Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

smalla

A 4es még hagyján, de az 5ös mit fog tartani? Egy jobb rugóval is jobban jársz.

Csuhás

Mértem egy kicsit. Most a keresztszán a leginkább használatos helyzetben 0.2mm mozgatható előre/hátra a szán végére tapintó óra szerint. Megmérné valaki más is? E1n, e2n, emu kategóriájú gépeknél érdekelne ez a lógás.

jani300

Most ez keresztszán anya és orsó együttes lógása ,ugye ?  Mert szánkopásról írtál előtte .

Csuhás

Nem, ez nem a kereszt orsó irányú kotyogás, hanem a keresztszán normál mozgására merőleges irányú ( azaz a főorsóval párhuzamos)kotyogás, az amit az ékléccel lehetne megszüntetni.

jani300

Az előre hátrát értettem félre . Sajnos ismerős a jelenség ,picit nagyobb gép kapcsán .Ott két tized magassági kopása van kb a keresztszánnak . Nagyobb mozgásnál szakaszonként kell feszíteni lazítani az éklécet :(

Csuhás

Kézzel a vízszintes felületeket már  megigazítottam, de a prizma oldalát nagyon keserves hántolni, valószínűleg nem éreztem még rá a mozdulatokra. Persze nekifogok annak is csak mérőeszközt kell még készítenem hozzá.

jani300

Egyszer lehet nekem is neki kellene állni az SN63-nak . De keveset megy , amúgy is . Most csak egy vékony lemezhézagoló van az ékléc mögött .

KoLa

Ha van egy mágnestalpas mérőórád akkor gyorsan be tudod állítani, aránylag!
Az órát a tokmányra kell ragasztani!és, rá állni vele a szegnyereg rúdjára amit kitoltál vagy 120mm-re, az órát körbefordítod a tokmánnyal és felírod az adatokat!Ugyan ezt a műveletet, elvégzed, 120mm-el eltolva is, és következtetsz!

jani300

Persze ez a legegyszerűbb és már volt is róla szó . De a legtöbb gépen a szegnyeregház és a talp fél prizmával vagy retesszel kapcsolódik . Ha a járóhüvely nem fut az ággyal párhuzamosan ,azt a helyben felfúráson kívül hogy lehet javítani ? Oldalirányra gondolok , a magasság azért valahogy hézagolható .

KoLa

Ok!Akkor nem szóltam!

jani300

Hát , remélem nem sértettelek meg .
Kérdés volt amit írtam . Nem volt szándékom vitatni amit írtál .Tényleg arra vagyok kíváncsi van e egyszerűbb módszer a javításra.

KoLa

Semmi gond!nem olvastam vissza! mint ahogyan most sem!:)
A szegnyereg egy elég mostoha gyermeke az esztergának!A főorsóval szembe van állítva és ugyanazt kívánjuk tőle mint a főorsótól!
Persze alulmarad! a legrosszabb ha x irányban szögben mozog, de ez csak a kopások eredménye, és általában,a rögzítő meghúzásával lehet korrekciózni, vagy húsz évig!
Két csúcs közötti munkáknál meg adott az oldalirányú beállítás minden szegnyeregnél! csavarosan állítható,plusz a rögzítő megfelelő meghúzása!
Nem szólnék itt arról a megoldásról(inkább leírom:))) )amikor az esztergályos nem akarja elállítani a szegnyerget, és az éppen adott munkához a morsekúp megfelelő oldalára papírt tesz és úgy tolja vissza!

jani300

Köszönöm ! Ilyen "elvetemült" dologról mint a papír még nem hallottam .

drehás

Szevasztok!
Megtudná nekem valaki mondani,hogy milyen festéket használtak régen 20-30 éve az esztergák ágy részén belülről ,az a piros szín.
Én most bármivel festem le az olaj,vagy az emulzió leszedi róla.
A festékboltban 15000-ért akarnak egy kilót adni valami autó festékből ami két komponensű.
Nem hiszem,hogy 30 éve volt ilyen festék.
A piros szín kellene olajállóban.Tudtok ajánlani valami pénztárcakimélőbb megoldást?

szabo janko

Üdv mindenkinek!
Ha még nem hallottál azért még használják vagy száz éve.