Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen, de egy frekiváltó sem sokkal kerül többe, de sokkal többet tud, legfontosabb közülük pl. a fékezett megállás.

Csuhás

4eFt-ért azért nincs frekiváltó. Egyébként a marógépemen én is azt használok mert ott körülményes a mechanikai fordulatszám váltás. Sajna fékezés ott sincs, mert külső fékchopper kellene azt meg nem találtam eddig. Még rajzot sem, kísérletezni meg nem szeretek ezen a teljesítmény szinten.

g89ketty

Én a fiam faipari gyalugépén 3 db soros ellen-állással (kb.3-10 Ohm)egy 3 fázisu SSR-el átkötve oldottam meg. Fázis-nulláról egy kondi-
e.i.híd-elkó-zéner késleltet. Fékre nincs szük-
ségünk, azt a motorra adott egyenfesszel kéne
kikísérletezni.

nxw2m2665

Üdv az uraknak!
A hajtóműolaj vs motorolaj kérdéshez szeretnék valamit hozzátenni!
Az alapvető különbség hogy a hajtómű olaj kibírja a fogaskerekek fogai közt fellépő nyomást ami terheléstől függően brutális nagy is lehet. Egy benne lévő adalék megakadályozza hogy a fogak kipréseljék egymás közül, amit (adalék) a motorolaj nem- vagy nagyon kis mennyiségben tartalmaz.
Illetve a hőstabilitása is jóval nagyobb a motorolajénál. Azaz hidegben és melegben is közel ugyan úgy viselkedik!

nxw2m2665

Remélem tudtam segíteni a döntésben...

jani300

Köszönöm tudtál segíteni ! Utána kellett néznem . Az EP adalékolás a hipoid fogazású fogaskerekek esetében valóban szükséges . A normál fogazású ,kézi működtetésű váltókhoz , az API GL1 adagolatlan olajat javasol . Én a kisebb viszkozitás miatt gondoltam a motorolajra .

jani300

Legyünk komolyak :) A MOL TCL olaját szokták itt szerszámgépekbe javasolni a komolyabb szakik (cirkulációs és szerszámgépolaj). Az az én magánvéleményem hogy azért vannak átfedések az olajtípusok között .

jani300

Utolsó hozzászólásom a témában . Úgy néz ki egyik gépjárműolaj sem jó szerszámgépbe (talán az automata váltóolaj ). A "Kinematikai viszkozitás 40°C-on" miatt . :( Egyébként ezt már többen , többször írták .

HJózsi

Motoros

jobb klikk: kép mentése más néven, aztán feltöltés a saját helyre.
manapság mire számítasz, puszira, pacsira??  :)))

Csuhás

Off: Ne nyissunk itt vitát, de szerintem az internet miatt érdemes volna átértelmezni a szerzői jogi felfogásunkat. Szóval szerintem a neten fellelhető kis felbontású képek szabadon felhasználható közprédának tekinthetők. Nehogy már engedélyt kelljen kérnem, vagy köszönő levelet írnom ha egy fórumos, blogos irományomba a mondanivalómat a neten hirtelenjében levadászott képpel szemléltetem.
Magam sem csodálkozom ha felrakott képeim néha egész furcsa helyeken kerülnek elő. Sőt még büszke is szoktam lenni erre. On.

Kristály Árpád

[#worship][#worship][#wave][#integet2]

HJózsi

Nem zavar, csak szeretnék tudni róla, hogy világhírű lettem ! :D

sufnituning

Mákod volt![#eljen]

sufnituning