Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Nekem sem elegáns megoldás a hegesztés, de a szakmában eltöltött 40év azt igazolja hogy ez a megoldás a legegyszerűbb, legalábbis hobby szinten. (persze kell hozzá sok-sok pofa garnitúra)  

Az a baj ezzel a 'kilágyítom-vissza edzem' eljárással, hogy a lágyítást még csak-csak meg lehet oldani számottevő reve képződés nélkül, de az edzést már nem annyira.
Védőgázas kemencében talán..  De ugye mi hobbysták vagyunk...
A tized milliméter nagyságrendű reve, aminek a rétegvastagsága nem kézben tartható a folyamat során, nem igazán előnyös az 'alappofa' illeszkedő méreteit illetően.    

svejk

A reve ügyben igazad van, ezért írtam hogy az edzést egy-két fórumtárs meg tudná csinálni. Úgy tudom vannak akik hozzáférnek ilyen védőgázas, vagy becsomagolós kemencéhez.
Egyébként én még sosem próbáltam tokmánypofát fúrni, tényleg olyan kemények hogy esélytelen a menetfúrás?

svejk

Vagy talán még az a legtutibb, ha egyszer vesz az ember egy puha pofát, aztán he elfogy azon kialakítja a későbbi felfogatásokat.
Írta itt Abinolynx, hogy azok nem edzettek.
Bár ott meg a síkmenet fog elkopni és lehet hogy nem bírna ki csak 1-2 cserét.

595852ar

A Laslie mintha azt írta volna valahol, hogy csak egy külső kemény kéreg van a pofákon, azt kell áttörni és...

svejk

Mindjárt ráuszítom a Varga Lacit egy pofájára, neki úgy is sok szedett-vedett van. :)

Meg van fasza Poldi kalapácsa is etalonnal, nagyítóval dobozában. :)

ANTAL GÁBOR

Egyszer elküldtem Sasinak egy pofát pont azért hogy megelemezze.  Nekem is úgy rémlik hogy betétedzett. Megpróbálom megkeresni a levelezést. Akkor a " vásári " vídia fúróval secc perc alatt kifúrható  és egy komolyabb süllyesztés után menetelhető  

hostya

Jó az ötleted!
Csak annyit teszek hozzá, hogy NE awi-val hegesszed.
Jól be kell gyökölni mind a két darabot, és 'hagyományos' rutilos vagy bázikus pálcával jó nagy Amperral hegeszd össze.

kuv5p7226

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1247506414

62 HRC felületen mentem be (lineáris tengely) és kurva kemény anyagba (cf 53, hardened, tempered) toltam be a menetet. Meg lehet csinálni mindent. Csak pár szerszám beletörik eleinte.:-)))

svejk

ANTAL GÁBOR

Sajnos nem nyert. Megtaláltam : 0.6% C 1%Mn  
0.45%Mo 0.3% Cr  0.16%Ni   Ez a nagy Carbon miatt nem betétedzett.  Tehát  edzett és feszültség menetsített . Fúrni ki tudnám de menetet nem lehet tenni bele

svejk

A menetelés is a HAAS-on csináltad, vagy azt kézzel?

Maga a fúrás ma már nem olyan nagy varázslat a keményfém fúrók idejében.

svejk

És visszaedzeni tudnád valahol?

ANTAL GÁBOR

Az nem nagy kunszt mert az indukciósan edzett és csak a külseje a kemény . Kerámia késsel "vágom " mint Sallai a szappant ( esztergálom)

595852ar

000000000

Fúrni még én sem próbáltam, csak esztergálni. [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
A kés nem méltányolta.