Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Azért,ha használtan veszed ez már nem biztos,hogy így van!

s2k5ycubj

Muszáj motort cserélni! És min 550W-os kell,de még az 1KW-os sem sok!

Motoros

A Hyundai 500-ast nem ismerem, de a 300-astól óvnálak. A motorja az a dc kefés amit beállítani sosem lehet...csak a szíjat eszi...felejthetős.
A szegnyereg minden átfogásra máshova fúrja a közepet, ...nagyobbat üt mint Pap Laci.. stb stb. Akkor már az orosz univ 3 vagy a Dávid, ezeket ha megunod tovább lehet adni.

hostya

Pontosan az a baj a kínai "ceruza hegyezőkkel" ,(nem véletlenül kapta ezt a jelzőt itt a fórumon)
hogy csak akkor használhatók rendeltetésszerűen ha vásárlás után, a -megfelelő gépi háttérrel, ill. hozzáértéssel rendelkező-  felhasználó használhatóvá teszi...
A hobbi felhasználók általában NEM rendelkeznek a fentiekkel..  
A naiv hobbysta meg azt hiszi hogy vett egy ÚJ gépet(új áron), és amikor használni akarja, akkor szembesül a tényekkel.  
Ha meg eleve "rendbe kell rakni" egy gépet ahhoz hogy használható legyen, akkor inkább egy használtat kell választani (használt áron..)

Tanácsot kértél eszterga vásárlás ügyben..
Kaptál is néhányat.  
Neked kell döntened. [#wave]

B.Zoltán

Kössz!
 Erre gondoltam én is, hogy 1f motort nem tudom frek.váltóval üzemeltetni.

000000000

Nekem 1fázisból 1 fázist csináló 750W frekiváltóm van. Az a lényeg hogy a frekiváltónak kb 25%al nagyobbnak kell lennie mint az általa hajtaní kívánt villanymotor. Ebben az esetben hogy 1fázisból csinál 1fázist a legritkább és a legdrágább megoldás. Le se merem írni hogy milyen sokáig kerestem egy ilyen frekiváltót. Végül egy pesti cégnél találtam. Kértem árajánlatot. Megrendeltem. Hozták. A gép árához képest drága volt de megérte nekem. Mert pillanatok alatt tudok fordulatszámot váltani. Így az ékszíjjal gyakorlatilag a nyomatékot állítom vagyis a tartományát. Gyárilag 120-2000ig lehet állítani a fordulatot. Frekiváltóval 25-75Hz tartományban lehet használni a gépet. Ez alatt kikapcsol és e felett is kikapcsol. Mindkét esetben az áramfelvétel szab határt. A frekiváltó 750 wattot és azt hiszem 6ampert tud. Így most 60-3000 fordulatszámon tudok dolgozni a géppel. Lágy indítás, fékezett megállás, stb stb sok mindent be lehet állítani. Kiírja a foorsó fordulatot, a villanymotor fordulatát, hány Hz-en megy a motor, áramfelvételt. Én csak ajánlani tudom de tény hogy drága dolog. Használtan ilyet sehol sem találtam. Mindig olyat találtam hogy 1 fázisból csinál 3 fázist. A 370W motor tényleg nagyon kicsi. Azt érdemesebb lenne lecserélni egy nagyobbra.

svejk

És arra nem is gondoltál, hogy a nagyon drága 1/1 fázisú frekiváltó helyett veszel egy 1/3-ast és lecseréled a motort 3 fázisúra?
Kis munka fejében olcsóbb lett volna és sokkal megnyugtatóbb lenne a nyomatékgörbéd.

000000000

Abban igazat adok hogy a megvásárlás után használhatóvá kell tenni. Ez alatt azt értem hogy le kell takarítani. Tokmányt felszabályozni, Szegnyereg kúposságát beállítani. Orsóházat kitakarítani és rendes olajjal feltölteni. Ami gyárilag van a gépbe olaj az inkább pakurás kávézacc mint olaj. Én miután rendes olajjal feltöltöttem az általam megfelelőnek tartott szintig szinte hangtalanul megy a gép. Nekem sehol sem folyik belőle az olaj. Tény hogy a gép olyan amilyen. De semmiféleképpen sem mondanám rossznak. Csodát nem kell várni tőle.

