Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Etalon felület a szegnyereg lapos vezetéke ami kb 6mm-el szélesebb mint a szegnyeregtalp, így van egy gyári érintetlen vízszintes felület. Ehhez századra fut a prizmák teteje. Oldal irányban az ágyazat két külső, vagy a szegnyereg alatti felület az esélyes de ezt még ellenőriznem kell ugyanezzel az eszközzel a főorsóba tett referencia hengert végigtapogatva. Ha  feltérképeztem a kopásokat akkor lehet elkezdeni a javítást.

fakukac

Sajnos a festékről nem tudok semmit..., egy ismerősöm hozta, 2 komponensű, valami Svájci, olaj, és hő álló festék, ahol dolgozik, szintén gépeket fújnak vele.  
A piros is fedő festék. Amúgy pisztollyal lett fújva minden.
Üzemképes volt a gép, csak nem tetszett ahogy kinéz, ezért szedtem szét, és kezdtem hozzá felújítani. Természetesen az összes csapágy cserélve lett, teljesen új lesz az elektromos része, és a festék mindenhol a fémig vissza lett csiszolva. Rengeteg munka, és idő, de így remélhetőleg újabb 60 évig még gép lesz.
Bár még egyszer nem kezdenék bele... [#circling][#nevetes1]

fakukac

Köszönöm, ház pedig vagy én, vagy más munkára fogja fogni hamarosan... [#awink]

Virbo

Remélem sűrűn írsz majd a folyamatról. Nekem is erőt kéne vegyek magamon és nekiállni...

sufnituning

Szia! Csodálom a kitartásod![#worship]
De ha mondjuk - csontszínűre fújtad volna, már készíteném a pénzt.[#wave]

grekon

Heli .  
Hollanderrel csatlakozom Virbo forumtàrshoz ; igy csak a felfekvő feluletek hibàjàt màsolod fel az ellenőrzőtt feluletekre ( bár igyekeztél nem a kopottakra fektetni viszont ezek nem feltétlenül párhuzamosak a futofelületekkel ) .
Elmondok egy jo fapados megoldást ( ahogy nálunk csinálták tökéletesre) :  
1.  leszeded a szánt  
2. készitesz egy prizmát ( általában 90 fokos ) ami ráfekszik az eszterga prizmás csuszófelületére , ráfekteted s az also csuszófelülethez  méred mikrométerrel  ( ami sosem kopik )  
3. ahol kezd nőni az érték ott kezded tusirozni az eszterga prizmás csuszófelületét : minkét oldalt egyformán   !!!
4. ha kész ( 1-2 századon belül van a párhuzam ) ugyanezt elvégzed a hosszán lapos  csuszófelületén ( ott egy mérőhasábbal  vagy párhuzamos HSS darabbal kell mérni a párhuzamosságot szintén az also csuszófelülethez )   s ahol kezd nőni az érték ott kezded tusirozni
5. ha kész lekened a szánt tusirfestékkel s ellenőrzöd nem e tért el az eszterga prizmás csuszófelüle a 90 foktol ( esetleg a 3. pont közbe is lehet ) s ha eltért javitod  
6. most előveszed a tusirlécet s a három  csuszófelületet egyenesre tusirozod  
7. ha van csucstávhosszu párhuzamos köszörült hengered le lehet ellenőrzözni az eddigi munkát : ütés nélkül befogod tokmányba vagy főorsóba  s a tetején végig futtatod szánra állitott  merőorát ( századra kell fusson )  
8. az elkészült  csuszófelületekhez tusirozod a szánt ( ha nagyon kopott fel szoktuk gyalulni )
9. a kész felületeken huzgálva a szánt ellenőrzöd s tusirozod a szegnyereg csuszófelületeit  
10. ezután kell lemérni hézagokat s lemarni a szánok also részéből  stb  

Ez 2-3 heti munka 1-2 jol tusirzo szakmunkásnak is  .  

