Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

szia, nekem pont jó, 800 mm széles a monitorom, és érzem az illatát, ahogy az emulzió füstöl a forgácson

595852ar

000000000

Pedig a második képet lekicsinyítettem,gondolom a vágólapon meg az eredeti link maradt...

s7manbs8

Ez valami saját építésű gép, jó masszívnak nézem jó nagy tokmánnyal ? Fasza.

000000000

Igen saját építésű,de még nincs teljesen kész.
Éppen a szegnyerget csinálgatom rá a képen...
Aztán áttételeznem kell a hosszán kézi tekerőjét.
Meg beállítások stb. Épp csak használható állapotban van még.Mire kész lesz,rájövök hogy egyszerűbb lett volna venni egy kész gépet.
Amúgy 160-as a tokmány,abban is fel kell majd szabályozni a pofákat...Mem üt,de erősen kúpos a kopás miatt.

s7manbs8

Nekem is ha megvan a maró cnc-m, ami halad is mostanában kicsit, jövő héten fel tudom fogatni az X-Z tengely részt, aztán egy kisebb féle Y tengelyt alálökve már tudom majd használni kisebb dolgokra, amíg a nagyobb része el nem készül valahogy. Azut egy esztergát is össze akarok tenni valami kisebbet.

hostya

"Az mitől van hogy a furatesztergálás nagyon bejön a gépnek?
Átmérőzésnél,és oldalazásnál sokkal kisebb fogással boldogul csak el. "

Az attól van,(szerintem) hogy a furatkésed jól van megélezve, a külső megmunkálásra használt késed meg életlen.(rosszul vannak kialakítva az élszögek)

jani300

Gondolkodtam a problémádon , a nagy esztergáknál is problémás ha nagy az átmérő és az ágyon kívülre kerül a kés és az egész alapszánt tekerni igyekszik a forgácsoló erő . Furatesztergálásnál a két sín közt van a kés és majdnem tisztán nyomóerő van csak a szánon . Lehet távolabb kellett volna tenned  a két sínt egymástól ,a kezelőoldal felé eltolva akár . Persze az is felmerült bennem is hogy nem megfelelőek a kés élszögei .

Varga László

Ugyan azon az átmérőn próbáltad a háromféle műveletet ,mert ez ugye nem mindegy (ha 50 mm-es átmérőn furatólsz 4mm-es fogással az kb ugyan akkora erő mintha 100 mm-es átmérőn 2 mm-es fogás .
Ezt a nagy gépesek nem érzékelik mivel erősen túlméretezett a motor .
Persze oldalazni 45 fokos késdőléssel a legkedvezőbb a terhelés köszörült holkeres éles késsel.

000000000

"ha 50 mm-es átmérőn furatólsz 4mm-es fogással az kb ugyan akkora erő mintha 100 mm-es átmérőn 2 mm-es fogás."
Ez így sajnos nem igaz, ugyanis az átmérőtől alig függ a forgácsoló erő esztergáláskor. Azonos forgácsolt anyag esetén ugyanis alapvetően az előtolás és fogásmélység szorzatától függ.
Így tehát az említett példádban 2 mm-es fogásnál ~ fele a forgácsoló erő (természetesen ha az előtolás azonos), függetlenül attól, hogy 100 mm-en esztergálsz.

000000000

A kérdésedre nem lehet így válaszolni, mert a "bejön" és "boldogul" kifejezésnek nincs egyértelmű műszaki tartalma. Ha leírnád a a különbséget műszakilag a két esetben, akkor valószínűleg meg is válaszolható lenne a jelenség oka.

jani300

Üdv!
Nem mernék Veled vitába szállni ,és nem is kell :)
De ! Már megint a pongyola meghatározásainkat firtatod , sajnos teljesen jogosan .
Már jobban figyelek :)
Valószínűleg az időegység alatt végzett munkától "fullad" a motor , nem csak a fogácsoló erőtől .

mxjj54gxi

És az nem megoldható, hogy menetfúrást elfelejteni a pofába, csak sima, belül süllyesztett luk, amibe belülről kifelé megy a csavar és a puhapofában van menetelve?

andrasbsl

Szeretném a hozzáértők véleményét kérni az http://www.gepplus.hu/tormek/dbs22.html" TARGET=_fnew>ilyen és ehhez hasonló szerszámokkal kapcsolatban. Ha az árától eltekintünk mennyire használhatóak ezek, vagy konkrétan ez a típus? Vagy van valakinek valami más amit használ és elégedett vele?

ANTAL GÁBOR

A Perfor Kft árul hasonló befogással fúróélezőt . Egyszer elmentem megnézni , tetszett de a komplett gép ára már nem . Ha nem tartalmaz műanyag alkatrészeket akkor szerintem komoly dolog . Mennyiért vesztegetik ? Én a kis fúrókhoz vettem egy Drilldoktort, a nagyokat pedig kézből élezem .