Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok! Lézervágással,élhajlítással, esztergálással, marással foglalkozok, ha szükségetek van bármilyen legyártható alkatrészre, akkor írjatok és pontos rajzot küldjetek az alkatrészről. A többit megbeszéljük.
Acél lemezt tudok vágni 0,5-től 25-ösig.Rozsdamentes lemezt és Alu-t is.

KoLa

Hostya! ez elég érdekes megoldás!
Attól féltem hogy így van , én pont fordítva gondoltam! hogy az a két bütyök pozícionál a késtartó alján, háromszögeléssel a forgáspontra!

hostya

Hát érdekesnek érdekes, de ez ilyen... :)
Lehet hogy ezért is nem terjedt el...

Svédországban volt szerencsém egy ilyen késtartóval találkozni, egy http://www.lathes.co.uk/harrison-m/page6.html" TARGET=_fnew>ilyen kis esztergán.
A kezelése is elég nehézkes, mert "kétkezes"..
Egyik kézzel a központi 'csillagkereket' fel lazít, másik kézzel a kart elfordít, azután késtartót elfordít, utána kar vissza, késtartót rögzít a csillagkerékkel...
Hozzáteszem, ezt a fajta késtartót nem a széria gyártáshoz találták ki..  

KoLa

Lefordíttattam a barátunkkal!

A http://www.lathes.co.uk/hardinge/page2.html" TARGET=_fnew>kép melleti szöveget!

"4-állomás torony a határokon Szán szerelés
A szuper-precíziós torony, amely képes indexelés 0,0001 ", és tervei alapján, hogy a használt a Hardinge befogási gép tornyokkal. A fő szerve az egység forog előre telepített ferde-csapágyak az indexelés és rögzítő tengely is golyóscsapágyas szerelt."

Minden csapágyazva van!elég jónak látszik!
Egyetlen kérdésem van! hogy a két villa a beállított tüskére rászorul?

s7manbs8

Egyébként ha külföldről vennénk nyersanyagot, akkor nem érné meg esztergát gyártani ? Japánoknak sincs elég anyaguk mégis tudnak ezt azt készíteni érthetetlen ...

hostya

Nem szorul, inkább úgy mondanám hogy: "húzósan" illeszkedik.

jani300

Hát én pancserként úgy tartanám jónak , ha a két rögzítő ív kissé excenteres lenne , és beszorulna alsó helyzetben a késtartó íves hornyába . A kar alsó helyzetében . A villák közti ütközőnek csak helyeznie kellene a késtartót a villák zárásáig . Így valószínűleg szilárdabb is a szerkezet .

jani300

Hát mégiscsak a kézikar felső helyzetében van zárt állapotban .

KoLa

Arra gondoltam hogy szűkül valamilyen szögben!kézzel ráfordítod ameddig megy, és utána jön a késtartó rögzítése, ez még jól ráfeszít'és akkor tuti a pozíció!  
A kúpgörgős csapágyazás a késtartó tengelyén, azt jelenti hogy a csapágyon nyugszik mikor meghúzod kézzel?
Ezért van csak kézi csillagkerék! mert így is nagy erőt lehet létrehozni a csapágyon keresztül!

hostya

Pedig úgy van, hogy a villa az íves horonyhoz hozzá sem ér..!
A villa/csap páros pozicionál, a rögzítést a központi tengelyen levő csillagkerék(anya) végzi.
A hagyományos késtartóknál is központi a rögzítés, pontosan azért hogy a késtartó a teljes TALP felületén feküdjön a szánra.

KoLa

Az nem biztos! mert van hely az ellenkező irányban is! és úgy lenne jobb ha lent van a forgatógomb, ne legyen útban!csak mikor felnyitjuk!

jani300

Értem és el is fogadom . Csak az én gépeimen sokáig nem volt rögzítőcsap a négykéses késtartóban , és néha durvább balfékségnél el is mozdult a késtartó , a központi rögzítés ellenére . Meg nem is mindig a helyén húztam le , ha épp úgy alakult . Persze egy precíziós gépnél lehet nincsenek extrém terhelések .

hostya

Nem a csapágyon nyugszik, hanem a talpon.
Csak felül van  csapágy.
A villatengely viszont mindkét végén csapágyazott.

KoLa

Akkor a villatengelyen van a kúpgörgős? mert ott kell a nagyobb pontosság! a stift is kopik meg a villa is, szögben zár? és merre kell fordítani,

jani300

Lehet ezért gondoltam elsőre rosszul :)
De most egy adott fényképről van szó .
De a kép alapján nyílhat akár kétfele is .