Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Azt azért nem értem hogy forgácsolás közben mitől emelkedne a szán . Legfeljebb az esztergálható max átmérő közelében emelkedhetne a hátulja . Tanulmi miért nem jó akár egy kopott E 400 azt se igazán értem . Gyorsacél késekkel kell kezdeni mert a többi drága gyakorolni .

595852ar

Asszem értem. Ez a vas a prizma alsó élére fekszik fel. Nem?

595852ar

Csak hát a gyorsacélt meg kell tudni köszörülni, ez nem mindenkinek megy. :)

595852ar

Nem forgácsolás közben , hanem ha előretekeri, legalábbis én így értettem. . :-O)

jani300

Még az is megfordult a fejemben már tegnap , hogy jófele forog e a tokmány .  De azért ezt nem mertem kérdezni :) De az is egy néha használt üzem állapot .

jani300

Nem olvastál vissza :)

595852ar

"Megnéztem a gépet. Elöl-hátul van feszítőlécem. Ha ráhúzom a tokmányra, akkor egységesen elemeli a tokmány felőli oldalát a hosszánnak. Kb. 2mm-re."    

Lehet, hogy rosszul értelmeztem?

595852ar

000000000

Én a szénacél késeket javasolnám,mert azokat elég sűrűn kell köszörülni és azon tanulhatja meg az ember igazán a köszörülést.Én is csak próbálkozok vele,a géppel kapott eléggé kopott gyorsacélokat annyira nem sajnálom így hát ezeken gyakorlok,de legelsőnek ha erre nincs lehetőség akkor négyzetacélt javaslom beszerezni  meg legalább az alapvető kések geometriáit megtanulni :D.

000000000

Ha egy jó esztergályos könyvet keresel akkor pedig a Kovács Ervin:Az esztergályos című ipari szakkönyvtáros kötetet javaslom beszerezni,nagyon részletes és érthetően van minden megfogalmazva,én még a gépészmérnöki tanulmányaimhoz is nagyon sokmindent fel tudok belőle használni.Ha jól emlékszem talán Csuhás fórumtárs töltötte fel valamelyik topicba,én ezúton is megköszönném neki,hogy eme remek olvasmányt a rendelkezésünkre bocsátotta.

595852ar

A négyzetacél az nem annyira jó ötlet, mert nem tudja kipróbálni, hogy mit alkotott.  
Található a neten szakirodalom, fotók még videók is, melyek a kések élszögeiről szólnak.

https://www.google.hu/search?q=esztergak%C3%A9s+%C3%A9lsz%C3%B6gei&hl=hu&rlz=1T4GGNI_huHU503HU503&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=NdZeUvDnN4XQtQaQy4HwDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1000&bih=429&dpr=1" TARGET=_fnew>Pl.

595852ar

000000000

Ha valaki még nem köszörült életében (kést vagy egyáltalán nem)szerintem elsőnek az alap mozdulatokra kell rájönnie,hogy mit hogyan tartson oda az ember,ha azt akarja hogy a darab úgy nézzen ki ahogyan azt ő szeretné.Bevallom én is mostanában próbálkozok elsőnek csak a késköszörüléssel,a 45fokos balos késen a lapkán valahogy nem sikerül olyan kinézetű élt létrehozni,mint ahogy a szakirodalmakban a képeken szerepel :D.
Az sem árt,ha az ember odafigyel,hogy ne égesse meg az élt vagy ne dobja el a kést ha meleg (a frissen köszörült éllel :D),szóval valami edényben legyen egy kis víz is a köszörü környékén,kivéve ha keményfémlapkás a kés,mert akkor csak a szárán folyatva szabad a kést hűteni,mert kipattog a felhevült lapka ha vizet kap(gyorsacélnál nincs ilyen,azt nyugodtan bele lehet mártani a vizes edénybe).

000000000

A köszörűnek sem kell semmi komolyat elképzelni,akár össze is dobhat magának az embernek egyet a még kezdetleges esztergálási tudásával is,ugyanis az én gépem tengelye nem kicsit üt és a korongot egy normális gépre felpróbálva is ezt tapasztaltam,szóval egy köszörűkő szabályozó gyémánt többet ér mint egy jó köszörű :D.

4d52ifwte

Bocs hogy belszólok, de szerintem meg kell azt a tengelyt, befogót stb. javítani, ez az elsődleges, hogy fusson, a szabályzás csak ezután!