Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Szia ! Tetszett ez a ferdefogú kerék gyártás !
És meggyőztél hogy a hagyományos gépeknek reszeltek :(

hostya

Azért ne temessük a hagyományos gépeket, mert azokon is készíthető ferde fogazású fogazás a Svejk által ismertetett módszerrel,(kompromisszumokkal) CNC nélkül is...
Nekem is sikerült ezzel az eljárással anno az E1 esztergám felújításakor a "rongykereket" pótolni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Ferdefogaz%e1s%fa%20fogasker%e9k/1.jpg" border=0>

Mivel nem volt megfelelő modulu fogmaróm, ezért egy fél délutánom ráment a profilkés köszörülésre.
Négy éve használom az E1-et, és még most is tudja a dolgát.. [#wave]

jani300

El is gondolkodtam pár percig hogy nem is jól csináltad :)
De rájöttem hogy nem a főorsót döntötted , hanem az osztófejet .
A cnc tudja az ívelt kúpkereket is , az a csoda .
Kénytelen leszek tanulni ,irigylem amiket lazán megcsinálnak .
Látom nem ijedsz meg egy apró problémától :)[#wave]

hostya

Az lett volna jó ha a főorsó döntésével tudtam volna csinálni (spirálmarás).
Ha meg lenne az osztófejemhez a cserekerék-készlet, akkor úgy csináltam volna.. de sajnos nincs, így maradt a "barkács-hobbi" megoldás...

fektiforg

Tényleg ne temesd a hagyományos gépeket, az én elektronikus osztófejemmel pik-pak kész a ferde fogú kerék hagyományos marógépen. Menete - megfelelő lefejtőmaró felfog, vertikálfej modulmaró emelkedési szögére beállít, elektronikus osztófej billentés ferde fogú kerék szögének megfelelően ( mint ahogy hostya osztófeje van), munkadarab befog, egy paraméter beállítása az elektronikus osztófejen, és már nekiállhatunk a megmunkálásnak, többméretet ellenőriz, korrekcióz ha szűkséges, és egy menetben kész a kerék.

fektiforg

"A cnc tudja az ívelt kúpkereket is , az a csoda"  
Ja veszünk egy CAD-CAM progit, hozzá egy "ívelt kúpkerék" generáló modult, és kb. az árán lehetne egy sufni műhelyünk, persze ezt csak gondolom, mostanában nem tájékozódtam ez ügyben.  

hostya

Egy kis kiegészítés...

A CNC elterjedése előtt is volt élet, meg ferde +nyil fogazású hengeres kerék, sőt ívelt fogazású kúpkerék gyártás is.

Én dolgoztam fiatal koromban egy hasonló Pfauter fogazógépen.

http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/111910685/Pfauter_RS1_Gear_Hobbing_Machine.jpg" border=0>
Akkor értettem meg igazán hogy mi is az a FOGASKERÉK.., aki nem értette a fogaskerék hajtás geometriáját, vagy nem szeretett számolgatni,+ különböző táblázatokban "bogarászni" az nem maradt ott sokáig...

svejk

..."megfelelő lefejtőmaró felfog..."

Ja, így könnyű!

Én meg nagy nehezen kaptam egy szem 1 modulos marót és abból kellet kihozni a maximumot :))

jani300

Láttam a videót az osztófejedről . Tetszett is nagyon .A difi kerekek hagyományos gyártása sem semmi ,azt is csak képen láttam .

jani300

Ívelt kúpkerék :néha inkább körülírom mind hogy felsüljek :)Rákereshetnék de lusta vagyok ,fejből lehet nem lenne hibátlan , és rögtön kiszúrják :))

s2k5ycubj

Ezek mindig nagyon tetszettek,sajnos még nem sikerült élőben látnom egy ilyet munka közben.

hostya

Munka közben látni egy ilyen gépet, az a kisebbik élmény.
Kiszámolni, felszerelni, a megfelelő cserekerekeket, és nyugtázni hogy olyan fogaskerék készült amilyet szerettünk volna.. -az a nagyobbik élmény- [#integet2]

s2k5ycubj

Biztos,hogy élvezném,imádok alkotni!

fektiforg

A MAC3 nem tud A tengellyel interpolálni ?
Mert ha tud akkor én inkább spirál marási eljárással martam volna a fogaskerekedet.
Mégpedig, a forgató nincs döntve, vertikálfej viszont emelkedési szögbe döntve.
Kiszámoljuk az emelkedést( h = osztókör*pi*ctg(fogferdeségszöge) ) esetedbe 301,129 mm  az emelkedés .  
Ha az x tengellyel 1 mm haladunk akkor 360/301,129 fokot kell fordítani a forgatót,
azaz 1.1955 fokot, 20 mm hosszon pedig, 23,91 fok.
alprogramod így módosulna :
O0001
G01 z-1.5 F200
G91 X20 A-23.91 F1000
G90
G00 z0.3
X0
G01 z-1.95 F200
G91 X20 A-23.91 F1000
G90
G00 z0.3
X0
G91 A-7.2
G90
M99  

Az A-23.91 előjele attól függ, hogy jobbos, vagy balos az emelkedés !
Kipróbálhatnád, hogy jól gondolom e, mert így kis fogszámú, ferde fogazású kerekek is marhatók profilozási eljárással, nekem nincs forgatós CNC -ém.    

fektiforg

Átgondoltam, vissza is kell forgatni,igaz  nem tudom tesztelni, de talán az alprogram így helyes:  

O0001
G01 z-1.5 F200
G91 X20 A-23.91 F1000
G90
G00 z0.3
G91 X-20 A23.91  
G90
G01 z-1.95 F200
G91 X20 A-23.91 F1000
G90
G00 z0.3
G91 X-20 A23.91