Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

"azért ez veszélyes műfaj is lehet, ha elrepül a lapka terhelés közben"

De mivel nincs szerszámod hozzá ezért ez téged nem fenyeget:))Na meg ha valamibe nem vagy biztos akkor nem kell csinálni. Emellett egy egy esztergából még sok minden elszállhat, tokmányban felejtett kulcs, rosszul befogott munkadarab, Leszúrókésdarab, szétrobbanó fúró vagy menetfúró stb. Az esztergálás veszélyes üzem, Főleg ha nem kellő figyelemmel kezelik.

Mellesleg én már forrasztottam PB-vel esztergakést, és a célnak tökéletesen megfelelt.

r2u4n063m

Nincs szerszámom hozzá, ezért nem fenyeget, kivéve, ha megpróbálok keríteni valami helyettesítőt, mint a pb gázforrasztó, és akkor máris nyitva az út. Történt már velem is pár apróság, kézzel hajtott, gépi menetfúró robbant darabokra, éles szilánkokat szórva szét, vagy elpattanó lapka... Esztergálás közben fűkaszás felvédőt használok, néha a forgács kopog rajta.  

e7c897sd8

Urak! A közeljövőben hozzájutok egy TOS MN80-A típusu régi kisesztergához. Szinte alig használták. Van közületek olyan, aki koptat hasonló gépet? Keresek hozzá mindenféle leírást, rajzot stb. Milyen gyári tartozékokkal szállították? Ez a gép egy "íróasztal" tetejére lett megépítve. Ha van róla anyagotok osszátok meg velem! Előre is köszönöm!

e7c897sd8

Köszönöm! Esetleg használtad már ezt a típust?

designr

Csuhás gépkönyvei között megtalálod..http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt" TARGET=_fnew>Gépkönyvek
A teljes felszereltsége pedig itt..
http://www.lathes.co.uk/tos/" TARGET=_fnew>TOS MN80
Nekem is van..és vagyunk még páran..

e7c897sd8

Köszönöm! Talán sikerül belépnem a boldog tos tulajdonosok táborába.

svejk

Miki2 írta az adok veszeknóben:

""Ferde fogazatnál a fejkör (külső) átmérő NEM=m*(z+2) "  

Fejtsd ki nekünk bővebben Miki2, mert Hostya is ég a kiváűnycsiságtól hogy kell kiszámolni.

Tehát 50 fog jobbos, kb. 20 fok, de mindjárt pontosítok.
A külső átmérő: 52,7 mm

svejk

Megmértem, 25 fok a dőlésszög.

svejk

Ránézésre állítom, hogy valamelyik barkácsfúrógépben ilyen van, persza az acélból.

svejk

Ha valaki tudna hozzá adni kölcsönben modulmarót akkor meg tudnám csinálni, de nekem egyelőre sajnos csak 1.25 modulos van.

nvnshmpmn

Ha más nincs, esetleg innen?
Nagyon jó áron adják szerintem.
https://gyegep-webshop.hu/index.php?kereses

svejk

Tökéletes, most már meg kell csak várni Miki2-őt, hogy milyen modulú az enyém.
Illetve abban  még nem vagyok biztos, hogy az egyenes fogazáshoz való modulmaró jó a ferde fogazásúhoz, de talán ezt is megmondja valaki.

svejk

Szereztem egy 1 modulos 6-os számú (35-54 fog)
modulmarót, nagyító alatt nézve szépen illeszkedik a fogárokban.

De ugye ez a ferde fogazás nem is olyan egyszerű picit csavarva is van a fog.
Én kis naiv csak úgy gondoltam, hogy beforgatom az A tenegelyt a dőlés 25 fokos szögébe és csak X-ben végigmegyek a fogakon.
De látom hogy menet közben vagy még döntögetni is kellene a marót vagy legalább a forgatóval korrigálni egy kicsit a az X elmozdulás függvényében.
Erre gondoltam tegnap, hogy igazából mezei modulmaróval lehet ezt a profilt nem is lehet korrektül megcsinálni.
Persze most mindenféleképpen megcsinálok egy próbát, mert igazából elég igénytelen helyre kell.

A másik kérdésem, hogy ha működne a dolog akkor milyen anyagból csináljam ami manapság kapható.
a ZX100 megfelel fogaskeréknek, talán a danamidnál jobb.