Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem hiszem, hogy mínuszban odaállsz a gép mellé. :)
Alcsony hőmérsékletnél fokozottabban figyelni kell a bemelegítésre.

Milyen a gyári ajánlású olaj.
Keress olyan viszkozitásút a mai orsóolajok közül.  

jani300

Nem egészen idevaló !  
Ha láttál már Orosz filmeket a YT-n ,majd mindegyiken füles sapkában meg pufajkában vannak :))

595852ar

Meg hát... bennük van egy fél liter vodka.

595852ar

Lehet, hogy butaságot írok mert nem igen töprengtem rajta, de nem lehetne egy valamilyen fűtőbetétet tenni az olajba ami üzemmelegre emelné az olaj hőmérsékletét?
Bár a gép tömege miatt, lehet, hogy ez költséges lenne. Nem tudom, de lehet, hogy nem ártana kiszámolgatni.

svejk

5-10 foknál semmi baja nincs az olajnak meg a gépnek sem.
Az alatt meg női munka az esztergálás :)

svejk

Lehetne... de akkor kellene a nortonba is.
pár perc lassú fordulatú járatás majd utána magasabb és semmi baj nem lesz.
nem olyan precíz gépek ezek a technikák.

svejk

Adott estben sokkal fontosabb hogy a hátad mögé a lábadhoz rakj egy hősugárzót, hogy ne fagyj le, meg ne gémberedjenek meg az ujjaid.

595852ar

Szánszekrényt akartál írni, nem?

595852ar

000000000

Köszönöm a hozzászólásokat.

Az olajra egy öreg szaki azt mondta, hogy bármilyen motor olaj jó. Ezért kérdeztem.

A hidegnél meg a fűtés megoldható, csak a gép miatt paráztam kicsit, hogy mit bir hidegben illetve meddig melegitsek. Voltam Szibériában anno. -30 alatt mentek a gépek. Azok birták.

595852ar

Szibériában muszáj volt dolgozni, mer a cseka rögtön szétszerelte volna. :D

Vetesi75

A télen én is így voltam vele - kár, hogy erről a Hardy-tárcsát nem sikerült meggyőznöm. Azután kapott vékonyabb olajat, aminek következményét a kánikulában még élvezhettem is...

Vetesi75

Motorolajat ne! Engem is az szívatott meg.

hostya

Néhány mondatban írd már le légy szíves, hogy hogy jártál a motorolajjal.
Ez egy hobbi fórum, és az hogy valamit NE használjunk egy bizonyos célra, az csak fél válasz..  :)
Több emberben felvetődik a kérdés: Miért ne..??(mikor néhány hozzászólással előbb meg éppen a motorolajat javasolták)
A hobbista gyorsan tanul, jót is, meg rosszat is...
Az okos ember ugye, a más kárán tanul, a kevésbé okos, meg a saját kárán se..

Ezért volna jó tudni a Te tapasztalatodat.
Az öreg szakit nem tudjuk megkérdezni, mert ő nincs itt a fórumon.

000000000

Nálam még a gyári (elméletileg: szakszerű TMK által cserélt) olaj van benne. És mivel szeretném a gépet sokáig használni gondoltam lecserélem. Valami T20-T30 (pontosan most nem tudom) olajat irnak elő. Horibilis ára van. És innen indult az érdeklődés.

Én is kiváncsi lennék a motor olajra, mi volt a baj.