Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fisrcxuk3

Szerváltam egy másik tokmány tárcsát azon is ekkora oldal ütést mérek.Kivettem a főorsó kúpból a reteszt ,így egymáshoz képest 60 fokonként elforgatva,lehúzva ,megy a legnagyobb ütés a főorsó egy állandó pontjára .
Szereztem egy mérőtüskét , de csak mk4-es.Szerintetek egy mk 5/4-es kúp csökkentő mennyit ront a pontosságon?

jani300

Ha tényleg görbe a főorsó ,van egy új rövidkúposom . Nagy valószínűséggel E 400 . A mostani állapotát azért meg kell nézzem :(
De szinte kizárt hogy elgörbítetted .

svejk

Egyszer volt téma, hogy milyen anyagból legjobb nóniuszt készíteni esztergára, a legjobb olvashatóság miatt.
Milyenből is?

svejk

Valaki esetleg hátha tudja kapásból.
A TOS SV18-nak mekkora átmérőjű a keresztszán orsója?
Azt tudom, hogy 3 mm emelkedésű és átmérőben van a nóniusz kalibrálva.

fisrcxuk3

Azt hiszem valóban a tárcsa fel szabályzása lesz egyelőre.Megmértem tüskével,szűkítővel,a legjobb mérés ;az orsó tövében 2 század,350 mm-rel jobbra 2 század.A legrosszabb(több ponton forgattam benne a tüskét is,a szűkitőt is);az orsó tővében 2 század 350-nél 5 század.E kettő közt van az igazság szerintem .
Most már úgy gondolom,hogy simán ráillesztettem a tokmányt  a tárcsára ,mikor vettem a gépet.(nem volt kellően felhúzva a menettel a tárcsa az orsóra),és most megmozdult ,a pofon hatására,ezért volt viszonylag laza a hollander,a baleset után.Most meghúzom,és üt .A másik tárcsa nem ennek a gépnek a tartozéka,lehet az is félre szabályozva .Bár az orsófej külső kúp 1 tizedes ütését még mindig nem értem.

595852ar

Ne a tárcsán mérj, hanem a kúpban, vagy a főorsó illesztő felületén.

fisrcxuk3

Dobj egy képet róla !

Csuhás

A hosszú kúpon egy tizedet mért, belül meg nem tud mérni mert nincs még szögtapintós órája.

fisrcxuk3

Mértem én már mindenhol ,  de az illesztőkúp 1 tizedet nem tom hova tenni .

fisrcxuk3

Van az is,csak itthon maradt.

fisrcxuk3

"Ha tényleg görbe a főorsó ,van egy új rövid kúposom"
Apropó!A hosszú kúpos ;egy hollanderrel van felhúzva a hosszú kúpra,a rövid kúpos meg bajonettes 4 csavarral a rövid illesztő kúpra.És ez megegyezik a vörösprolival,de a két orsó nem csereszsabatos .Vagy van más verzió is?

fisrcxuk3

Ja ,és az már a kocka e400 ,gördülő csapággyal, 50-es át eresztéssel.Az enyém még a régi ,gömbölyű 40-es furattal.

jani300

E400 am nem volt soha . Egyetértek avval amit írtál . Csak a régebbi verziókról találnék itthon könyvet . De szerintem ez is csúszócsapágyas , szép hosszú az első kúpja . Az áteresztést most már azért is megmérem :)
Hosszú kúpos EU-m volt 175ös és 215ös is :)

Csuhás

Itt árulnak e400 főorsót. Ahogy a képeket elnézem ez nem nagyon görbülhetett el, ez nem kínai :-)

http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga/eszterga_foorso_e400

fisrcxuk3

Nekem az első e400-am még ismerkedek vele ,Eu175-öst is hajtottam az is jó de nem ismerem ,beállították nekem ,én megtoltam ...csipasz voltam .
Én sem találtam még leirást a kocka e400-ról pedig egy 1500-as összerakása rám vár.