Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

"Tehát a kérdésem az, ha frekiváltót teszek elé, ártok-e a motornak? Egy fordulaton biztosan menni fog, de mi van ha átkapcsolom?"

A motornak biztos nem fogsz ártani.

Ha átkapcsolod a motor fokozat kapcsolóját üzem közben...  
Akkor utána törheted a fejed, hogy honnan vegyél olcsón egy másik frekiváltót, ami jó lehet(ne) a fogatlan rongykerekű, főorsó sérült másik gépedhez.
Ha az a fogatlan rongykerekű  pl.egy E1N, akkor azzal is hasonlóképpen fogsz járni, ha üzem közben átkapcsolod a motor fokozat kapcsolóját...

595852ar

Miért gondolod, hogy üzem közben bármit kapcsolgatok egy esztergán?  

jani300

Ebből is látszik nem Neked való a frekiváltó :)
Aki ért hozzá az az első hogy kipróbálja :)  Szerintem .
Nekem is van egy 2,2 es ABB . Még én sem próbáltam ...
Volt csufi E1N-em . Fém rongykerékkel , nem is volt rossz állapotú ...
Dahlanderhez nem való az 1f-3f frekiváltó .
Direkt nem azt írtam , nem megy vele .
Mert miért ne menne , csak gyengusz lesz , mint csillagban a sima motor is .

hostya

Csak azért, mert én mindig üzem közben szoktam kapcsolgatni.
Ha üzemen kívül van, (mint most is..) akkor nem kapcsolgatom..[#vigyor2]
Akkor pontosítok hátha így érthetőbb:

"Ha átkapcsolod a motor fokozat kapcsolóját a frekiváltó üzeme közben...
Akkor utána törheted a fejed, hogy honnan vegyél olcsón egy másik frekiváltót, ami jó lehet(ne) a fogatlan rongykerekű, főorsó sérült másik gépedhez.
Ha az a fogatlan rongykerekű pl.egy E1N, akkor azzal is hasonlóképpen fogsz járni, ha üzem közben átkapcsolod a motor fokozat kapcsolóját...  

595852ar

Hogy is fogalmazzak, hogy érthető legyek?  Van egy frekiváltóm,  melynek be 1fázis, a kimenet pedig 3 fázis. Bármelyik ilyen kisgépet elviszi, de ez 3 fokozatú motorral  szerelt masina, szóval  itt az én dilemmám.

595852ar

:D Jani, de nekem való a frekiváltó, ki lett próbálva és kaptam hozzá egy kezelési utasítást is, de abban sajnos nem szerepel a Leinen. :D

595852ar

:D De ez meg még nincs üzemben, úgyhogy bevallom, kapcsolgattam sőt meg ís símogattam. Mit szólsz? :D  Szép kis gép. ;)

jani300

Van annak a motornak adattáblája ?  
Csak érdekességként .
Vagy olyan dahlander amivel még nem találkoztam , vagy két tekercselésű (mint némelyik mosógépmotor)

4d52ifwte

Bocs, hogy újra beleszólok. De úgy látom nincs előre lépés az ügyben.
Amíg nem tudod, tudjuk, hogy milyen a motor addig "semmit" nem tudunk.
- Nem akarod átalakítani a motort, ami egyébként járható csak hozzá értő kell.
-Nem akarsz másik motort, ezt a motort akarod használni eredeti állapotában, ami nem biztos, hogy jó lesz a frekiváltóval, sőt biztosan nem.
-Umformerrel, vagy más módon mókolsz, ami megint macerás lesz...

Szóval akkor most mit is szeretnél?

hostya

"Bármelyik ilyen kisgépet elviszi, de ez 3 fokozatú motorral szerelt masina, szóval itt az én dilemmám. "

Kipróbáltál már a "bármelyik" közül legalább egyet..? [#buck]

Ha 3fokozatú a motor akkor valószínűleg nem Dahlander. (de nem kizárt..)
Dahlander kapcsolás lehet 2fokozat között, és a harmadik fokozat pedig egy önálló külön tekercselés a motorban.
De az is lehet hogy mind a 3fokozat külön tekercselés..
A lényegen akkor sem változtat semmit, hogy milyen a tekercselése..
A lényeg az hogy minden frekiváltónak benne van  a manualjában hogy:
 A frekiváltó kimenetét a MOTORRAL kell összekötni, és nem illik/szabad megszakítani semmiféle kapcsolóval.. [#nezze]
De ha ennyire ragaszkodsz a frekiváltó alkalmazásához, és Neked az a meggyőződésed hogy ennek így jónak kell lenni, akkor HAJRÁ..
Majd számolj be a tapasztalatokról, hogy mások is tanulhassanak belőle.. [#email]  

svejk

No végre már , hogy valaki rákérdezett arra a motorra.  
Én is szívesen megkuksolnám hátha látunk valami újat.

svejk

Engedjétek meg, hogy kivételesen az adok veszek után ide berakjam:

KERESEK egy barátomnak esztergapadot.
EAN, E2N, esetleg EMU250 vagy egyenértékű gépek jöhetnek képbe.
Hiányos géppel, vagy egzotikus típusokkal kíméljetek!
300 ezer Ft a felső limit, ha tükrözi a minőséget és a felszereltséget.  

595852ar

A baj az, hogy nem tapasztalni szeretnék, hanem elindítani a gépet. Azért is kérdezgetek itt, mert tudom, hogy ti tudjátok azt amit én nem. Szóval a válaszod lényege az, hogy az egyik tekercset lehet frekiről működtetni, ha az megszakítás nélkül egyenesen van kötve, igaz?

595852ar

Jani, a motor a szekrényben van, nem igen lehet nézegetni, mert kicsi helyre van beszerelve  egy hatalmas motor. Nem látok rajta táblát, de holnap megnézem, hátha..

svejk

Akkor most azért sem mutatod meg nekünk azt a motort? [#rinya]