Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Aha... az fejkör képletnél a "ha" egy un. fogmagassági tényező, normál fogazat esetén az értéke 1.

Tehát az esetemben a képlet úgy nézne ki, hogy:

fejkör átmérő = 50 * (0,9/cos 28) + 2 * 0.9 =  52,77 mm

Én 52,7-et mértem illetve a Béta sem biztos hogy hajszálra 28 fok.

svejk

Most már csak egy dolgot kellene tenni, nevezetesen ezeket a dolgokat nem lefelejteni :))

svejk

Mekkora fordulatszámot lett volna az ajánlott?
POM anyag, 50 mm átmérőjű tárcsamaró.

sufnituning

Én 1000 fölé nem nem mennék.

már gondolkoztam azon, hogy nincs, vagy nem lehet kapni modulmérő sablont? Mindamellett, hogy ki tudom számolni a modult, mennyivel egyszerűbb lenne egy olyan mint a menetfésű.  

A modulmérő mikrót és tolómérőt ismerem.

svejk

Egyébként ezzel a kóddal készült.
(puskázva a mach3 varázslójából)

(átm 52,7 mm fejkör, 1,95 mm mély fogárok, az A tengely 28 fokkal elfordítva, 12 mm széles, 13-as furat)
G0 G49 G40  G17 G80 G50 G90  
G21 (mm)
M03 S1500
G00 G64 A0.0
Y0 X0
M98 P0001 L50
X0
z0.0
M5 M30

O0001
G01 z-1.5 F200
X20 F1000
G00 z0.3
X0
G01 z-1.95 F200
X20 F1000
G00 z0.3
X0
G91 A-7.2
G90
M99

Ez a hülye Mach3 szerintem vesztét érzi az UCCNC mellett, mert ma reggel ugyan azzal a kóddal mint tegnap megint nem indította el a főorsót....Sőt most még a szokásos hibaüzenetet sem dobta ki.

svejk

Legközelebb megfogadom a tanácsod, és már is mondom hogy biztos igazad van, mert tegnap 1000 1/perccel csináltam , -igaz akkor az előtolás is kisebb volt-, de kevesebb szőr maradt rajta, mint ma a nagyobb előtolás és fordulattal.  [#worship]

sufnituning

A fogmaró fogainak száma?

sufnituning

Így van, ha meg túl alacsony a fordulat, akkor a fogárokban bordák képződnek, de azt látni szemmel

svejk

svejk

bőven használt kategória, tehát közel sem ideális műanyaghoz. :(

svejk

A kód egyébként fut az UCCNC-n is. :)
Van benne M98 ciklus és relatív koordináta megadás is.

svejk

No ezekhez a dolgokhoz kellenek az szakmában eltöltött évek, mi hobbisták örülünk ha már felismerhető a munkadarab.  :)

sufnituning

Csak azért kérdezem, mert azt bele kell számolni a fordulat képletbe. más 4 éllel, meg 14 éllel a ford. lényeg az hogy most már vérprofi vagy[#worship]

B.Zoltán

Ezekben a videókban tárcsamaróval csinálnak ferde fogazású fogaskereket.
Az elsőnél forgatóval, a másodiknál meg mintha több lépésben csinálná forgatás nélkül.

De svejk ezt te már jobban el tudod dönteni, és ki tudod értékelni a végeredményt jobban mint én.

https://www.youtube.com/watch?v=L18a_wfaRBE" TARGET=_fnew>Video 1
https://www.youtube.com/watch?v=d6iAs-WqdIQ" TARGET=_fnew>Video 2

Azért jól összehoztad azt a fogaskereket, gratulálok hozzá!

svejk

Az elsőnél relatív kicsi a szög, mindössze 10 fok az én 28-ammal szemben tehát valószínű nem ér bele a következő fog, azaz nem lép fel profiltorzulás.
De lehet az is hogy ha lenne 0,9-es modulú maróm akkor nekem is menne ez.

A második video végén  be van döntve a marófej, ergo ugyan azt csinálta mint én.