Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Portálmarógép. Ha mindenáron le akarsz szedni belőle ilyet kell keresni. Persze az más kérdés hogy a túróba lehetne ezt lefogatni hogy a kés ne tépje, szakítsa fel, hisz 360fokból mondjuk 3 fok ami anyaghoz ér. Amúgy ha tényleg az az 1mm a baja a felninek, én előbb lecsiszolnám mérve középen, majd egy megfelelő méretű rádiusz sablon segítségével hozzáigazítanám a többi részét a talpnak. Sarokcsiszolóval.
Hogy mérted ki, hogy ekkora talpmagasság okoz neked gondot egyáltalán? Hogy emiatt kajsza a felni? Tudomásom szerint ezeknél a felniknél az a lényeg, hogy valamennyit tud mozogni, önbeálló.

000000000

Szia Laslie tudom már régen tetted közzé a pofáról a képeket de engem érdekelne szerintem EMCO. Tudunk beszélni telefonon? Üdv Peti

r6cvn479y

Körasztallal meg lehet marni az íves részt

empé13

Szabó Péter!
Nem biztos, hogy olvassa a fórumot!
Üdv: P.

000000000

Szia empé13!
Más infod nincs véletlenül?
Kösz P

jani300

Szia ! Pécsett esztergályos ,ez valószínűleg nyíltan leírható infó .

000000000

Tehát a probléma az ,hogy nem fér be az új felnibe ha a csillagra fel vannak csavarozva az alkatrészek ,mert a kelleténél 3 alkatrész nagyobb mint a másik három ,ebből kettő 1-1 mm egy pedig 2 mm nagyobb mint a másik három. Tehát a hat alkatrész nem egyforma vastag. Meg próbáltunk a csillagból le esztergálni de abból nem lehet a lyukak igy is nagyobbak kb 20mm-re ki vannak már nagyitva ,ha abból szednénk le nem maradna fala.

000000000

Egy óra alatt ekkora felületből úgy hogy a rádiusza is megmaradjon fél mm sem sikerült leszednem flexel és köszörű kővel. A mérés az úgy történt hogy a helyi tszben megmértük egy egyméteres tolómérővel ,mind a felni belsejét ill a felcsavarozott felni csillagot. Azután az eszterga padon megforgattuk és egyesével megmértük a központól való távolságokat az alkatrészekre meg rá irtuk melyik mekkora távra van a középponttól ,igy jött ki a három alkatrésznél a hiba.

000000000

Ez egy kb 20kg felni aminek a 28 pánját adoptálom a zetorhoz. Az eredetit olyan kókány módon tönkre tették hogy abból már nincs olyan mester aki még egyszer felnit csinál.

jani300

A papucsokon van egy furat , ha annak a külsejétől méred az ív távolságát az sem egyforma ? Ez kis tolómérővel is mérhető . Ha ezek a távolságok nem egyenlők akkor nem egy összetartozó garnitúra a 6 db . A papucsokat szerintem így elég megmérni . Az 1 , 2 ,1 milliméter eltérés lehet egytengelyűség probléma is . De ez már valóban csak találgatás . Érdemben ehhez már igen nehéznek tűnik így messziről hozzászólni .

jani300

Inkább csak kíváncsiságból kérdeztem rá arra amit nem értek . Érdekes probléma . Neked ,megértem hogy komoly probléma .

jani300

Most kezdem megérteni az  alkatrészek kapcsolódásának logikáját :( A felnire felcsavart papucsok agycsillaghoz kapcsolódó ívének szabályozása adhatná a legelfogadhatóbb eredményt , úgy tűnik . Ehhez lehet karusszel kellene  . Így a papucsokat is szilárdan meg lehet fogni . Jó sokat kellene órázni , külön a felnit ,utána a papucsokat egyenként .

ncw4w5nca

"hogy abból már nincs olyan mester aki még egyszer felnit csinál"

Ha te mondod biztos úgy is van :) Akkor én leköszörülném, a következő módon. vagy kis fúróra tennék egy fa távtartót, amiből a fúró hegye a kívánt méretben áll ki (1mm). ezzel sűrűn megfurkálnám a felületet, aztán addig köszörülném amíg a furatok hegye már alig látszik. Vagy milis vágótárcsával vágnék bele gondosan a kellő mélységű barázdákat 15mmes osztásban, aztán neki a nagyflexel.

jani300

Egyébként meggyőződésem (most már) hogy a gyár is utólag szabályozza a felnire szegecselt papucsokon a csillag helyét ,mert az a biztos módszer .

fektiforg

A felni gyártása úgy is történhetett, hogy öntött felületű papucsokat felszegecselték, utána fúrták az osztókört, felnivel egyben.