Én olyan apróságokkal tettem még jobban használhatóvá hogy az alábbiakat kapta:

5 literes emulzió tartály. (fúrásnál dörzsárazásnál stb stb elengedhetetlen a hűtés)

750W frekiváltó

YES15 gyorsváltós késtartó (Így a 20mm magas kést is betudom fogni)

Szegynereg végén lévő 4szgletes záróvéget kicseréltem műanyagról fémre.

160/3 tokmány

Állóbáb (E3n1 gép állóbábja lett átalakítva)

Keretszánra 5 százados nóniusz (A gyári 4 százados helyett)

Ez mind egy komoly-és masszív gépállványon van rajta hátul védőlemezzel hogy a forgács a forgácstartó tálcába hulljon. Ennek a tálcának a sarkában emulzió elvezető van szűrővel. Az állványon 3 polcos ahol elférnek a kések és mindenféle géptartozékok és kiegészítők. Ez az egész 4db 360°ban forgó kereken gurul.

Nem kevés pénzemben van és tudom hogy ennyiért már vehettem volna egy E3n1 gépet is. De ha olyat veszek arra is ráköltök ennyit akkor annyiért vehettem volna egy még jobbat. Ez egy ilyen ördögi kör [#nevetes1]

000000000

De igen gondoltam. Mert ezt az alternatívát sokan mondták nekem. De olyan 3f legalább 1KW motort nem találtam sehol amilyen kellett volna nekem.

hostya

"A 370W motor tényleg nagyon kicsi. Azt érdemesebb lenne lecserélni egy nagyobbra. "

Hát ez az..  
Ha meg lecseréled a motort egy nagyobbra, akkor praktikusan 3f-ú legyen az a nagyobb motor, és akkor teljesen felesleges volt a méregdrága egyfázisú "csoda frekiváltó".  
Kiszámoltad mibe került eddig Neked ez az átalakítás  a gép eredeti árát(%) figyelembe véve?
Meg lehet oldani minden problémát, csak éppen mérlegelni kell hogy gazdaságilag érdemes-e..

Ftomi

Valóban egyszerűbb ha az ember megveszi a gépet ha használt vagy  új és  rögtön használatra kész.Nem is az a gond hogy be kell állítani mindegy, hogy orosz vagy kínai vagy bármilyen hanem hogy be lehet e?  
Mindenképp mérlegelni fogom a tanácsokat. Köszönöm!

000000000

"Kiszámoltad mibe került eddig Neked ez az átalakítás a gép eredeti árát(%) figyelembe véve? "

Kb a gép árának a 70%át költöttem még rá.

hostya

"Keretszánra 5 százados nóniusz (A gyári 4 százados helyett) "

Ez a másik vicces (felesleges)átalakítás.. :((

Vajon miért 4 százados az eredeti?
Lehet hogy colos emelkedésű a keresztszán orsó? (valószínűleg IGEN )
Én nem csak a nóniuszt, hanem a keresztszán orsót anyástul cseréltem volna metrikusra, ha precíz szeretnék lenni,  és akkor igaz is lenne az 5század..

000000000

Most abban kételkedsz hogy azt új nóniusszal -||- osztás nem 5 század ? Vagy abban hogy az új nóniusz olcsóbb volt mint egy másik keresztszán orsó anyával együtt ?

hostya

Egyikben sem kételkedem, mert egy osztásnál tényleg nincs jelentősége. (egy ilyen gépnél)

Csupán azt akartam sugallni, hogy a kereszt orsón pl. 2-3kör esetén jelentős eltérés adódik a nóniusz osztásához képest.. [#wave]