Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Látszik, hogy amit azóta is csinál, ott is elért valamit. Nem csoda.

smalla

Szia, ezzel csak egyetérteni tudok. A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a célnál gyakran fontosabb az út, ami oda vezet. Azt jobban élvezem.
A sört előkészítettem továbbhasznosításra (megittam), majd lemérem, hogy a festék a dobozon mennyit befolyásol a vastagságán, mert kézzel tapintható redők vannak rajta.
Ha minden jól megy akkor hamarosan lesz olyan műszerem, amivel normálisan tudom majd mérni a szegnyerget.

TROMF22

Ha az a helyzet, hogy ez a gép nem egy egzotikus ritka példány, akkor nem értem a tanácstalanságot.
Gyártó -> típus - > gépkönyv, abban biztosan van néhány metszeti ábra.
És mindjárt nem kell találgatásokra hagyatkozni.

kuv5p7226

smalla

Hát ha van kedvetek mazsolázni a gépkönyvet, azen ne múljék :)

én már átforgattam párszor.http://www.becup.hu/smalla/kepek/ET320_Handbuch_v2.pdf" TARGET=_fnew>EMCO_320_Gépkönyv

Csuhás

Engedelmeddel már rakom is fel a "könyvtárba" :-)

smalla

S hol is van a könyvtár? Katalógus van?  Kölcsönözni lehet ?

Csuhás

A linkek topikban megtalálod.  
A katalógus itt van:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt  

Mindenki használja egészséggel.
( Persze ha van megosztható témába vágó digitális anyaga akkor küldje el hogy bővüljön a gyűjtemény )

kuv5p7226

A B64 oldalon írja a beállítást. Azon már túl vagy?

TROMF22

Bár ez már kezd a „csevegő”-be átcsúszni, azért megjegyzem, hogy ez a doksi – ha nem is olyan infomatív, gépészeti rajzokkal tele, mint amilyeneken mi nevelkedtünk – egy pár dolgot azért megmutat.
Az excentert a csúcsmagasság állítására szolgálónak jelzi. (+x, -x, 159. oldal)
A fordító csapocskát mozgató csavar egy fordulata 0,029 mm magasság állítást eredményez.
Azt, hogy hogyan kezeli az állítás közbeni talpsík irányú kitérést nem sikerült megfejtenem.  
Talán a szövegben utal rá. De az én zéro angolom ehhez sajnos smafu……

kuv5p7226

Semmi többet nem ír, csak amit megértettél belőle.

smalla

A 157. oldaltól kezdődően (G11) írja a szegnyereg beállítását, ami úgy kezdődik, hogy végy két csúcs közé egy etalont. Pár oldallal korábban fel vannak sorolva a szükséges etalonok.
Ezzel "csak" az a gondom, hogy se 2 csúcsom, se etalonom.
Etalont még csak csak csinálok egy lineáris tengelyből, ami elég jó, de egy jól futó csúcsot a tokmány helyébe nem tudok varázsolni.
Patronos befogóm sincs hozzá (ROHM KZF 20/Z, ha valakinek volna elfekvőben, vagy bármi amit hozzá tudnék idomítani a főorsóhoz.) Mivel a tapasztalatom a téren meglehetősen elhanyagolható mértékű ezért félve állok csak neki bármilyen nagyobb átalakításnak.

TROMF22

Létezik, hogy figyelmen kívül hagyná a talpsík irányú kitérést?
Akkor ez nagyon „spór” megoldásnak tűnik.
Ez lehetne a gyári metódus:
1. Elkészül a szegnyereg hüvely furat valamilyen talpmagassági tűrésen belül.
2. Talp hántolás, ilyesmi elmaradhat, az excenterrel magasságot korrigál  a főorsóhoz.
3. Aztán beállítja – tologatással – a talpsík irányban és leszögezi.

Aki viszont később hozzányúl az excenter állításhoz az szívhatja. Legjobb estben is csak közelíteni tudja a gyári beállítást. (Jó sok macerával, hézagolással stb.)

Csuhás

"de egy jól futó csúcsot a tokmány helyébe nem tudok varázsolni"

Már hogyne tudnál: befogsz a tokmányba egy akármilyen vasdarabot, majd esztergálsz rá egy csúcsot. Amíg ki nem fogod pontosabb lesz mint egy etalon.

7cim5mm0

Szervusz!
Spór megoldásnak találod?
Egyetemes esztergán (vegyünk pl egy E2N-t)hogyan állítod a csúcsmagasságot? A válasz egyszerű: állítási lehetőség nincs, csak megmunkálással tudod változtatni. Itt is ugyanez a helyzet, csak oldalirányban.  
A későbbi beállításkor kúpos szegek ki, beállítás, túlméretes szegek újra dörzsárazva be.