Jó munkát !

Csuhás

Tulajdonképp hasonlót tervezek. Referencia felületnek viszont nem az alsó síkokat fogom használni hanem a csúszófelület nem használt részét, illetve a mérés szerint ezzel együtt futó prizma tetőket. Vízszintes referencia felületem három is van. Függőleges pedig vagy a prizma melletti függőleges felület, vagy ha az nem fut akkor a szegnyereg prizmája lesz mert annak a két oldala feltehetőleg egyformán kopott. De ezt még ellenőriznem kell.

grekon

Pedig mindig az also sikokhoz kell pàrhuzamba hozni a felso csuszófelületeket !! Kulonben megszorul .  
De ha mèricskèlni akarsz akkor kèszits mèg 2-4 gőrgőt a méregeto kèszulèkhez ( amik a fuggoleges feluleteken futnak ) s akkor a kèt prizma tetőn futtatva le tudod mèrni mind a nègy prizmafeluletet .
Mennyi ( mi )  a hibàja ? Elèg jonak nèz ki a  csúszófelület . Èn nem tusiroznàm :)

Csuhás

Szerintem az alsó felület csak kicsit kopott, így ha a felsőt egyenesbe hozom akkor csak annyi történik hogy egyenletes lesz a hézag. Amit a szorítóléc illeszkedő részének igazításával lehet csökkenteni. Az eszköz ugyan elmozdult egy kicsit a fotózáskor, de azért látszik hogy három golyó a prizmatetőkön csúszik, miközben a két alsó golyó a prizma oldalán futva segít nekem egyenesen vezetni az eszközt, de a mérésre nincs hatással. Ha úgy állítom hogy a két súlyzó szerű golyópáros valamelyik prizma két oldalára támaszkodjon és a mérőóra a prizmatetőt vagy a mérőhengert tapintsa akkor nagyjából az általad javasolt mérési módhoz jutok csak más bázissal. Egyébként az eszközt két merőleges libellával kiegészítve is lehet a görbeségeket mérni.

Csuhás

Előzetes mérések alapján a gyakran használt részeken cca 5..8 százados bekopás van. A prizma felületek szépek, köszörültnek látszanak. Ez edzett ágyas gép, nem tudom ezeket hántolták-e eredetileg. A vízszintes csúszófelületeken viszont berágódás látszik. Lehet hogy kompromisszumos megoldást választok: tisztára hántolom a berágódott felületeket. Ellenőrzöm, igazítom a szánt. A szánba készítek olajhornyokat és golyós olajzót, a szán elejére pedig vékony lemezből a felületre simuló szutyoklehúzót. Kérdés hogy érdemes-e a prizmafelületeken egy olajzás elősegítő de a geometriát nem változtató hántolást csinálni?

sufnituning

Szerintem teljesen felesleges a prizmafelületekhez nyúlnod, de még szutyoklehúzót is feleslegesnek tartom, mert akkor a keresztszánt
is el kellene tömítened, ha meg ott bekerül a szutyek, akkor a szutyeklehúzótól nem fog tudni kijönni a szutyek.

s2k5ycubj

Egy próbát és telefon megérne a műgyantás javítás lehetősége,itt egy cég aki foglalkozik ilyennel (is)
szánjavítás

fakukac

Köszönöm!

Már szóró gittezve van az ágy, és a szekrény is, azok elvileg csont színűek lesznek, ha ide ér a festék végre... [#nevetes1]

Csuhás

Olyan kismértékű a kopás az ágyazaton hogy még a hántolás szükségessége is kérdéses. Igazából a keresztszán, és késszán a kopottabb, azokat biztosan javítani kell. Felhegesztett, tagolt felületet esztergálva pl. jól láthatóan mocorog a kés ahogy lökdösi az anyag.

s2k5ycubj

Pont erre való ez a fajta műgyanta,folyékony fém,vagy nevezzük ahogy akarjuk.