Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Traktort még én se javítottam :) De ajánlottam egy igazi "traktoros" módszert:)(ezt viccnek ,szánom ,mielőtt jön a lincselés )
A papucsról van közeli kép ,abból kezdtem érteni a problémát .

KoLa

Köszi a képet! elég gyenge konstrukciónak látszik, ha 6db ilyen támasztja a felnit pontokban!
A gumi nem szokott ütni 1-2 mm-t
Ha ez a kerék annyira kóvályog, akkor azt nem ez a milliméteres hiba okozza, hanem lehet hogy elhajlott a tengely!

KoLa

"A gumi nem szokott ütni 1-2 mm-t" ? ( a kérdőjel lemaradt!)

ywathzay

Én a minap váltottam vele pár levelet, olyan mértékben rosszakodott a netszolgáltatása, hogy elmondása szerint még email-okat sem tudott olvasni. Pár hete az már  rendeben működik, de a fórum mivel le volt tiltva, azt mondta nem lehetett olvasni sem, így nem erőltette. Szerintem már simán leszokott róla, de nem hiszem hogy nem fog még felbukkanni egyszer. Velem levélben készséges volt.

hostya

Szerintem  © kavics64 túl precízen szeretné megoldani a problémáját.   Ő tudja...

Amikor többen felfedezték a képen a tehermentesítő perem meglétét akkor a gépész gondolkodású hozzászólók mindjárt észrevették a probléma gyökerét.
Azt azért figyelembe kell(ene) venni hogy a kerékpántok belső felületét nem forgácsolással készítik, hanem hengerítéssel,+ hegesztés...(alakhiba van benne rendesen..)

==============
 © kavics64    #31881
Tehát a probléma az ,hogy nem fér be az új felnibe ha a csillagra fel vannak csavarozva az alkatrészek ,mert a kelleténél 3 alkatrész nagyobb mint a másik három ,ebből kettő 1-1 mm egy pedig 2 mm nagyobb mint a másik három. Tehát a hat alkatrész nem egyforma vastag. Meg próbáltunk a csillagból le esztergálni de abból nem lehet a lyukak igy is nagyobbak kb 20mm-re ki vannak már nagyitva ,ha abból szednénk le nem maradna fala.  
==========
Csak azt nem tudjuk hogy miből,(milyen eljárással) állapította meg kavics64, hogy az említett 3db papucsból: ..[ "kettő 1-1 mm egy pedig 2 mm nagyobb mint a másik három"]..?

Mi volt a BÁZIS..?
- A(z) -állítólag leesztergált- csillag).  
- Vagy az új felni? (ami olyan ovál/krumpli amilyen..)

Szerintem az előző gazda által elb@szott felni esetén sem ez az 1-2mm radiális hiba okozta a "kajszaságot", hanem inkább az axiális hibával felszegecselt/hegesztett 3 papucs.. (Nagy 8-as lett kerékbe, mint a bringánál..[#nevetes1] )

A #31865 hsz. második képén látható hogy ezt az alkatrészt (talán?) a gyártás könnyítése miatt jelentősen leegyszerűsítették, semmi illesztő perem.  
Lemezből kialakított "omega" papucs.
A csillag felniagyon pedig nem furatok, hanem nyitott hornyok vannak. (Egyszerű szerelhetőség + tervezett elavulás...) [#rinya]

000000000

Papucsállatkát is lehet ágyúval lőni :D
Ez nem forma1-es autó... Tök mindegy mekkorát üt.
szerintem szőrszál hasogatás,de ez az ő magánügye...Ha menne 100-at,én is ki centíroznám.

ncw4w5nca

Idézet kavics64 #31882 hozzászólásából.

"A mérés az úgy történt hogy a helyi tszben megmértük egy egyméteres tolómérővel ,mind a felni belsejét ill a felcsavarozott felni csillagot. Azután az eszterga padon megforgattuk és egyesével megmértük a központól való távolságokat az alkatrészekre meg rá irtuk melyik mekkora távra van a középponttól ,igy jött ki a három alkatrésznél a hiba."

ncw4w5nca

Ja és ha egy kicsit figyelmesebb lennél rájönnél hogy a #31865 hsz. fotóit te magad raktad fel, és ez nem egyezik meg a javítani kívánt felni alkatrészeivel. Az eredeti alkatrészek fotói a #31858 hsz-ban van:)

ncw4w5nca

Az előző üzenet válasz hostya  #31909 hsz-ra.

hostya

1. Akkor már csak az a kérdés hogy hány helyen mérték meg a felni belő átmérőjét..? (mert biztos hogy nem szabályos kör..)

2. Ha van alkalmas eszterga a közelben amivel meg tudták forgatni a csillagra felcsavarozott papucsokat, és megmérni a különbséget, akkor a papucsokat  egy-egy "hefteléssel" biztosítva, akár le is esztergálhatták volna a megfelelő méretre..

hostya

"Ja és ha egy kicsit figyelmesebb lennél rájönnél hogy a #31865 hsz. fotóit te magad raktad fel, és ez nem egyezik meg a javítani kívánt felni alkatrészeivel"

Valóban én raktam fel mind a két fotót segítő szándékkal.
Az elsőt is megnézted..??

000000000

Azok sem egyformák úgy ahogy mondod kis tolómérővel mérve sem

000000000

Eszt csináltuk igy mértük meg a hibákat is, az eszterga tokmányára felrakva a felcsavarozott papucsokkal, csak a hegesztést nem könnyű kivitelezni, a csillag illesztő ivénél kéne csak a csillagban van egy hajlítás és csak olyan helyen tudnánk oda csipkedni ahonét nem biztos hogy el tunánk távolítani a hegesztési csípéseket

jani300

Robika37 által javasolt felfogót lehetne készíteni esztergára , és akkor megoldható az esztergálás .

jani300

Megkérdeztem egy ismerőst , aki már látott traktorfelnit . Szerinte egészen pontosak a felnik .