Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Köszi a tippet , nagy az öröm mint az egyszeri lánynál buli után ma nekem is megjött....a próbalapka :-D

keri

Akarok csinálni egy befogó patront TR14-es orsóhoz. Tegnap sikeresen meg is köszörültem MK3-asra egy vasdarabot és frankón beleszorul a helyére ahogy elképzeltem. Most már "csak" lyukat kellene bele fúrni ami nem üt és tudok végre precízen TR14-es orsót vég megmunkálni.

Ezt is valahogy köszörülni kéne, de 13,7mm-es furat, nem tudom mi férne bele. Ráadásul a szuport köszörűm csak 8000-et forog. Ilyen kis csapos köszörűkhöz ez kevés. Lehet hogy valami kis gyémántos köszürűt kéne használni? Mert úgy vettem észre azok inkább alacsony fordulaton szeretnek dolgozni. Nem kell sok anyagot leszedni mert csak a végmegmunkálást gondoltam köszörülni.

Vagy munkadarabbal ellenkező irányba forgó fúró elég pontos, ~d5-7 hosszon?

Ugye gagyi kínai asztali esztergám van. Ezért nem működik az hogy puha pofa, meg futher. Próbáltam már ezeket, és valami hibát mindig bevisz a rendszerbe, mert túl rövid a megfogási hossz, az orsó végébe rakott központosító dugó meg azért nem működik mert az orsó vége egész egyszerűen nem központos. Bár mindegyik megoldással egyre jobb eredményt kaptam, de a legjobb az a patronos megoldás volt. Csakhogy a próbát műanyag patronnal csináltam ami nem volt túl stabil megoldás, viszont legalább tudtam bele esztergálni hosszú furatot, de ez acélnál már nem működik.

ce2s84jij

Az úgy nem működne, hogy a 13,7-es lyukat kidörzsárazni pl. 14H7 dörzsárral? Esetleg késsel kiszedni?

keri

Ha a 14H7 dörzsár 13,7mm és nem hajlik el, akkor lehet. Gyakran használt méreteket megvettem, de ebbe most nem ruháznék be csak ezért.

A késsel az a baj, hogy ha nem is gagyi kínai esztergám lenne, akkor is ilyen hosszon már hajlik és rezonál a HSS kés.
Köszörű azért jó mert 0,01mm-es fogásokkal nincs számottevő forgácsolási erő. Lehet hogy ezt fogom megoldani inkább.

robroy007

a 14H7 biztos nem jó a 13,7-hez

14H7 = 14,000-14,018 között
utolsó oldalhttp://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/gepelemek/turesek.pdf" TARGET=_fnew>tűrések

s2k5ycubj

Mit szólnál egy igazi hobbista megoldáshoz? Gyártsál egy fúrórudat. Kell egy 13.6-os anyag egy csavar a végébe és a kés maga,pedig egy törött csigafúró szárából köszörülve. Ha igazán profit akarsz két kést teszel bele. Vagy szimmetrikusan,vagy egymás után és a másodikkal simítasz. Csak sajnos ez a körfutási problémákat nem oldja meg.

jani300

Hasonlóra gondoltam . De a tokmány helyére illesztett befogóval , felhasítva , szorítóval . A tokmánytárcsát nem szokta levenni :))

keri

Vagyis csináljak saját fúrószárat?
Ez mivel jobb mint a normál fúró?

jani300

Szia ! Ha ezt most komolyan írtad egy világ omlott bennem össze .. Előfúrt lukba fúró rúd .

jani300

Betétkéses fúrórúd .  Álló szerszámnál vastagabb lehet mint forgónál . Masszívabb mint egy lyukkés .

robroy007

A furat sosem biztos, hogy tengelyvonal mentén készült el ! Hajlandó elkanyarodni !

Tengellyel egybe eső csak akkor lesz ha kiesztergálod !
Persze macerás és türelem igényes pici fogásokkal besimítani a furatot , de nem lehetetlen!

keri

Én és az apukám mindent tudunk. Momentán ezt az apukám tudja [#idiota]

Magam elé tudom képzelni a szerszámot, csak azt nem értem mitől nem viszi félre? Jó hogy tömör henger merevebb ez csökkenti a mértékét, de van 12es hss hengerem furat késnek, az is ugyan erre képes, nem?

keri

Türelemmel nincs gond, léptetőmotor mozgat mindent az esztergámon, de acélon nem tudok túl kicsi fogást venni.
Vagy olyan élkiképzésre gondolsz ami tetszőleges finomsággal dörzsöli az anyagot?

jani300

A fúrórudat lehet főorsó betétben ( talán az anyagban is) vezetni . Persze akkor központos szerszám . De így soha nem használtam . Utólag lehet Laci is erre gondolt . A befogó az amit inkább változtatnék , nem az orsókúpba hanem a tokmány helyére tennék befogó szerszámot . Így akár átmenő is lehetne . De a lehetőségeidet Te ismered .

grekon

Heli .  
Egyszeruen ès jol :  
Morse-t be a főtengelybe  
kifurod Φ 12 mm-es furoval 20-25 mili hosszan  
kiesztergàlod ebbe a hoszba Φ 12.8-9 re  
kifurod Φ 13-as furoval teljes hosszban ( immàr nem màszik el koveti a kiesztergàlt lukat )
kifurod Φ 13,5-as furoval
kifurod Φ 13,7-as furoval ( a furo hegyèt kell mikrozni szàzadra annyi lesz a luk ) , ha nincs ilyen furod egy kopott 14-es meg kell köszörülni ( vagy kopott 14-es dörzsárat ).