Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

2mm-es a gyári orsó emelkedése.

svejk

Rémlik, hogy egyszer közzétett valaki egy eszterga cserekerék számításhoz való segédprogit.
Emlékszik valaki rá?
EMU160-hoz számolgattam 19 és 11 menetet/1"-ra, de hátha van pontosabb mint amit én kitaláltam.

Révész Richárd

Igen.
Csak most nem vagyok otthon és nem tudom elküldeni.
Ha holnap estig nem kapod meg valakitől akkor dobj egy mailt.
Ja és a neve sem jut eszembe.

kuv5p7226

Most abban kételkedsz hogy azt új nóniusszal -||- osztás nem 5 század ?

Félreértés lehet a dologban.
A nóniuszon egy tekerés nyilván ugyanúgy 2 millimétert jelent a régi meg az új esetén is, neked az azon belüli osztásközzel volt bajod.

svejk

Oké köszi, van két havernak is ilyen gépe, kissé hiányos kerékkészlettel.
Sajnos a 160-asnak nincs gépkönyve sem, így a 200-asról kell puskázgatni, szerencsére a "norton" belseje ugyan az.

B.Zoltán

Köszönöm a válaszodat!

Szalai György

Ma már elérhető árúak itt a fórumon a 750W Yaskawa AC szervók is, amivel a géped a holdig meg sem állna.
Pici méret, űber nyomaték görbe és nagyon jó hatásfok mellett.

4d52ifwte

Nekem volt David esztergám, minden gyári tartozékkal. Első gépnek jó volt, de igazából kétszer örültem neki, amikor megvettem és mikor eladtam.:-)
A nóniuszok nem nullázhatók, számomra ez nagyon macerás volt. Vagy átalakítod, vagy kénytelen vagy így használni, persze először örültem neki, mindegy volt csak gép legyen.:-)
A szegnyereg magasság nem állítható, ha kopott az alutömb vacakolhatsz vele, sosem lesz központba.:-(  
Az elforduló átmérő kicsi, mivel alacsony az orsó, emiatt csak kis lapos kéziszán megy rá, ami elég gyenguska, a merevsége nem igazán kielégítő, másik pedig egyszerűen az említett magasság miatt nem ráépíthető..
Ha csak egy nagy késtartóval van szerelve, az viszonylag jó merev,rendesebb kés is befogható de ilyenkor hiányzik a kéziszán. Ugyan 400-as hossz, de az ember "megőrül" egy kicsit is hosszabb anyagnál a sok tekergetéstől.
A orsó csapágyak élettartam hossza vannak tervezve zsírzással, kenés esetleg max. az orsóház tetején lévő furaton keresztül beborítva az olajat, igaz ki is folyik, de néha nem árt megborítani, így talán sokáig bírják a csapágyak.
A cserekerekek rögzítése sem egy precízíós valami, használható én nagyon utáltam.
Lehet vele faragni, de én lebeszélnélek róla.
Bocs, ha valakinek Dávidja van.:-)

4d52ifwte

"A szegnyereg magasság nem állítható", mármint bejlagolni is macerás lenne, meg oldalirányban sem állítható.Csak teljes átalakítással, megmunkálással javítható, rossz konstrukció.

Az orsó csapágyazása viszont jobb mint általában az említett kínai esztergáké. Elöl 2 db szembefordított kúpgörgős, hátul pedig 2 db mélyhornyú,kenési megoldás nem igazán ok.

Ftomi

Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Nagyon kevés infót találtam róla, de jó ezeket tudni, a befutók között volt de...megfontolom a tanácsod!

4d52ifwte

Tudom, hogy nincs helyed, de én inkább megpróbálnék régebbi típusú vagy kecskelábas, vagy hasonló de asztali kisebb gépet venni. Amit már az előző amatőr gazdája rendbe rakott, azzal tudsz dolgozni nagyon szépen, kellőképpen stabil,"csendes", merev gép, elég jó az elforduló átmérő,áteresztés, könnyen kezelhető, ezzel együtt egyszerű kivitel, de masszív precíz, nincs probléma, vagy ha mégis az viszonylag könnyen orvosolható.
A kínai vagy David árából tudsz venni.

ra8nsmk6w

Szerintem ez igy volt korrekt.
"Bocs, ha valakinek Dávidja van"

hostya

Ezért nehéz segíteni az ilyen kérdésben hogy: "Milyen esztergát vegyek?"

Rendkívül megoszlanak a vélemények, a különböző géptípusokat illetően. Főleg ha nem is ismerjük pontosan a leendő vásárló igényeit...

Kinek a pap, kinek a papné, kinek a paplan.. - a megfelelő-  :))

Motoros

Ha már így az első  esztergánál tartunk elmesélem az én első esztergám történetét.
A németek amikor visszavonultak a budai területekről (1945) akkor a Pilisben, talán Dobogókő felé menet egy mély szakadékba betoltak egy csomó műszaki cuccot ami a terhükre volt és azt sem akarták, hogy orosz kézre kerüljön.
Így a műhelykocsik is erre a sorsra jutottak.
 Ezekben volt egy eszterga is, talán Slézinger...amolyan kecskelábas, ami a meghajtást alulról a kardántengelyről kapta szíjjal.
Szomszéd utcában volt egy akkor még ifjú lakatos mester aki naponta oda feljárt és elhozta biciklivel amit bírt az esztergából...szinte mindent,  kivéve a lakatszekrényt és a lábakat.
Sajnos soha nem lett olyan mint volt, hiába buherált rajta meg mindent.
Ezt vettem meg én, 10e ft-ért, hogy rendbehozom és lesz egy jó kis padom. Amin elvéreztem az a szíjhajtás volt. Valódi bőrszíjból készült és a toldásnál volt egy hupli, ami berázta a gépet. A lábak betonos feltöltése sem segített, spécibb szíjat sem tudtam szerezni, végül eladtam. Úgyhogy kétszer örültem mint az egyszeri motoros.

Motoros

A történet hitelességéért nem kezeskedek, ezt a lakatos mester így mesélte. Talán még él, mert tavaly láttama kocsmából jövet a bicikliére támaszkodva, minden két méter után meg- megállva. Lehet ezzel a bringával hozta le anno a gépet.