Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Persze bocsi! kihagytam az idézőjelet!

ywathzay

Azért Vaskukac nem mondott hülyeségeket. Te Kola ettől sokkal okosabb vagy, hogy párhuzamot vonj egy Barret által említett Vw szelephézagolás és egy szerszámgép alátétezése között.  A kettő olyan távol áll egymástól mint Makó Jeruzsálemtől....  
Az való igaz hogy használják a megoldást, az én gépem szegnyerge is így van "megemelve", a talp és a felső rész között van egy lemez ami az annak idején elvégzett szakszerű hántolás általi magasságvesztést kompenzálja. Ebben pedig igaza van Vaskukacnak hogy ez igazából csak kókányolás, de működik. Nem is ezt vonta kétségbe, hanem magával az eljárással nem ért egyet. Ettől pedig még lehet nagyon jó szakember, és biztos ő is úgy van mint te, meg én meg mindenki más, hogy minden nap hoz valami újat!

7cim5mm0

Én nem marok senkit, állítottam egy tényt, amit megkérdőjeleztél, majd elment a vita egy másik irányba.
Röviden: a lemezelés nem beállítási lehetőség, mint mondtam. De hozzá is tettem, hogy hobby szinten elfogadható eredményt ad, használják is, de attól még nem egy tervezett beállítási lehetőség. Megpróbálok egyszerűbben fogalmazni, hogy tisztázzam mire akartam kilyukadni, maradjunk az E2N-nél, mert azt sokan ismerik. pl.: a szegnyereg oldal irányban csavarokkal beállítható, ez egy beállítási lehetőség az én véleményem szerint, ellentétben a lemezeléssel, ami egy szükség megoldás.
" Ha itt mindenki ilyen okos, akkor miért nem ömlöttek a helyénvaló hozzászólások? "
Ez rád is vonatkozik!  
Nem gondolom hogy vonatkozna, mivel bátorkodtam megjegyezni, hogy miért van úgy megoldva a szegnyereg beállíthatósága, ahogy. És azt is, hogy nem kell 2 db excenter az állításhoz, de ha ezt mindenki tudja, és egyértelmű, akkor miért nem írta előttem senki? Ha meg nem tudja valaki, az nem baj, csak nehogy én legyek már a kevésbé tapasztalt, meg a hülye azért, mert olyan mondok ami másnak nem egyértelmű.
Nincs saját készítésű gépem, egy kopott E1N-el dolgozom jelenleg. Nem vagyok profi, csak azért készítek alkatrészeket, mert szeretem csinálni, amikor kedvem van hozzá, és nem ebből élek, viszont forgácsoló gépeket szoktam javítani heti szinten. Nem CNC-t, nem hivatalosan, hagyományos gépeket, szintén kedvtelésből, és még mellé egy kis aprópénz is jön. Ezeket a tapasztalataimat próbálom néha megosztani, de úgy látom, sajnos nem sok sikerrel.

svejk

Szerintem meg sikerrel... [#eljen]

eykhjgjui

Igazság szerint ezek a gépek monrando olasz esztergák licensze alapján képszültek majd tovább fejlesztették...
mint minden gépnek ezeknek is vannak elönyei és hátrányai..
pl.főorsó furat a legkissebb amit gyártottak 62mm de van 90es vagy a legnagyobb 105mm ami karbantatási munkáknál nem hátrány,a szánt kisujjal hajthatod ha ugy tartja kedved...kuplungos inditás,(bár egyesek szerint hátrány ...,szerintem elöny)edzet acél ágyvezeték, bár nem központi kenéssel de attól még tökéletes..
Hátrányok: eszméletlen nehéz szegnyereg(bár a késöbbi modeleken javitva lett),és mondjuk 10év ipari nyüstölés után a kuplung kukázható..
Egy szó mint száz.. ezek a gépek elött is esztergáltak,és megjelenésük után is..Bár nekem csehszlovák gépem van de ha tehetném gondolkodás nélkül lecserélném egy Adaira..
A képen egy 5xxx munkaórás ágyvezeték
http://kepfeltoltes.hu/view/131229/1013146-6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/131229/1013146-6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

7cim5mm0

Jut eszembe, hogy van az, hogy akinek címeztem, nem vette leszólásnak? Talán értette a :)-t a végén?
De tényleg nem akarlak marni sem vitatkozni, csak érvelek, hogy megmutassam az álláspontomat.
Ellenben a "Te még keveset tapasztaltál!nem minden a szabvány!lépjünk egyet előre!"
elég nagyképű leszólásnak hatott, de ha nem annak szántad, hát semmi probléma, én értettem félre.
Ja, és kitöltöm az adatlapom, valóban elmaradt, de nem is volt fontos eddig.

TROMF22

Ha szólhatnék….

„Te még keveset tapasztaltál! nem minden a szabvány! lépjünk egyet előre!” (© KoLa)

Annakidején nem közvetlen a középiskola után mentem a műszakira, hanem előtte szereztem egy szakmát. ( 616 mech. Műszerész. Müm 106.)
Az egyetem öt éve alatt ez mindig hasznomra volt.
Végzés után pár hónappal nagy ambícióval jártam végig első munkahelyem mérnök-ovodáit.
A legfontosabb, Műszaki Osztályon összeakadtam egy nyugdíjazás előtt álló, idős mérnökkel.
Vitába keveredtünk az új - éppen aktuális - rajztechnikai szabványok használata ügyében.
Nem volt igazam, a régi szabványok szerint készült doksik is világosak, egyértelműek voltak.
De hát az ifjonti hév…
Tiszteletlen voltam vele, máig restellem.  
De leginkább a meddő, hiába való vita bánt.

Később tudtam meg, hogy más területről került oda. Évtizedekig dolgozott a későbbi nevén Nehézszerszámgép (értsd. Fegyver) Gyárban.
Bejegyzett szabadalmai voltak.

Kapcsolatunk aztán megromlott, pedig rengeteget tanulhattam volna tőle.

© vaskukac, ©KoLa más szakmai utat jártatok be, eltérő tapasztalatokkal, esetleg más szemlélettel.
A fórum nagy részének mindkettőtök tud hasznos javaslatokat adni.
Ne emésszétek egymás energiáit ….

ra8nsmk6w

000000000

TROMF22 teljes mértékben egyetértek Veled!

ywrxkjjky

Egyébként melyik városból vagy?

7cim5mm0

Igazad van, felesleges ezen vitatkozni.

KoLa

Kopirnyák,TROMF22,Lovas Gyula!
Köszönöm hogy helyretettétek a dolgokat!
Nem tudom hogyan lehet ilyen, nekem csak barátaim vannak![#worship]

7cim5mm0

Remélem azért nem haragudtál meg, nem kötekedni járok ide.

KoLa

Á nem! az asszony szerint, klimaxszos vagyok![#ijedt]

Csuhás

Érdekes mennyire hasonló pályát jártunk be. Magam mechanikai műszerészként indultam müm22 majd munka mellett estin a Landlerben lettem híradásipari műszerész végül nappalin BME műszer szak. Mindezt azért mert kisgyerek korom óta műszerekkel szerettem volna foglalkozni.