Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Az a kis szerkezet az Adok-veszek #6345-ben nem ilyen. Ez egy egész más kategória.

grekon

" csak annyi történik hogy egyenletes lesz a hézag. " ès nem ez az egèsz hàntolàs ( köszörülés ) lènyege ?? Igy fut konnyen ès nem rezeg ( hajlik , emelkedik ) terhelèskor .

" prizma oldalán futva segít nekem egyenesen vezetni az eszközt, de a mérésre nincs hatással " Biztos hogy a mérésre nincs hatással ??? Bàrmilyen kopott feluleten vezeted meg az torzitja a mèrèst . Azèrt javasoltam a 3-4 merőleges feluletet mert azok nem kopottak ès esetedben (valoszinu ) szaladnak a prizmàsokkal .

grekon

" Lehet hogy kompromisszumos megoldást választok: tisztára hántolom a berágódott felületeket. Ellenőrzöm, igazítom a szánt. "
 Jo  ötletnek tartom . Annyi a bibi hogy az ilyen edzett szànokat nem lehet hàntolni HSS lapkàval ( vidia lapkàt pedig nem akartak hasznàlni a hàntolo szakik ) . Ahogy irtad keresztszànal lesz ott baj .  

A szánba feltètlen kellenek  olajhornyok kb 1 ; 1.2 mm mèlyen ( V alakban  sugaras profillal ès talàlkozzanak a befolyo lukkal ) .  

Szutyoklehúzó minden rendes esztergàn van ( szànon )   ès kell is . Egy lemezbol sajolt ( mart ) profil szorit a csuszófelületre egy filc anyagot olyan precizen hogy az olajat is benntartja koszt meg kinn ( s 10-20 èvig birja jo esztergàkon ) .
Halvànyan làtszik a kèpen :  
http://www.usinages.com/ressources/les-deux-lunettes/thumb/34296" border=0>

Csuhás

Több dologra válaszolok:
A vezető itt tényleg nem befolyásolja a mérést, hiszen a referencia síkot meghatározó 3 golyó a két prizma tetejére támaszkodik. De mert a prizmatető elég keskeny ezért nehéz végigtolni az eszközt leugrás nélkül, nos ebben segítenek a prizma oldalára támaszkodó golyók

Olajozás: a sík felülettel nincs gond. A prizmás rész két felületére akarok hornyokat amik egy pici zsákfuratból indulnak ki. Felül lesz egy harmadik zsákfurat amit olajozógomb zár le, az fogja tárolni az olajat. Ezután a zsákfuratokat két ferde furattal kötöm össze, amibe esetleg kócot tömök, ha nagyon eszi az olajat.  

Szutyoklehúzó: Alu reluxa lamellából akarok az ágyra pár fokos szögben rásimuló lemezt kivágni amit egy felcsavart fémtömb rögzít és véd a sérülésektől. Filcet nem akarok mert az állítólag begyűjti a forgácsot és azzal csiszolja a szánt.

Kristály Árpád

Igazad van!
Igen a 142 ábrán lévő amivel kevertem...
[#falbav][#rinya][#integet2][#taps]

KoLa

Szutyok lehúzónak! én a ráfeszített 0.4-es vagy vékonyabb bronzlemezt ajánlanám!

Csuhás

Azt használnék én is, de bronzom éppen nincs ( tudom vehetnék ) nagyon vékony rugalmas alu lemezem pedig van ( reluxa lap )

KoLa

De az! nem hosszútávú!hamar elkopik,redőnynek jó! és még sérülékeny is, ha egyszer megadja magát az acélforgácsnak , vége!
Ha már csinálod,szétszedted, ne sajnáld tőle az anyagot!
Esetleg még a rozsdamentes acéllemez is jó 0.2-s vagy ilyesmi vastagságban!

Szalai György

Annak kedvezőtlenek a siklási tulajdonságai az acélon.

KoLa

Ha milyen a geometria?

Szalai György

Adott szerkezeten a geometria mindég ugyanaz, hiszen a szennylehúzónak követni kell a tisztítandó felületet. Az anyagok közül is, csak a lehúzó anyaga választható a másik meg az, ami.

