Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Tisztázni kéne az igényeket, ha a komának arra kell, hogy csináljon egy új fiókgombot a törött helyett, arra jó a kínai is, meg az összes többi felsorolt.

Ftomi

Semmikép nem szeretnék olyan gépet ami fiókgomb faragásra való.  Egy Universal 3 -al indult az érdeklődés de egy  kicsivel is nagyobb jobb volna. Az első kérdésem is ezzel indult. Meg éri e azt az árat amennyiért jelenleg az aprókon hirdetik (150-180eFt)  
Nagy több mázsás gépet sem szeretnék pedig a helyigénye majdnem annyi mindegy hogy lábon áll vagy asztalon. Ráadásul nem is sokkal drágábbak. Valahogy egyelőre idegenkedek egy ekkora géptől.
A lényeg hogy pontos legyen. vagy azzá lehessen tenni, de ne úgy hogy  még egy gép árát ráköltöm felújításra.

4ybj8h3c8

Ez tiszta, de valójában mik az igények? A fiókgombbal inkább arra utaltam. hogy H7 illesztésű tengelyeket kell esztergálnod tömegével, vagy tényleg csak olyan hobby munkáknál akarod használni, ahol nincs szükség NASA követelményekre.
Tíz éve használok egy MBT3000 Einhell csodát, a feljavítása maradék anyagokon kívül semmibe nem került, és bőven meg vagyok elégedve a pontosságával, annak ellenére, hogy itt sokan lenézik. Nem lehet tolni neki milliméteres fogásokat, de ismerni kell a gép korlátait, és egyből nincs semmi gond.

000000000

Zsír újonnan Hyundai HYD 500 550W motorral 185ezerért. ha alkudsz belőle lehet megérné elgondolkozni rajta.

http://olx.hu/hirdetes/esztergagep-hyundai-hyd-500-uj-tipusu-elado-ID2KSCP.html#0df609c1c8" TARGET=_fnew>Hyundai HYD 500 550W

ANTAL GÁBOR

Misi ! a szíjjal  nekem is meggyűlt a bajom Az első gépem ( anno 1974 ben )  egy EMU 160 as volt laposszíjjal szijváltóval . Elmenetem a bőröshöz , csináltattam krómcserzésű marhabőrből új szíjat rá. Feltettem , egy hét múlva már csúszott mert megnyúlt . Nosza gyanta neki.. Nem ragozom föladtam . Apám szerint: mások  már a  marhák és mást esznek ezért más a bőrük. No átalakítottam ékszíjasra ( de be kellett bújni a gép alá egy váltásért amit nagyon utáltam ezért soha sem az ideális fordulaton dolgoztam. Azután megismertem a Siegling céget akik tudtak csinálni szuper szíjat ( poliamid hordozón a marhabőr ) nem nyúlik és jól tapad. Azóta egy gépet sem alakítottam ékszíjasra ha eredetileg laposszíjas volt  ( és másoknak is ajánlom )

s7manbs8

Amúgy ezek az olcsóbb illetve kisebb kínai vagy akármilyen gépek, ha mondjuk megjavítgatjuk és apontos lesz, az viszont meddig tart ? Az anyaguk is nem gyengébb minőség, mint a normálisaknak ?

Ftomi

Természetesen csak hobby, semmi üzemszerű sorozatgyártás. Ezek a kínai gépek tudása bőven kielégítené az igényemet mind mértben mid funkciókban. Inkább amitől tartok így látatlanba a precízség. Mindenkinek a véleményét elfogadom, de azért ti is látjátok ezek a gépek terén mekkora széthúzás van a véleményekben. A te géped esetében mit jelentet a feljavítás?

hostya

Mire szeretnéd használni? (ha már rendbe van téve a gép)
Három műszakban ipari termelésre, vagy csak hobbi célra?
Utóbbi esetben, ha betartod a gép korlátait, akkor örök élet..
Az sem mindegy hogy a felhasználó tud-e esztergálni,kést;fúrót stb. köszörülni, tisztában van-e az alapvető forgácsolási ismeretekkel, vagy egy ilyenen akar megtanulni esztergálni.
Egy hozzá nemértő néhány perc alatt tönkre tud tenni egy IPARI célra készített gépet is...  
Többen azt gondolják hogy vesznek egy gépet, és majd onnantól már úgy megy az esztergálás mint a karikacsapás.. :)
A karikacsapás sem szokott sikerülni elsőre, karikás ostorral, (aki már próbálta tudja..)
néha elég fájdalmas tud lenni a "tanulás".. :)

