Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Egy CNMG lapkának 8 éle van és nem 55 fokos hanem 80 fokos rombusz. Valamint pont a 100 fokos éle való csak igazán az oldalazásra, mert van hely a kifutáshoz, ami a 75 fokos vágóél tájolásnál szükséges.  
Sokan ezeket az éleket egyáltalán nem használják, pedig csak egy megfelelő késszár kellene hozzá - gyakorlatilag az új lapka felét eldobják - megy a pazarlás... :(
Amennyiben nincs alkalom elhasználni teljesen a C-s lapkát, megfontolandó a PWLNR/L késszárra és a hozzávaló WNMG "trigon" lapkára való váltás, mivel ennek 2-vel több 80 fokos éle van.

KoLa

A google dobott róla sok képet!  
A Vajdasági ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő portálon, van egy kép róla! nagyon masszív gépnek látszik!
Ezt a gépet Magyarországon csak véletlenül ismerheti valaki!

Vetesi75

PA30. Szép nagy gép és jó mélyre kell hajolni...

s2k5ycubj

Igazad van,csak én egyoldalas lapkát használtam és elfelejtettem,hogy 8 éle van. És valóban 80°-os. És volt WNMG lapkás kés is és meg sem közelítette a CNMG-s lapkát. De ez arra a cnc esztergára igaz amin dolgoztam és elég tempósan fogyasztottam a nem kis méretű vasakat(napi6-8 60L-es hordó forgács).

KoLa

Ismered ezt a gépet?

ywrxkjjky

Azért köszönöm!
Valamikor azért bedobom majd újból ezt a kérdést! :)

Vetesi75

Akkor Te is tudod, hogy az éltartam rengeteg egyéb - sokszor bagatel - dologtól is függhet.

Vetesi75

Régi munkahelyemen volt egy, fejesztergának használták. (Híd kivéve + bónusz 2m ágyazat, hogy lehessen mit subickolni. :)) Az lehet "magasított" is volt, mert az ágyazat csak kicsivel ért térd fölé, az orsó meg szem magasságában. Cimborám nyúzta - én szerencsére megúsztam.

eykhjgjui

Én ismerem öket...
sőt 40 km lakom a gyártól...
nagyon massziv gépek, nagyon jó paraméterekkel...
mi felénk beton talapra szokták tenni amivel igy kézmagaságban esik minden....
mai napig gyártják öket...
itt egy kis ismertetö róla..
http://filefeltolto.hu/letoltes/ef02e77771f4f013/catalog_pa_30_35_conventional.pdf

laaci

Szisztok!

http://cnctar.hobbycnc.hu/laaci/fogker02-tumb.JPG" border=0>

Valami hasonlót kéne nekem kimarni, 15-os plexiből.
Táblát tudok adni (~ 650x1200mm)
A kép egy fórumtársunk munkája, de sajnos most nem tudja elkészíteni.

000000000

Szia, nekem nagyon tetszenek  :) karácsonyi torták, vagy kekszek?

7cim5mm0

Eredetileg az állítási lehetőség volt a téma, és bizony a lemezelés az nem beállítási lehetőség.
Hivatalosan sajnos el kell dobni a talpat, más kérdés, hogy esetleg javítható, vagy másik gépre hántolás után passzolhat.
A feltett képen vezető léc van, nem pedig retesz. Reteszt a tengelyeknél használnak.

7cim5mm0

A lemezzel az a baj, hogy minél több érintkező felület van, annál nagyobb a rezgés veszélye.
A gyári E2N szegnyereg kettő darabból van.

000000000

És mit csinálsz ha alacsony az esztergakésed?
Barbár módon aláhézagolsz ugye? :D

7cim5mm0

Más a helyzet a késekkel. Egyébként olasz késtartó van a gépemen, nem szeretek kínlódni a lemezekkel. :)