Szerintem.
Az öntött acél esztergaágy sikló felülete általában hántolt vagy köszörült.

Ha hántolva van, akkor kb. 0,01-0,1mm mély gödröcskékkel tartkított. Erről letolni a koszt egy merev fémlap élével szerintem reménytelen. A fémlap éle sohasem fogja lekövetni a hullámzó felületet, csak elkeni a koszt, és közben minden karcolódik, roncsolódik. Dinamikusan illeszkedő, kellően kemény, de kissé rugalmas anyag élével volna érdemes, amilyen az NBR90 vagy a PU92 gumi. Nagyméretű, használt szimering gyűrű szétvágásával próbálnék hozzájutni a kellő anyag összetételű és profilú gumidarabhoz.

Ha köszörült a felület, akkor az érdessége 1mikrométer alatti. (Az egyenessége nem biztos, hogy ennyire jó.) Arról már talán letolható a kosz egy fémlap élével is. Ha a felület és a ráfeszített él csúszó súrlódási együtthatója nagy, akkor az anyagok roncsolják, megeszik egymást. Érdemes lehet figyelembe venni, hogy az alumínium kinetikus súrlódási együtthatója az acélon kb. 0,5-0,6 míg a szinter bronzé csak 0,15-0,15.
Alumínium oxidra, vagyis eloxált alu felületre, amilyen a reluxa lehet, nem is találtam értéket.
Szerintem.

mxjj54gxi

Szerintem az O-ring kft-nél a Színyei -Merse utcában kapható ajakos tömítőgumi méterben, nagyobb olajtömítések készítéséhez.
Az nem lenne jó?

KoLa

Jó ötletnek látszik!ez a szimmering kiegyenesítés!
De! mit szól hozzá az acélmag? ami benne van?próbáltad már ezt a módszert?
Sajnos még az is közbeszól hogy, az az, ajak, ami a tömítést végzi, egy rugógyűrűvel van rászorítva a tengelyre!ha ez nem áll rendelkezésre, lehet hogy nem is olyan jó ötlet!
Egy esztergagépnél ráadásul nem igazán helytálló a szennylehúzó kifejezés sem!mert itt főleg forgács és hűtővíz van!
A hűtővíz senkit nem zavar!  
A forgács, amit esztergálunk, az meg általában nagyságrendekkel nagyobb 0.01mm-nél, mivel a forgács mindig egymásra tolul,zömörödik,még akkor is ha úgy látjuk hogy folyóforgács!
Kivétel lehet a szürkeöntvény esztergálása, de ott meg trükközni kell!
Egy esztergán semmiféle gumilehúzónak nincs helye az ágyazaton, az első vonalban!
Én olyan megoldást alkalmaztam hogy: bronzlemez ráfeszítve, mögötte filc betét ráfeszítve rugókkal, a filc így nem csak ott van, hanem mindíg rá van nyomva az ágyazatra, így ha van valami akkor azt maga előtt tolja, a bronzlemezig gyűlhetne, ha ki nem fújnám levegővel azt ami gyűlhetne!

lari

Nem szimeringet kell kiegyenesíteni, hanem   hidraulikus munkahengerekhez használatos nagy átmérőjű  szennylehúzót. Ez lehet gumi, vagy PU, vagy valami hasonló anyag. Én ezt használom kívülre, mögötte pedig filc van. Tökéletesen ellátja a feladatát...

Csuhás

Szerintetek érdemes egy e2n keresztszánt betétlécesről éklécesre átalakítani? Illetve az ékléc készülhet bronzból? Öntött vasam nincs, meg az ilyen vékonyan könnyen törhet. Acélt keserves hántolni, egy 20-as bronz rudam pedig van a sarokban. Sajna gyalum nincs így csak egy marógépet tudok használni. Éklécet egyébként milyen műveleti sorrenddel érdemes készíteni? Elég görény alakja van, a párhuzamos felületei nem szemben vannak ezért nehéz befogni.