4ybj8h3c8

MTB3000.
Lesz felhördülés, de más ötletem nem volt: Felkentem CIF-el a pályát, és üresen ide-oda toligáltam az alapszánt majd egy órán keresztül. Megszűnt a szorulás a pálya egyik végén. Csavarokat ki kellett cserélni normális darabokra. Kapott az összes tengely DRO-t. Tettem rá fixen 1 fokos osztótárcsát. Kapott néhány ütközőt "sorozat" darabokhoz. Késszán befordítható függőlegesre, rámegy egy házi készítésű satu, magyarul jó marásra is. Most készül hozá az állóbáb. Kap egy köszörűt, és egy marómotort. A szegnyereg egyelőre csak kulccsal állítható, azt teszem még át kézikaros verzióra. Kapott mérőórát, ricniző feltétet, gyorscserélős késtartót.

Szóval lehet vele molyolni, de csináltam vele tengelyeket, tökéletes lett vele a nyákfúróm. Százados megmunkálást lazán lehet vele, nekem bőven elég.

B.Zoltán

Ezeket a ceruzahegyezőket érdemes volna beállítani, mint ahogy az illető csinálja a videókon, egy masszív asztalon.
Az Asist nekem is kúpot esztergál, az Universal 3 mondjuk nem. De valószínű nekem is végig kellene csinálni ezt a játékot, mint az illető amit az első videón csinál. És lehet, hogy jó lenne?

https://www.youtube.com/watch?v=AuHwLrJuyP4&list=PLY3YSkxjbdgoEIba_hx_GjHltxc8B6Tpq" TARGET=_fnew>Kúposság megszüntetése

https://www.youtube.com/watch?v=ck2AJgzJhTA" TARGET=_fnew>Szegnyereg beállítása

4ybj8h3c8

Az első video nekem bejött. Hasonlóan állítottam be a gépet.

B.Zoltán

Nekem is érdemes lenne, mert most csak egy deszkalapra van lerakva, és rögzítve sincs.
Igaz, hogy ez ideiglenes, majd hegesztek neki egy normális asztalt zárt szelvényből, és ahhoz szépen be kell állítani nekem is.

zozo

Nekem van egy 10 éves Cross Tools ceruzahegyezőm, német felirattal, OBI-ból 110 ezer volt, talán még az első széria. Több száz üzemóra van benne, időnként a léceket be kell állítani, olajat nem szabad elfelejteni, aztán semmi gond vele. Pedig ment rajta sorozatmunka, bírta az egész napos gyűrődéseket is.
Hobbira meg főleg jó, pár századot csal 100mm-en.

A cserekerék témához.
Ki lehet könnyen logikázni, hogy milyen cserekerék kell, ha hiányzik már a készletből.
Nézzük csak, ha pl. 1mm-es emelkedés kell, és 4mm a vezérorsó emelkedése, akkor
egyszerű, mert ugye negyedelni kell a hajtást. Csak játszani kell a törttel, vagyis bővítgetni, egyszerűsíteni.
1/4,  bővitsünk 20-szal, akkor 20/80, vagyis z1 hajtó=20, z2 hajtott=80
Ha nincs, akkor bővítsünk bármennyivel, aminek ugyanazon többszöröse fellelhető a készletben.

