Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Szerintem ez a mostani hamerite kalapácslak egy nagy kaki a régi békebeli, 40 évvel ezelőtti kalapácslakkokhoz képest.

svejk

Az emulzió önmagában tökéletes, a gépek gyári festései állják is.

svejk

A Hammerite alapvetően direkt rozsdás felületre való, fémtiszta felületen normál körülmények közt sem akar megállni.
Egy ismerős szokott egyedi gépeket gyártani, zártszelvény, stb. anyagokból.
Ő mindig alapozott majd arra fújta a Hammerite-ot.
De az utóbbi időben már visszaállt a hagyományos festékekre.

Sz.József

Csak addig hiszed hogy tökéletes amíg ki nem próbálsz egy jobbat...
Pl. egy olyat ami nem marja a "gyári" festést. :)
Persze tudom, van egy olyan koncepció is, amit úgy hívnak "ez van", ezért ez a tökéletes...
A "gyári" szó kifejezést meg azt hiszem mostanság át kell értelmezni...( már nem ugyan azt jelenti mint régen)

svejk

Mint írtam, a gyári festést nem bántja...
No de ugorgyunk'!

Sz.József

Rendben...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/ugro1.gif" border=0>

Csuhás

Méregettem egy kicsit az esztergámon: Mérőhengert dugva a főorsóba majd felülről végigtapintva a leginkább használt részen egy tizedes horpadás mérhető. Mennyire okoz gondot ez a hiba? Elvileg ez a kés magasság változását okozza ami alig befolyásolja az átmérőt. Egy átlagos állapotú (e2n) gépen mekkora az ágy függőleges bekopása? Lehetne hántolni, de edzett ágyon közel egy tizedet leszedni az nekem nem egy két napos munka.

drehás

Szia.
Hatását elsősorban a kis átmérőknél érzékeled.
Nagy átmérőnél az ebből eredő hiba kisebb.
Valószínü hordózik is a géped tehát a tokmánynál esetleg jó,a kopott résznél változni fog az esztergált átmérő de csak a 20-30mm alatti méreteknél veszed inkább észre.A kopott rész után újból pontos szakasz jön.
Ha felkészülsz rá némi segítség lehet,hogy  azon a szakaszon fogás közben még ráadsz a kopásnak megfelelően a keresztszánnal.
A prizmák köszörülése jelentene tökéletes megoldást.
Ez azonban méterenként minimum 60 ezer HUF.  

Csuhás

Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért ráfogtam egy tusírlécet a prizmára. Az ötszázados hézagoló aláfért, de a tizedes már nem. Mivel nem hiszem hogy még egyszer esztergát cserélek, ezért neki fogok majd a hántolásnak.

drehás

Kiváncsi lennék milyen géped van?Csúcstávolság mekkora?
Ahogy a szavaidból kiveszem még nem hántoltál prizmát.Nagy bátorság kell ebbe belekezdeni.Az én gépem is ebbe a hiba kategóriába esik,de nem nyulnék hozzá így.Megtanultam ezzel a hibával élni.Probléma csak a hosszú illesztett felületeknél van.A többi megoldható.
Mindenesetre készíthetnél képeket a munka folyamatáról.

Csuhás

E2N 750, amihez van egy ezres hántoló lécem. Valóban csak tanulgatom a hántolást. Ha jól gondolom akkor a prizma két végét kellene pár centi hosszon egyformán lemunkálnom annyival mint a kopás maximuma. Ezt mérőórás tapintóval tudom ellenőrizni. Majd második lépésben az egész ágyról leszedni annyit hogy érintse a léc az első lépésben lemunkált részeket. Jól gondolom így? Kezdetnek egyébként a késszánt akarom megigazítani, mert azt könnyű lekapni. Amivel nagyon nehezen boldogulok az a prizmák ferde felülete. Van oda illeszkedő lécem így a jelölés nem gond. Maga a hántolás keserves a ferde, takart, keskeny felületen. Lehet hogy kellene keskenyebb kézi hántolót vagy egy kis motoros hántolót készítenem. Talán a legjobb volna egy rutinos segítőt találnom, aki segítene elindítani az egyes fázisokban.

g89ketty

Nagyra becsülöm a hozzáállásod és kitartásod!
             Üdv:GS

ncw4w5nca

Igaz nem vagyok rutinos segítő, nem tőlem van csak idézek:) Az eltérések megállapítására és meghatározására egyengetőlapot, jelzővonalzót, jelzőhengert, jelzőcsapot stb. használnak. A jelölésre olajat vagy festéket használnak, A festék vagy olaj az érintkezési pontokon vékony rétegen nyomot hagy. A hántolószerszámmal ezeket a kiemelkedő , vékony festékréteggel jelzett részeket kell lemunkálni. http://veteran.forum.hu/szerelesi-kerdesek-20/ean-esztergak-szerelese-karbantartasa-2444/index10.html" TARGET=_fnew>Itt egy rutinos segítő http://www.cnc.hu/2012/07/koltseges-precizitas-a-kezi-hantolas-technologiaja/" TARGET=_fnew> Költséges precizitás, a kézi hántolás technológiája http://www.youtube.com/watch?v=ZTru-KEdaR8" TARGET=_fnew>videó ha ezen a környéken átnézed a videókat szerintem mindent megtalálsz, amire szükséged lehet

PITU

szia  
írtam mailt

Csuhás

Köszönöm, válaszoltam is.