Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

4d52ifwte

Van többféle gyártásminőségű kő, de mint már írtam is, javítsd meg a tengelyt, a követ befogó tárcsák is legyenek rendben és együtt is fusson ütés nélkül az egész.Érdemes megnézni egy ipari asztali köszörű tengelyének a kialakítását és a befogótárcsák ráillesztésének a megoldását, aztán nézd meg a tiédet és gondolkozz és ha szükséges alakítsd át.
Aztán mehet fel a kő és jöhet a szabályozás.

000000000

Konkrétan szabályzás után már nincs problémám vele,de szabályzás előtt normális köszörűn is amiket használtam köveket (volt köztük boltban vásárolt nem olcsónak mondható is) azok mind ütöttek kb 1mm-t a gyári állapotukban.

4d52ifwte

Ha a kő tömegközéppontja nem a tengelyvonalban lesz, rázza a gépet, odaver a csapágyaknak stb, hiába van leszabályozva a kő.  

000000000

Köszönöm és megfogadom a tanácsaidat,ha lesz időm akkor készítek egy új tengelyt a köszörűhöz(persze csak ha megtanulok közben menet esztergakést is köszörülni),mert ami most van az valószínűleg két befogásból lett megesztergálva ami miatt elég szépen üt,de elég masszív asztalra van szerelve így a remegés nem akkora probléma,viszont ha gyakran kellenne benne csapágyakat cserélni az már nagyobb gond.

7cim5mm0

Szervusz!
A mennyiség nincs megszabva, de célszerű két lépésben végezni a mosást, először a nagyja koszt kimosni, utána tiszta mosóanyaggal a maradékot. A szivattyú nem megy külön, csak a főorsó forgása közben. A gázolajjal nem szabad megjáratni, tiszta ecsettel kell lemosni az alkatrészeket és a belső felületeket.

7cim5mm0

Szervusz!
Nagy valószínűséggel nem láttál még hosszánt felemelkedni a prizma oldalán, azért írtad ezeket.  
Ha a kés kellően távol van a prizmától, nem felette, akkor kopott vezetőlécek esetén amíg a léc nem érinti az ágy alját, képes az előtolás irányú erő nyomatéka keresztbe fordítani, elemelni a szánt azáltal, hogy az a prizma mellső oldalára felszalad.
A hosszán vezető lécei általában nem állíthatóak, hántolással kell méretre igazítani őket, ágykopás esetén süllyednek le, nem a vezető léc kopik el.

595852ar

http://madmodder.net/index.php?topic=3523.0" TARGET=_fnew>Menetkés

Nem próbálkoztam ilyennel még, szóval nem tudom, hogy működik-e, de gyáriban is létezik, hasonló elven készült kés.

595852ar

Gondolkodtam picit és igazad van.  
Attól tartok, hogy a hozzászólásod második része is igaz lehet, ezért is írtam, hogy az ágy lehet kopott, de szerettem volna egy reménysugarat küldeni albinolynx fórumtársnak ezért írtam hogy , hátha a léc kopott csak.
Rossz érzés az, ha egy kezdő megvesz egy masinát majd lassan ráébred, hogy csak vasat vett, de nem MÉH-telepi áron. :(((
Reménykedek, hogy csak egy tévedésről van szó. Télleg!

Vetesi75

Hasonló eset, amikor a furatkés éle előrébb kerül, mint a szán hordózó felülete, csak az "nagyobbat szól", amikor a zsákfurat alján sikerül egy durvább érintőt venni.
Vagy mikor a rögzítő felemeli a szán baloldalát... (Berögzítve reszket a leszúrásnál esete.)
A legrosszabb bennük az, hogy bármilyen okból keletkezik hézag a csúszófelületek közt - azt a piszok és a forgács megtalálja.

595852ar

Na végre! Kezdenek befutni a profik, lesz megoldás az E400 problémára. :)

7cim5mm0

Igen, ezért is nem értem, hogy egyes gépeken miért nem tettek gyárilag egy koszlehúzó filcet vagy gumit a forgács bejutásának megakadályozására. A legtöbb "mélyszántást" az eszterga ágyakon a beékelődött forgács okozza sajnos. Bár a kopás miatti hézagokba így is úgy is bekerül a forgács, és gyorsítja az elhasználódást.

7cim5mm0

nem kell azért elkeseredni, ha kopott is az ágy, meg lehet javítani házilag is annyira, hogy barkácsolni jó legyen, egy kis türelemmel, meg kézügyességgel, és sok utánajárással pedig egész pontos gépet is össze lehet hozni.
Attól hogy kopott az ágy, még nem ócskavas az a gép, csak a vásárláskor kellett volna azt az árat fizetni érte...:)

000000000

Üdv.

Remélem itt valaki tud segíteni.
Vettem egy E400 esztergát (hihetetlen olcsón). Működik, nagyon OK. Megy vele a maszek.
2 fontos dolog. 1- A tél. Sajna jelenleg nem tudtam folyamatosan fűtött helyre tenni. Néha megoldható a fűtés. Mire készüljek a tél után, illetve alatt? Lehet használni minuszban, vagy az olajnak ki kell nagyon engednie. 2- Olaj milyen kell bele? Mivel lehet helyettesiteni az előirt fajtát.

Köszönöm

Zola

kuv5p7226

Mínuszban én nem dolgoznék géppel. A kenés sem jó, a hézagok is megnőnek, mindez fokozott kopáshoz vezet, legrosszabb esetben sérüléshez, töréshez.