Tehát látni az összefüggést:  (készítendő menetemelkedés):(vezérorsó emelkedés)=
(z1 meghajtó kerék):(z2 meghajtott kerék)  

Ha csak kisebb kerekek vannak, és nem éri át a közvetítő kerék (ami ugye bármilyen fogszám lehet) akkor 4-kereket használunk

ez estben az 1mm-es menethez így nézne ki:
1/4=z1/z2*z3/z4
csinálhatunk két felezőt, csak meg kell nézni, milyenünk van.
pl. 30/60*36/72

A lényeg,  
(meghajtó kerekek szorzata) osztva (meghajtott kerekek szorzatával) legyen egyenlő a (vágandó emelkedés)osztva(vezérorsó emelkedés) értékével.  
z1*z3/z2*z4=vágandó/orsó emelkedés

Whitworth esetében jön be a váltókerék, ami ugye 5*25,4=127 fogszámú.
Számítás hasonló, legyen 10menet/"  és 4-es vezérorsó.
25,4/10:4=25,4/40=127/200=127/100*1/2  vagyis egy felező kell még a 127/100-hoz
Felrakás pl.  30/60*127/100

Csak azért írtam, hogy nem kell megijedni, ha valami hiányzik, szinte mindig van valamilyen megoldás.  

4d52ifwte

Én még mindig azt gondolom, hogy a kis könnyű asztali gépek barkácsolásra valók. Direkt nem írtam termelést, sorozatgyártást stb. Bár műanyagban, aluban, rézben akár lehetne is napi szinten nyüstölni, odafigyelve.

Első esztergát alig várja az ember, hogy dolgozhasson vele, általában nincs annyi pénze, hogy jó gépet vegyen. Kis munkadarabokat farag, ismerkedik a géppel.
Aztán jön a megvilágosodás, egy tisztességes anyagot, már nem tudok rendesen befogni, az orsó áteresztése kicsi,emiatt megint van szívás rendesen.  
A fűrésszel legyél barátságba, mert ha nagyon vágod is már a leszúrás rejtelmeit, a kis géppel és merevségével, akkor sem fogsz sok anyagot leszúrni.  
Egy "nagyobb átmérő" esztergálása szintén macerás, vagy lehetetlen.

Általában elmondható, hogy acél megmunkálásához nem igazán való.  
Megfelelő hűtés nélkül sem igazán tudsz dolgozni, ok megoldhatod valahogy.
Ha megmarad valaki a miniatűr dolgok esztergálásánál, az acélt csak óvatosan faragja,vagy sehogy, akkor elmegy a "ceruzahegyező"

Ezeket a korlátokat, nagyon hamar eléred!!! Nem hiszem, hogy ezzel meg lehet alkudni.
Nekem is volt a David eszterga, pedig az az UNIVERSAL 3 nagytesója, de pillanatok alatt szembesültem, az összes említett dologgal, és borzasztóan idegesített, hogy nem tudok megcsinálni olyan melókat, ami általában szükséges lett volna, az apró munkákon kívül.
És most nem kell nagy dolgokra dondolni...

A mostani gépem ez EMU250, sok meló és szívás, költség árán elfogadható gép lett, frekiváltóval hajtva. Nem rossz gép, de pl. a 25mm-es átaresztése miatt sokszor szívás van...
De lehetne nagyobb az elforduló átmérő, kicsit erősebb a szegnyereg stb. Sajnos nincs helyem, ahová egy nagyobb gépet tegyek. Ez a gépe az E2N méreteivel megegyező masina.

Ha újra vennék gépet, viszonylag kis helyigénnyel, biztosan egy jó állapotban lévő EAN gépet választanék! Van belőle a kisebb tesó az nem foglal relative nagy helyet.
Tudom, hogy sokan lenézik, mert ilyen meg olyan, meg tanulók készítették.
Ha az a gép nincs totál szétbarmolva, ideális egy otthoni gépnek.
Egyszerű, kis energia igény, már elég jó az áteresztése, az elforduló átmérő is ok.Azzal már tényleg sok mindent megcsinálhatsz.

Ideális "otthoni" gép, én javaslom mindenkinek, akinek van helye.

4ybj8h3c8

Korrekt összefoglalása a lényegnek. Annyit tegyünk hozzá, hogy nagyon fel kell mérni a távolabbi igényeket is. Tíz év alatt még nem léptem túl a gép határait, de nem is pénzkeresésre használom.
Aki tényleg csak otthoni, hobby felhasználásra akar gépet, annak jó egy kicsi, itt is ki kell szűrni, melyik a jobb, az ötévenként felmerülő 1 db. 80-as tengelyt meg el kell vinni egy nagyobb géppel rendelkező szakihoz.