Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

fisrcxuk3

Üdv!Tanácsot kérnék a gyakorlottabbaktól.A történet e400-on 200-as tokmányban  oldalaztam egy kb. 130-as pogácsát,és nyilván a ,hanyag , figyelmetlen befogás eredményeképp kiugrott menet közben.Azóta üt,nem kicsit a tokmány,de a tokmánytárcsa a is ,sőt még a tengelykúpja is .Siklócsapágyas hosszúkúpos a tokmánytárcsa felfogatása .Nem tudom eldönteni honnét ered a hiba.

Csuhás

A leírtak alapján elgörbült a főorsód. :-( Feltételezem hogy a csapágy nem sérült. Nagyon szerencsés esetben a főorsófej felköszörülésével rendbe tudod hozni. Órázd ki hogy mennyit üt a főorsó vége.

fisrcxuk3

Azt még tudni kell,nálam van fél éve, a tokmányt én tettem,illesztettem rá az eredeti(vele vásárolt) tárcsára ,gyönyörűen futott .Tegnapig.Ma levettem a tokmányt,betettem  a főorsóba egy mk5 hüvelyt ,már azon tőben van egytized.Az üresbe váltott tengely (orsó) pedig egy ponton mintha szorulna .Nincsvalakinek egymk5köszörülttüslókéje?(kölcs

fisrcxuk3

Kölcsön,pénzért, akárhogy ?akart lenni a vége!

jgg8y2a4g

Akkor az a főorsó kuka.

jgg8y2a4g

Dobj fel rá egy normális motort elégy egy 1,5Kw-os. Tegyél mellé egy frekiváltót is. Azt a gyári szutyok tengelykapcsolót meg cseréld ki egy normálisra.

fisrcxuk3

Ma beszéltem egy gép felujítóval ,szerinte kizárt dolog az orsó görbülése .
Lehet,eddig is volt benne görbület,csak én hozzá illesztettem a tárcsát ?
Van hozzá egy 300-as siktárcsa,eddig az is futott,holnap rá teszem.

Csuhás

A hosszú kúp külső felületét nézted órával? Ha ott is tizedes ütést mérsz akkor görbült a főorsó.

xkbv3nx0d

most a gyári dahlander motor van rajta meg a váltója...

a gyári motor használható frekiváltóval? vagy az is kuka?

jgg8y2a4g

A gyári nem azért kell az új motor és a frekiváltó. Nagyobb fordulatot is tudsz majd  vele elérni. (ha kell, csak óvatosan)

fisrcxuk3

Ahová illeszkedik a tokmány tárcsa!

PSoft

Előbbre is már többször,és most is,kategorikusan kijelentitek,hogy...
Dahlander motort NEM! lehet frekiváltóról hajtani.
(kukába a régi Dahlander motorral,új motor frekiváltó)

Valaki,aki ért hozzá,elmagyarázhatná nekem a laikusnak,hogy...

Pld. az E1N-ekbe gyárilag szerelt 4/8 pólusú Dahlander motort,miért is nem lehet a kapocslécen 4 vagy akár 8 pólusúnak kötve frekiváltóról hajtani?
[#nemtudom]

Csuhás

Ha van három fázisod akkor használhatod. Persze menet közben nem válthatsz pólus számot mert letilt a frekiváltó. A gond akkor van ha egy fázisod van csak, mer a dahlandert nem tudod deltába kötni, a csillag üzemhez viszont kevés a 220-as frekiváltó kimenő feszültsége. Azaz a motorod ugyan forog de alig lesz terhelhető. Esztergálni nem tudsz vele.

vb9

Üdv mindenki!
Bocs, hogy csak ugy belevau-vau.
Régi olvasótok vagyok, elektrotechnikus vagyok, mélyebben foglalkoztam a villanymotorok lelkivilágával valaha.
A Dahlander motorok frekvenciaváltós hajtásával az ég világon semmi probléma, csak a kapcsolóját kell még magun elől is elrejteni.
Egy átlagos frekiváltó sok mindent kibir, kivéve azt, hogy üzem közben leválasztom a kimenetéről a terhelést jelentő motort.
Én már az E1N-en tul vagyok, de majd 10 évet müködött frekiváltóról, jelenleg egy FO 32 Fúrógép, /ami szintén Dahlander motoros/ Működik nálam, zavarmentesen egy ABB frekiváltóról, meghagyva a dahlander átkapcsoló mechanikus kapcsolót is.
De ez utóbbit elrejtettem, nehogy a munka hevében azzal kapcsoljam ki a gépet.Mind 8. mind 4 póluson zavarmentesen müködik, mondjuk én inkább lassitásra használom.20 Hz alá ritkán megyek,de nem is szükséges.
Ha valaki a kapocslécen elkötöi akár 4, akár 8 pólusba a motort, akkor semmivel sem másabb mint egy egyfordulatu motor.
amire inkább vigyázni kell, az a nagyobb ferkvenciákon fellépő meredekségi veszély, ezért nem tanácsos 80 hz-nél jobban hajtani egy veterán motort.