Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Az idézetből nem nehéz kihámozni, hogy 32-es viszkozitású a gyári olaja.
Azt neked kell eldöntened, hogy mi lesz ha  
http://en.orlenoil.pl/oleje-dla-przemyslu/oleje-maszynowe/idp:639/machine-oils--L-AN-46-MACHINE-OIL.html" TARGET=_fnew>46-ost öntesz bele.

7cim5mm0

A Brigéciol nem jó, mert lúg, az alkatrészeken marad, korróziót okozhat, és az olajnak sem tesz jót...

000000000

Szerintem a Brigéciol a zsírtalanítás "eszköze".
Nem biztos, hogy egy olajcserénél az fontos.
A Brigéciol "áztatta" felületet bőséges vízzel kell lemosni. A víz sem kívánatos ide.
Ha muszáj, akkor petróleum, vagy gázolaj. Az is lehet, hogy esetenként elegendő a mosóolaj is.

000000000

Gázolajjal dolgoztam, most először. Nagyon bevált!

Szétbontottam az utolsó alkatrészig a lakatszekrényt. Holnap készítek majd képeket is. Minden jónak tűnik, egyedül a hosz-szánnál amit említettem reteszt kell cserélni. Volt benne egy kis olajsár. Olyasmi állagot kell elképzelni és kinézetet is, mint a grafitos zsír.  

Lesz majd egy kérdésem is, mert nem jöttem rá.
Röviden a vonóorsó, kapcsolókar (lakatszekrény szemből jobb oldala) felőli részén van egy "dugó" amin átmegy a vonóorsó. Ebből a dugóból egy vékony 4mm körüli kis cső felvezet egészen a lakatszekrény felső pereméig. A peremben pedig van egy kis vájat kiképezve. Ennek a funkciója és működése érdekel majd. Képek alapján szerintem egyszerűbb lesz.

000000000

Mi ez a mosóolaj? Ezt javasolták főorsóolaj cseréhez gázolaj helyett.

000000000

A vegyi összetételét nem tudom.
Ha jól emlékszem, ilyen néven árulják.
A "kenőképessége" jóval gyengébb, mint egy kenőolajé. Mosáskor nem szabad terhelni mondjuk egy autó motorját. Csak emelt alapjárat. Gondolom, vannak az olajban agresszív anyagok, amik segítik az olajsár leválását.
Hátha befut egy vegyész is ide. Ők biztosan szakszerűbben el tudják mondani a lényegét.
Ez az olaj akár egy többször használatos "mosószer" is lehet.

000000000

Ennyi elég nekem.  
Meglátom milyen olaj távozik a főorsóból. Bár gyanítom azért az korrektebb lesz, mint a lakatszekrényben lévő sár és akkor simán átmosom gázolajjal.

Mellesleg megnéztem, ahhoz, hogy induljon az olajszivattyú, nem kell forgatni a főorsómat. Szóval akár át is tudom öblíteni az egész szekrényt főorsó forgás nélkül is.
(Bár ez nem neked szólt, de hirtelen nem találom ki nem ajánlotta forgatni mosásnál a főorsót.)

000000000

Az olajsár egyik részét a levegőből összeszedett por adja. A többit, meg levált fémrészecskék. Egy zártabb térbe biztosan kevesebb por kerül.
Esztergákat nem szedtem szét, ezért csak kérdezem, hogy a főorsó olajozásában nincsen valamiféle szűrő? (ez hülyeség, de akár lehet is)
Esetleg, ilyet is lehetne keresgélni.

7cim5mm0

Én voltam, de pont, hogy nem ajánlottam a főorsót forgatni.A sima E-400-nál nem megy a szivattyú az orsó forgása nélkül, neked telitalpas géped van?
Szűrő van, tisztítani kell, a mosóolaj gépjármű motorokba való.

000000000

Nem csak motorokat hanem erőátvitelt is mosnak.
Ettől persze, igazad is lehet.

000000000

Igen, telitalpas. Gázolajjal mosom, mert mosóolajat holnapra biztosan nem tudnak hozni. Szűrő is kell legyen ahogy írod, gépkönyvben is olvastam.

000000000

Plusz még ha jól emlékszem kell lennie egy mágnesnek is. A mágnesezhető fémrészeket hivatott kiszűrni. Holnap ez is kiderül majd. Amúgy is el akarom rendezni az elektromos vezetékeket. Ökör módon lógnak a gép talpa alatt. (Most ideiglenesen 200mm-es zártszelvényeken áll.)

000000000

Jól megy a fórumozás... (:
E400M a pontos típus, de fejből írtam.

000000000

A lakatszekrényben az említett rész és a kép hozzá:

http://kepfeltoltes.hu/131018/E400M_lakatszekreny_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>E400M lakatszekrény

Mi célt szolgál a pirossal kiemelt rész és balra tőle a félgömbfejű rugó ellenében mozgó alkatrész?

(Megjegyzem az enyém nem félgömb fejű.)

jani300

Az E400 at konkrétan nem ismerem ,de szerintem egy dugattyús szivattyú lesz .