Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Tud az A tengellyel is interpolálni a Mach3 és az UCCNC-is

Sajnos a vertikálfejem csak Y irányba dönthető előre hátra, ebben az irányban azonban keskeny az asztal, nem fért volna el a forgató.

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%e9n%e1z%f3k%20k%e9pei/ker%e9k%20003.avi" TARGET=_fnew>Itt egy kissé vacak felvétel a műveletről.

De szerintem így a hogy a videón látható, azaz az A tengely van a szögben elforgatva akkor is működnie kellene a dolognak.

Sajnos amikor hozzáfogtam még azt gondoltam, hogy 1 modulos maró kell hozzá, abból volt is az 50 fogszámhoz való és látszatra szépen beleilleszkedett az eredeti kerék fogárkába.

Később derült ki a #31995 szerint, hogy 0,9 modulos a kerék de ilyen marót csak 14-16 fogszámhoz találtunk.

Minden bizonnyal működne a leírt kódoddal.
ha valaki tudna adni 0,9-es 50 fogszámhoz való marót természetesen kipróbálnám.

A lényeg tehát az, hogy az egyenes fogazáshoz való modulmaró jó lehet a ferdéhez, csak be kell állítani a fogferdeségi szöget aztán az A tengelyt "hintáztatni" kell a kiszámolt nagyon nagy menetemelkedés szerint?

fektiforg

Anó ' hagyományos egyetemes marógépen többekezdésű spirált (ferdefogu kereket) úgy készítettünk, hogy összekötöttük az ere célra alkalmas osztófej osztótárcsáját váltókerekekkel,számítása ugyan az mint eszterga váltókerék számítás csak hozzájön az osztófej általában 1:40 áttétele. Így csak meredek menet " spirál " marására alkalmas, de ferde fogú fogaskerék az általában ilyen.
A fogosztás álló helyzetben az index szögg osztótárcsán való áthelyezésével  történt, mint ahogy egy fogaskereket marunk, innen a megoldás megfelelő áttételű kapcsolat a két tengely között mindaddig míg nem osztunk.      

PSoft

Holnap,megnézem azt a 0,9/50-es marót...lehet,hogy szerencséd lesz!

Ha van,akkor...meg van az egész sor belőle.:))

jani300

[#eljen]Végre ! A több bekezdésű menetet már igen hiányoltam :)
"a maró tengelye vízszintes és a maróasztalt a spirális emelkedésének megfelelően béta szöggel kell elforgatni ." ezt most puskáztam ,és csak a teljesség kedvéért írtam .
Kedvenc könyvem :
Barna Gábor : VAS-ÉS FÉMIPARI KÉZIKÖNYV  1945
Amit a hagyományos forgácsolásról egyáltalán el tudok képzelni ,azt itt megtaláltam .

svejk

Ma már holnap van! :)

PSoft

Bakker!

Nézz már rá a telefonodra!
Az előbb hívtalak,egész pontosan 17:39-kor.
Baxik fölvenni!:)))

0,5 0,6 0,8 modulos készletem van az "aprókból",0,9-es nincs!:(

De,ha jó,és kell a 0,8-as,küldöm az "f35-54-est"

Etib

Sziasztok!
Vettem egy kuplunghibás TOS SB 16 M esztergát. Nagyon fájin kis jószágnak néz ki.900kg-os ferdeágyas műszerész eszterga.  A felújításához keresnék valami irodalmat. A neten nem találtam semmit.  Tud valaki segíteni? Előre is köszönöm.

KoLa

Elektron! A tükörcsiszoló szerszám adatait küldd már el!

s7manbs8

Már én is elfelejtettem azóta az adatot, majd megnézem később még ma, csak most pont megyek egy időre el. De nem bonyolult, a fókusza legyen 1200 mm azaz a görbülete ennek duplája, a mérete 200 mm átmérő, anyag vastagság meg vagy 15mm legalább, valami ilyesmi lett volna. Ilyesmi kb. majd még jövök.

595852ar

Szia Svejk van m1 maróm!

ce2s84jij

Szia. Nem írtad el véletlenül? TOS SM 16B lesz az.

ce2s84jij

Cseh "testvérfórumról" - http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=15151&sid=6a391c84e5aaea6b23c043971b16454c" TARGET=_fnew>SM 16B. Igaz, hogy szlovák nyelvű, de a rajzok talán segítenek.

A tömörítés jelszós: sm16b

Etib

Szia!Igazad van ! SM16B. Nagyon köszönöm a linket- ezen már el tudok indulni.  
Üdv

Gyula65

Innen le tudod tölteni! 24 óránkén 3 db fájlt.
Üdv!