korszerűbb megoldás és lehet vele olyat is amit a gép nem enged. Nekem például az esztergámon csak 3.5-es emelkedésű menet van és sokszor kéne nagyobb. Vagy simításnál gyémántkéssel kéne a jelenleginél kisebb és még sorolhatnám...

s2k5ycubj

És a lényeget kihagytam:nem kell irányt váltani és lehet nagy sebességgel menetet vágni. Ha egyszer kipróbálod,hogy milyen menetet lehet csinálni 100 fölötti vágósebességen biztosan tetszeni fog!

s2k5ycubj

Persze értem a lényegét és tetszik is nagyon! Éppen ezért kíváncsiskodok.

ANTAL GÁBOR

Amit T45 ír az a 2014 es valóság amit te az is jó, de az 1974 es technika . Én mostanában fúrósoknak vágok kúpos rotary menetet  ( alászúrás nem megengedett sem kívül sem belül . No felkötheti a gatyáját aki hagyományos géppel kúpvonalzóval megcsinálja a menetet Nekem a házilag CNC sített TOS om egy G76 os kóddal megcsinálja