Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem értem, miért nem a csillagot "igazítod" a papucshoz. 100-szor könnyebb lenne...
Mellesleg tehetnél fel egy képet a csillagod jelenlegi átalakított állapotáról is, tuti lehet azt tovább alakítani, hogy a furatok találkozzanak. Ha másként nem, akkor pl. úgy, hogy levágod flex-el, majd a vágási rést kihagyva visszahegesztitek a csillagot.

000000000

Megoldás lehet még hogy csinálni excentrikus perselyt aztán a csillagba nagyobb furat,bele is lehet hegeszteni,vagy 3 db excentrikus csavart készíteni.

r2u4n063m

Sziasztok!  
Keresgéltem google barátommal, de nem igazán kaptam választ egy régóta foglalkoztató kérdésre, a forrasztott lapkás késeket hogyan kell, lehet forrasztani? Nem igazán találtam képekkel dokumentált feljegyzést a készítés módjáról, ha a jövőben csináltok késeket, vagy van meglévő dokumentáció, megosztanátok? [#kacsint]

KoLa

Érdekes kérdés! Én a kezdetektől fogva forrasztok lapkákat, késszárra, lánghegesztéssel!de hogy az ipari megoldás milyen lehet? azt csak gondolom hogy valami olyasmi mint a szalagfűrész forrasztó!Nagy áramerősséggel megolvasztunk egy vékony sárgaréz lemzt, a forrasztandó anyagok között , némi folyósító anyag hozzáadásával!

r2u4n063m

Rögtön fel is ötlött bennem néhány kérdés :)  
Milyen acélt használsz késszárnak? A lapkának gondolom üléket készítesz, ennél mikre kell figyelni?

KoLa

Általában van utánpótlás késszárból bőven!
Attól függően hogy mennyire volt elköszörülve előző életében, kiolvasztom az előző lapka maradékait, és aztán újraköszörülöm a fészket, esetleg még javítok a geometrián kicsit a lapkához, aztán befuttatom rézzel! ráhelyezem pozícióba a lapkát és rámelegítek, amikor leül akkor jó!A réz általában csepp formát akar közelíteni,tehát íves a felülete, azon a hőfokon ami nekünk kell,mert nem szabad nagyon vörösre melegíteni a késszárat!  
Amikor látszik hogy beült a helyére, még van néhány sec, hogy kicsit korrigáljuk a helyzetét!
Ezután, még szoktam egy kis rezet tenni a háta mögé is, ha esetleg gyengének találom a késszárat!És már csak meg kell köszörülni!

Vetesi75

Indukciósan. Nagy nyúlású, alacsony "folyáspontú" forraszanyaggal. Arra van kihegyezve a dolog, hogy minél kevesebb feszültség (mechanikai) keletkezzen a keményfémben.  A fészket előmelegítik - ez "lángnál" magától értetődik...

KoLa

Na! jó hogy szóba került ez a dolog! köszi az infót, van indukciós hevítőm! milyen forraszanyag kell hozzá!
Lehet hogy nem ennyire egyszerű, mint ahogyan írod!
Nekem a lánghegesztéses könnyebb!

Vetesi75

Nem szerencsés tőre tolni a lapkát, mert a nagyon vékony forraszanyag "nem veszi fel" a szár és a lapka közötti hőmozgás által keletkezett (hossz?) különbséget. Ekkor lehet az, hogy megijeszti a dolgozó a köszörűvel és a lapkából csak a közvetlenül forrasszal érintkező réteg marad a helyén. "Ligh"tosabb esetben meg csak porlik-töredezik, mert tele van mikrorepedésekkel. Hézagot gyárilag távtartózzák.

Vetesi75

Házi körülmények közt, az 1-2 tizedes távtartó kialakításához a pontozó által keltett kitüremkedések már a hightech-et képviseli. :)
Ha nagyobb a hézag az bajt nem csinál, csak csökkenti a kötési szilárdságot. (kb. mint a ragasztásoknál)

KoLa

Ez így nagyon logikusan hangzik, csak nem tapasztaltam még ezeket a hátrányokat, az elmúlt sok évben!
Egy újraforrasztott lapkánál nincs tőre tolás, van helye a réznek!
Általában az ilyen forrasztott késeket nem nagy sorozatokhoz kell használni, kis szériák, egyedi gyártások,kiváló szerszámai készülnek így,kopott marólapkákból,stb...

Vetesi75

Mester! Feltételezem Te tudsz óvatosan köszörülni...  
Eporapid, rendes zsírtalanítást követően - "hézag" nélkül.  :)

Vetesi75

Bocsánatot kérek, hogy ide mertem írni...
Eszterga mükszik? Írtad anno , hogy félelmetes lett a keresztszán hajtásod. Na, kezdem már nálam a dobon is tapasztalni...

r2u4n063m

Össze azért ne vesszetek rajta [#vigyor0]
Késszáram az akad végülis "bontott", talán még lapka is, itt kérdés, hogy elhasznált váltólapka alkalmas-e a célra, miután ott nem a bevonat fog már dolgozni. Borax, réz is van otthon, ami nincs, az a lánghegesztő, de még csak indukciós hevítő sem lapul az asztal alatt. Felteszem, a pb gáz úgy magában kevéske.  
Emellett máshol olvasgatva említést tettek, hogy azért ez veszélyes műfaj is lehet, ha elrepül a lapka terhelés közben.

KoLa

Már most nem értelek hogy hová asszociálod el magad!