Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

smalla

Vagy kerékre szerelve kell megmunkálni, annak biztos van valahol egy középpontja :)

r6cvn479y

Tuti nem a furat a középpont .
talán körasztallal meg lehetne próbálni

000000000

Aszt már próbáltuk, csak a kés kiütné a helyzetéből a 18 csavar erős meghúzása ellenére, így az esztergálás nem jöhet szóba. Én úgy gondoltam hogy ez egy marási feladat ,de a marógépek nem tudnak körívet marni bár nem tudom mi okból ,hisz eszt az alkatrészt is elő állitották valahogy és le is szabályozták valami módon. Vagy van olyan maró aminek az asztala köríven is forog?

000000000

Nem a furat a középponja. Ez az alkatrész egy 28 colos felni belső oldalára van fel szegecselve a négy furatnál.

000000000

A komplet kerék 100000 ft ,de ehhez a típushoz már ilyen kereket nem lehet venni ,csak az újabb típusú kerék van de az egy vagyon. Ehhez meg megvan minden csak három ilyen alkatrész nagyobb a kelleténél 1-1 mm-rel a trehány kókány előző gazda miatt aki bele avatkozott a felni méretébe. Sikerült is neki egy remek kajsza ovális felnit készíteni, én meg most kinlódok hogy hogy tegyem újra használhatóvá.

hostya

Na így már sokkal érthetőbb, hogy mit is szeretnél. :)
Ha jól értem akkor erről az alkatrészről van szó:
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Traktor/3011-zetor-smal.jpg" border=0>

Szerintem a legnehezebb megoldást választottad, ha kerékpántot(felnit) szeretnél cserélni.
Feltételezem hogy az új felni belső átmérője  kisebb 2mm-el, és ez okozza problémát.
Azt javaslom hogy az általad említett(linkelt) alkatrészt hagyd békén, már csak azért is mert a korrekciót 6 vagy(mindkét kerék esetén) 12 db-on kellene "elkövetni".. :)
Én inkább annak a 'csillag' alakú "felniagynak" az átmérőjéből esztergáltatnék le 2mm-t.
Ez a művelet egyszerűen megoldható egy nagyobb esztergán.
 (De megkockáztatom a kijelentést: egyszerűen "le flexelném" a csillag 'csúcsairól' azt az 1mm-t 6x(12x) [#circling]
A  'csillag felniagy' furatait szintén egyszerűbb korrigálni (1mm) marógépen, vagy esetleg kézzel reszelővel.. :)
Az újabb Zetor felniken az ominózus alkatrészt már lemezből alakították ki "omega" formára hajlítva...  

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Traktor/zetor-3011-smal2.jpg" border=0>
Ezeknél nem okozna gondot az az 1-2mm.

A további témával kapcsolatos csevegést, inkább "csevegőben" folytassuk.
Csak azért segítek ennyit mert Matyó vagyok.. [#wave]

hostya

Bocsánat, lemaradtam a fejleményekről.

De ha csak 3db-ról van szó, akkor is megfontolandó a lentebbi javaslatom.

ra8nsmk6w

Esztergáld le a saját helyén felni nélkül. Egy napod biztos rámegy, de legalább pontos lesz. Egy marómotorral kis fogásokkal is jól megoldható

hostya

"Sikerült is neki egy remek kajsza ovális felnit készíteni, én meg most kinlódok hogy hogy tegyem újra használhatóvá. "

Hát nem tudom..! (nem vagyok traktoros)

Az az 1-2mm ovalitás nem hiszem hogy veszélyeztetné a kerék használhatóságát, ui. egy traktor többnyire terepen mozog...
Szerintem egy ilyen átmérőjű új traktor gumiabroncs is "üt" 1-2mm-t.
Attól tartok hogy itt nem 1-2mm hibáról van szó.. [#fejvakaras]

jani300

Üdv ! Annyi kérdésem lenne hogy a kérdéses 3 alkatrész nagyobb a többinél ?  Vagy a felni ütését ovalitását szeretnéd így kompenzálni ?
Csak azért kérdem mert mondod , többen nem tudták megoldani .Sose foglalkoztam ilyesmivel , de úgy tűnik technológiai probléma lesz . Ekkora méretnél nem tűnik óriási problémának 1 milliméter .

ncw4w5nca

Én szerintem nem ezeket az alkatrészeket kell elfaragni! Én vissza raknám a helyére, és keresnék egy felnijavítót, vagy egy ügyes kezű lakatost, aki ért az egyengetéshez. valószínű a felni van eldeformálódva.

jani300

Igen ! Én is az eredeti hibát szeretem javítani .
Nem egy jó alkatrészt hozzárontani a hibáshoz .
Személyautó lepatkázott felnjét egy kétkilós és egy kisebb kalapáccsal egész jól helyre lehet tenni ,felfújt gumival :)

smalla

Ha a felni ovális, én autoemelővel, esetleg kettővel megpróbálnám ráhúzni, annyit kell, hogy engedjen. Aztán az idő majd kiigazítja. 1-2 év, meg a dinamikus terhelés majd helyre teszi.

ncw4w5nca

Valószínű ennek a felninek kevés a kétkilós kalapács:) Viszont egy 20tonnás emelővel a kerék agyról valószínű helyre lehetne nyomni. Persze ez csak találgatás, hisz látni kellene.

ncw4w5nca

Általában a dinamikus terhelés nem tudja helyrehozni ezeket a hibákat, hisz korántsem ébrednek olyan erők, ami képes a felnit deformálni.