Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Szia!  
Mielőtt akadémikussá válik a véleményünk összevetése:
A „spórt” úgy értettem, hogy igyekeznek elkerülni a nem gépesíthető, időigényes, kvalifikált szakmunkát feltételező megoldásokat (hántolás).
Persze az igazán igényes gépgyártók, felsőbb kategóriás gépeiben még mindig megtartják ezt a klasszikus technológiát. Japánban és nyugaton is. Sok ilyen film van a hálón.
Sajnos a későbbi, felújítás-szerű beavatkozások, ahogyan írtad, mindkét esetben szakműhelyi kategóriába esnek. (Szerintem egy íllesztőszegezés átfúrás /dörzsárazás már legtöbb esetben ilyen.)
A gyártási költség viszont biztosan kisebb a „takarék” megoldással.
Ez persze a ©smalla dolgát nem könnyíti meg.

TROMF22

Elkerülendő a félreértéseket:
Semmilyen módon nem kívánom az illető céget (EMCO) minősíteni, kategórizálni. Minden gépnek és megoldásnak, ár/érték arányos kivitelnek megvan a helye a piacon.

andrasbsl

http://youtu.be/NZyyb7aeiY0?t=25m36s" TARGET=_fnew>Az ott kérem egy faipari szerszám a marógépben...

TROMF22

A hideg futkározott a hátamon, amikor néhány milliméterre a forgó szerszámtól
ujjacskájával kezdte igazgatni a hűtő-kenő cső végét. (26:13-nál)
Gondolom azért is hoztad ide mert ez így összeállítva egy majdnem karusszel-(eszterga).

mxjj54gxi

Nekem is csak sejtésem van, képről így nehéz, kézbefogva könnyebb lenne.
Szóval szerintem ez egy optikai szögelfordulást mérő készülék.
A jobb oldalán felfelé kiálló rész szerintem egy mérőmikroszkóp, ami "benéz" a vízszintes, nagyátmérőjű dobban elhelyezett mérőskálára.
A dob bal szélén látható a csúcs, és egy gömbvégűre munkált menesztő, amivel forgatod a tengelyét.Annak az elfordulását lehet vele nagyon pontosan megmérni szerintem.

sufnituning

Azért, ha megnézed a fószereket, láthatod rajtuk, hogy nem 2 éve forgácsolnak!
Minden gyakorlat kérdése:-)
Már régebben olvastam itt hasonló dolgokat, hogy:  

"hű de veszélyes, meg mit csinál, nézzétek"

de nálam is a mindennapok része. És itt nem felesleges kockázatvállalásról beszélek.
Mert persze mindent ésszel próbál csinálni az ember.

sufnituning

Az  E2N csúcsmagasságát is lehet állítani, de még a szegnyereg dőlését is hézagoló lemezekkel.

sufnituning

sziasztok! ez lemaradt bocsi!

s7manbs8

KoLa mester!

Egy ilyen 2000 mm sugárral gömbflületet esztergálni egy 300 mm  átmérőjű 10 vagy vastagabb acél alapanyagra tudnál majd valamikor ? A távcsőcsiszoláshoz kellene majd egy ilyen korong. Anyagot nézegethetnél, addig is, ha valahol látsz jó áron.

A másik oldal sík, középre meg valami nem teljesen átmenő furat kellene, amibe belecsatlakozok majd egy tartó lappal, ami a gépemre lesz fogatva, ami forgatja.

Üdv elektron.

KoLa

Menet kell, a másik oldalába? küldj egy rajzot!

TROMF22

Nem mai gyerekek az biztos. De ők vasasok :)).
Ezek a kettő-négy élű faipari szerszámok nagyon becsapósak. Pörgés közben szinte csak a tömör magjukat látod.
Persze mondhatod, hogy mi van az esztergaszívvel ....
Volt szerencsém egy-két évig bútogyári tapasztalatokat szerezni. A faiparosoknál jellemzően sok a kézsérülés. Sajnos.

TROMF22

Szervusztok!
Nem hagyott nyugodni ez az excenteres szegnyereg állítás.
Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy adott esetben egy saját tervben használtam volna-e hasonló megoldást.
Felvettem egy modellt és kiszerkesztettem:
Excenter hüvely  D = 60 mm
Szegnyereg hüvely d=50 mm
A kettő között excentricitás  e=3 mm
Az excenter elforgatása ± 5º
A maximális excenter kitérést a talpsíkkal párhuzamosan vettem, innen indult a ± 5º elforgatás.

A csúcsmagasság korrekció lehetősége ± 0,2614 mm-re adódott a fenti geometriával.

Viszont eközben a szegnyereg tengely talpsík irányú vándorlása csak 0,01142 mm volt.
És ez abszolút értékben értendő, mert ebben a síkban az elmozdulás, a csúcsmagasság emelésekor és csökkentésekor is azonos irányban történik.
Ez a ~0,01 mm érték összecseng a gép egyéb szerkezeti részeinek pontossági tartományával, ami 0,01-0,02 mm-re van megadva.
Az EMCO mérnöke tehát jogosan hagyta el a szegnyereg talp irányába eső korrekciós lehetőséget. [#worship]

Az viszont érdekelne, hogy az első gyári beállításon kívül mikor van gyakorlati haszna ennek a magasság állítási lehetőségnek.
Továbbá, hogy  miért került  az állítási lehetőség ellenére hézaglemez a talp alá.

000000000

Egy orosz fickó rendes faipari felsőmaróval kézzel vezetve végzett élletöréseket. Voltak egyéb érdekességei is, csak nem találom a YT csatornáját.

sufnituning

Igen ebben nagy igazság van. tényleg vasas szemmel nézve, nem is gondol az ember arra,
hogy itt egészen mások a szerszámok, az élek, a fordulatok,stb.  

smalla

Sziasztok, miután sikerült beszereznem - fórumtársunktól - egy műszert, összeraktam a szegnyerget. A henger párhuzamossága a zx síkban 1 századon belül volt, de sajnos y irányban lett egy  5 százados eltérése, amivel nem tudtam mit kezdeni. Ezért aztán szétszedtem ismét és észrevettem, hogy egy forgácsdarab alászorult egy helyen, hiába fújtam ki előtte, remélem ez okozta a galibát, mert összerakni még nem volt időm. A forgócsúcs is jól megszivatott, miközben raktam össze. A kúp meredek része 1 századon belül van, de a lankásabb részében van egy tized, persze először ehhez kezdtem hozzámérni...  
TROMF32: nincs 60mm, inkább olyan 40es lehet. a csapágyak úgy emlékszem 28-asok. És egyformák.