Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Be is raktam a helyére szépen működik, bár a fogdőlés nem lett ez igazi.
Vagy nem jól mértem a 25 fokot, vagy korrekciózni kellett volna, majd utánagondolok.
27-28 fokra kellett volna állítani az A tengely dőlését.

keri

Akkor nem foglalkozok ilyenekkel.

keri

Persze lehet hogy jobban járnék én is ha szereznék modulmarót...

jani300

Nekem mágneses mérőóra talpam van , amiben alig mágneses a mágnes . Lehetne ezt is mágnesezni ?

istvan58

Szerintem igen, kérdés hogy megéri e,
Telefonon meg tudod beszélni velük.  

jani300

Köszönöm .Nem tudom mennyi egy új talp .

svejk

Csináltam egy 1.1-es verziót, most könnyebb dolgom volt mert nálam lehetett az eredeti kerék és gépet ahhoz be tudtam lőni, gyakorlatilag 27-28 fokra adódott a szög, ez így már nem hagy kivánnivalót maga után az alkalmazásához.

De továbbra is várnám Miki2 oktatását mire kell a ferde fogazásnál figyelni, hogy kell számolni!

nffab2gnr

....mert ugye van az a mondás,hogy messziről jött ember azt mond amit akar.Követeljük a fényképeket.(csak nehogy azt mond,hogy nincs géped)[#nyes][#nyes][#eplus2]

svejk

http://cnctar.hobbycnc.hu/B%e9n%e1z%f3k%20k%e9pei/ker%e9k%20006.jpg" TARGET=_fnew>Hatodjára sikerült úgy-ahogy lefényképezni ezt a fehér vackot.

Nincs benne semmi különös, 1000 mm/perces előtolással ment a fordulat 1500 1/perc volt.
50 mm átmérőjű modul tárcsamaróval.

Ma reggelre egy fórumtársunk is lecseszett, hogy már pedig ezt a forgatóval mint nagy menetemelkedésű menetet kellett volna marni, de elkerülte a figyelmét, hogy csak tárcsa maróm volt.

Sajnos én béna lennék megköszörülni kézből egy ide passzoló profilmarót. :(

sufnituning

Ügyes vagy! eztet így kell csinálni, csak a fordulatszám volt egy kicsit nagy.
Az a menetes dolgot meg honnan vetted?

sufnituning

Ez nem csigakerék!

svejk

Az irodalom és több fórumtárs szerint is a ferdefogazású fogaskerék nem más, mint egy nagyon nagy emelkedésű menet.

Most egy kicsit beleolvasva a témába már persze másképp csinálnám, no meg nagyon sürgős is volt a dolog, mert a közelben levő fogaskerékgyártók csak több napra akarták elvállalni.

A #31963-ban linkelt képletek szerint valószínű 0,9-es modul lehetett ez és akkor lehetett volna a forgatóm tengelye párhuzamos az előtolással és a forgatóval csak az enyhe csavarvonalat kellett volna lekövetni.
No de örülök hogy 1 modulos marót is tudtam szerezni, ezzel meg tudtam oldani, még ha nem is tartósan.
Most valószínű csak kis felületen érintkeznek a fogak és nem igazán legördülés hanem inkább csúszás van köztük. Egyébként hajtóműolajban futnak a kerekek.

vjanos

Asszem ez az az eset, amikor az embernek van egy problémája, és megvannak az eszközei és a tudása ahhoz hogy megoldja...

[#worship]

svejk

A képlet egyébként amit Miki2-től vártunk:

Ferde fogazásnál az
osztókör átmérője = z * (m/cosBéta)

a fejkör átmérője = z * (m/cosBéta) + 2ha * m
(de sajnos arra nem jöttem rá mi is a "ha" érték)

Ha az enyémnél 0,9 modullal és 27 fokkal számolok akkor igencsak ki is jön az osztókör, amit persze csak saccolni tudok.

svejk

Hááát..., nekem az említett három dologból sajnos csak a probléma volt meg. :)
Ezért nem is lett tökéletes. :(