Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Most vettem észre :)
Pár napot kérek . Ezt tudom hol van :(

fisrcxuk3

Köszi,előbb-utóbb vennem kell,mert az enyém elejéből hiányzik vagy 5 milliméter ami a meg vezetést szolglálja.Köszönöm  neked is az  eddigi segítséget.
Más;350 -es bakköszörű ,magyar .Még a típust sem lelem  rajta(lehet öregebb nálam)erre kellene kötartót alkotni. ()Itt vérzett el az e400 ).
36-os tengely,ez   minden ,amit tudok róla. Ja még az, hogy bármit nekitolok ,nem lassul le ,tehát nem kinai .

fisrcxuk3

Ja és a legfontosabb kérdés;mekkora nyomatékkal kell meghúzni a tokmány tárcsát rögzitő hollandit?

Csuhás

Kb amit kézzel nem megszakadva tudsz húzni egy cirka 30..40cm-es szárú kulccsal. Határozottan érezned kell amikor összezár a kúp.

fisrcxuk3

Szerintem ,van mögötte egy gallér,aminek neki kell ütközni a tárcsamenet hátlapjának ( a kúp csak megvezeti)

595852ar

Ja ezt nem tudtam. Akkor meg oválisra van kopva a csapágy és a főorso "felmászik rá, majd leesik" :(  De a szerszámpiacon van új orsó és csapágyak is.

7cim5mm0

Szervusz!
Mielőtt nekiesnél bármilyen nmérésnek is a gépen, nézd meg, hogy a főorsó csapágy lóg-e.
Ha minden rendben, vagy ha beállítottad utána mérd meg az ütést az orsó külső kúpján, a belső ebben az esetben nem számít. A tárcsának fel kell feküdnie a kúpon, berágódás, kosz nem lehet a két alkatrész között. A főorsót nem tudod az E-400-on ilyen könnyen elgörbíteni,úgygogy biztos vagyok benne, hogy a kúpon mozdult meg a tárcsa, mert a felfekvése nem volt tökéletes. Ellenőrizned kéne tusír festékkel a két kúp csatlakozását is, ha pontos munkát akarsz csinálni.

jani300

Szia ! 630 hosszú a főorsó ,41,17 a végén a furat . Elöl csúszócsapágyas . Brutálisan erősnek tűnik .Lefényképezi majd a gyermek .
A  rövid kúp így ránézésre nagynak tűnik ,de rápróbálok egy tárcsát .
Eddig még nem is kapta meg a rozsda :(

fakukac

Üdv Urak!

Szedett már szét valaki E1N fő orsót?
Hogyan kellene kiszedni?
Előre is köszönöm!

jgg8y2a4g

bal oldalon leszedsz mindent (menetes rosszokat) ovatosan elkezded ütni a végét. Nagyon vigyázz mert van 2 retesz aminek egy tengelybe kell álnia csak ugy jön ki! ha kicsit meglazult akkor már tudod kézzel igazítani. van benne bal oldalon egy nyomcsapágy az rá tud gyógyulni.

fakukac

A bal oldali menetes rosszokat leszedtem, kb 1-1,5 cm-t mozdul, aztán semmi, olyan mintha közvetlen a jobb oldali csapágy után lévő fogaskerék nem engedné... ötlet?

jgg8y2a4g

Azaz jól csinálod, forgasd a főorsót míg a horonyba bele nem kap a retesz.

jgg8y2a4g

Ja meg tehermentesítsd a szíjakat.

fakukac

sikerült a művelet, köszönöm!
A jelölés nem látszott a szíjtárcsán... [#worship]

fisrcxuk3

Köszönöm mindenkinek a segítséget, ma újra szabályoztam  a tárcsát ,helyre állt a rend.